Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Háromszáz család várja a csatornát Kishomokon

Kishomok - Nem befolyásolja Új-Kishomok tervezett csatornázását, hogy a 750 tulajdonos egy része nem kérte, hogy telküket szántóból nyilvánítsák át lakóterületté.
Helyettük ezt a vásárhelyi önkormányzat tette meg, és a város fizeti majd a körülbelül 60 milliós földvédelmi járulékot. A csatornapályázat sorsáról még nem érkezett hivatalos értesítés. A tervek rég készen állnak.

Hivatalos értesítést még nem kapott a vásárhelyi önkormányzat a kishomoki csatornapályázattal kapcsolatban, melyet még január hetedikén nyújtottak be. Eredetileg májusra várták az eredményt. A tét nem kicsi, hiszen európai uniós pályázat segítségével épülhet meg 600 millió forintért az új-kishomoki városrész mintegy 12 kilométernyi hálózata. Az összeg 85 százalékát is elérheti a támogatás összege. Új-Kishomokon 750 kiskert található, csakhogy ezek majd felén már lakóházak állnak, 300 család lakik ott.

Új-Kishomokon ma már háromszáz család él. Égető szükség lenne
Új-Kishomokon ma már háromszáz család él. Égető szükség lenne a csatornára
Archív fotó: Tésik Attila

Az eredetileg a város külterületén lévő részt nemrégiben nyilvánították belterületté, utcaneveket kaptak a dűlők, és házszámokat osztottak az ott élőknek. A csatornamű-társulat tavaly végre rendben megalakult, a lakók több mint 67 és fél százaléka vállalta, hogy rácsatlakozik a majdani hálózatra. A telektulajdonosok nagy része pedig kezdeményezte a földhivatalnál, hogy az eredetileg szántóként nyilvántartott telkét minősítsék át lakóövezetté. Jó néhányan azonban ezt nem tették meg. Helyettük lépett ez ügyben az önkormányzat, hiszen pályázni csak belterületi csatornázásra lehet.

– Mintegy hatvanmillió forint földvédelmi járulékot kell majd a városnak állnia emiatt, de csak azután kell fizetni, ha megnyertük a pályázatot
– tette hozzá Benkő Zsolt települési képviselőtől.

A csatornaépítéssel kapcsolatos összes terv a város rendelkezésére áll. Új-Kishomokon olyan szennyvízcsatorna-hálózatot építenek, melynél valamennyi lakott ingatlan elé telepítenek egy földbe süllyesztett, műanyag konténerben működő átemelő szivattyút. A gerincvezeték csonkjait pedig ott is beépítik, ahol ma még nem áll lakóház. Kishomok sajátossága, hogy minden egyes teleknél külön tervet kell készíteni, a kapun belüli terveket a Zsigmondy Béla Zrt. térítésmentesen biztosítja. Az ingatlantulajdonosoknak körülbelül kétszázezer forint érdekeltségi hozzájárulást kell fizetniük, részletekben – miután a város megnyerte a támogatást. A munka várhatóan 2009-ben kezdődhet el.

Olvasóink írták

  • 2. Fórumos 2008. november 01. 17:04
    „Megint kezdem azt sejteni hogy miután kész lesz az utak leaszfaltozása, utánna fog következni a gáz és a szennyviz vezetés.
    Nincs a városnak előrelátása még mindig? Addig nem kellett volna az utakat megcsinálni amig a közművek a föld alatt nincsennek. De biztos valakinek igy is meg fogja érni!”
  • 1. NTK 2008. október 28. 21:41
    „Kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz üzembiztos ez a "nyomott" rendszer. Egyik ismerősöméknél ilyen van és állandóak a dugulások. Véleményem szerint a gravitációs megoldás jobb és olcsóbb lett volna. Csak azokra a helyekre kellett volna aknát tenni ahol a terepviszonyok ezt indokolják. Pl. Szőreg bizonyos részein is utcánként csak egy átemelő van. Az egész utcából oda folyik össze a trutyi, amit aztán a szivattyú továbbnyom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krizantém és mécses mindenütt kapható

Hódmezővásárhely - Virágüzletek, drogériák, hipermarketek és alkalmi árusok készülnek a halottak… Tovább olvasom