Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Hat évig fényképezte Hódmezővásárhelyt

Egy baráti vita után született meg az elhatározás a vásárhelyi Radics Márkban: lefényképezi szülővárosát úgy, ahogy még senki sem. Hatévnyi munka után nemrégiben látott napvilágot a Vásárhely Könyv című kötet, amelyről már első pillantásra látszik: nem egy turista fényképeinek gyűjteménye.
Radics Márk könyvét a Vásárhelyről elszármazottak is megkapták. Fotó: Schmidt Andrea
Szisztematikusan fényképezte szülővárosát, Hódmezővásárhelyt Radics Márk, akinek fényképei nemrégiben jelentek meg kötetben, s a képanyag látható volt az Alföldi Galériában júniusban nyílt tárlaton. A Vásárhely Könyv képei különös módon egy vita következményei. Alkotójuk ugyanis több ismerősétől hallotta, hogy vásárhelyi témahiányban szenvedve hónapok óta nem tudnak túljutni egy tekercs filmen. Radics Márk érve – miszerint itt van témának Vásárhely városa – aztán kiváltotta a vitát, melyet követően az alkotó elhatározta: megmutatja, hogy a város akár egy könyvre való fotóalbumot is megér.

Aztán az is kiderült gyorsan számára, hogy komoly anyagot csak évek kitartó munkájával lehet létrehozni, különben csak amolyan turistafelvételek készülhetnének.
A fényképek nem egyszerűen a meghatározó városrészek, épületek, szobrok lenyomatai, de a fotográfus megpróbálta úgy ábrázolni azokat, hogy a város hangulatát is közvetítsék.

A kötetben jelentős szerepet kap Mártély, s a szintén a város kistérségéhez tartozó békéssámsoni török híd.

A Vásárhely Könyv azonban nem csupán különleges fotóalbum, hiszen Dömötör János művészettörténész és Eifert János fotóművész is vall benne Hódmezővásárhelyhez fűződő személyes kapcsolatukról, s utal a kötet formátuma Lőrinczy György New York-New York című, Szántó Tibor által tervezett fotóalbumára. A Vásárhely Könyvben 21 színes és 88 fekete-fehér fénykép ábrázolja a várost és környékét. Megjelenését a vásárhelyi önkormányzat mellett egymillió forinttal támogatta a Nemzeti kulturális alapprogram fotóművészeti kollégiuma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos beruházás kezdődik a héten Mártélyon

Mártélyon elkezdődik a héten az Ökotám alapítvány közreműködésével a csatornaépítés, amit az Állami… Tovább olvasom