Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hat művész pályázott a Rapcsák-szobor készítésére

Hódmezővásárhely - Hat szobrászművész jelentkezett arra a zárt pályázatra, amelyet a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal írt ki. A határidő e hónap végén zárul le. A Rapcsák András néhai polgármestert és városépítő munkáját megjelenítő szobrot jövő nyáron állítják fel a Kossuth téren.
Azt még nem árulták el, hogy pontosan kik indultak azon a meghívásos pályázaton, melyet a közgyűlés írt ki a Rapcsák András-szobor elkészítése céljából. Annyit városházi forrásainktól megtudtunk, hogy a pályázók közt van Varga Imre, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész is. A pályázó alkotók feladata nem egyszerű, hiszen nemcsak a néhai polgármestert kell megjeleníteniük, hanem annak tizenkét éves városépítő munkáját is. Az elképzelések benyújtására az alkotóknak még majdnem két hetük van, hiszen november végén zárul le a pályázat.

A Kossuth térnek ezen a részén, a fapavilon helyén állítják fel Rapcsák András szobrát.
Fotó: Tésik Attila

A pályázat öttagú zsűrije – amelynek Prókai Gábor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus osztályvezetője az elnöke, és tagja a vásárhelyi Dömötör János művészettörténész, nyugalmazott múzeumigazgató is – erre az időpontra várja a kompozíció 1:5 méterarányú makettjét, az alkotás költségvetését, illetve azt a látványtervet, mely bemutatja, milyen környezetben áll majd az alkotás.

A tervek szerint a Kossuth térnek a Rapcsák András út felőli részén jövő július 14-én, Rapcsák András születésnapján avatnák fel az alkotást. A tér ezen sarkán ma egy könyvespavilon, illetve néhány elektromos kapcsolószekrény áll. A város a 15 milliós kompozíció felállítása előtt rendezi a területet, azaz, elbontatja a pavilont, illetve máshová helyezteti a kapcsolószekrényeket, így azok nem zavarják majd a kompozíció érvényesülését.

Kligl nem tudta

Nem indult a meghívásos pályázaton Kligl Sándor szegedi szobrászművész, a vásárhelyi Hősök terén felállított József Attila-szobor alkotója. Mint mondta, a pályázatról nem tudott, arról is csak tőlünk értesült, hogy Rapcsák Andrásnak szobrot kíván állítani a város.

Olvasóink írták

 • 6. Vásárhelyi 2007. november 20. 18:05
  „Az Emlékpontra szükség van, de nem a hazudozások árán. Ha visszaemlékeznél, Ditti, akkor tudnod kell, hogy a város lakosságának 300 millió forint lett beadva, ezzel szemben mennyibe is került. Én nem akarok több szót vesztegetni erre a cikkre, de ha a kultura az, hogy sértegessük egymást, akkor nem kérek belőle. Maradok tisztelettel és ezt büszkén vallom öreg fejjel: VÁSÁRHELYI”
 • 5. ditti 2007. november 20. 09:09
  „MI az, hogy dilettáns módon felújítot út? Egy út vagy fel van újítva vagy nincs és kész! Vásárhely nagyon szépen fejlődik és akármennyire is fáj ez a vezetésnek köszönhető. A rengeteg sikeres pályázatnak és szakértelemnek!
  Biztosan nem esik senkinek sem jól a fizetős parkoló, de ha nincs pénze a városnak a fenntartásra akkor valamit tennie kellett. Ez nem egy egetverő összeg! Persze mostanában divat lett a kormány részéről mindent az önkormányzatokra hárítani, mert akkor a polgármestereket szidják. Jól ki van ez találva!
  Az Emlékpont pedig olyan embereknek épült akiknek fontos a kultúra és igényük is van rá. Neked úgy látszik nincs!
  Pedig nem ártana megismerni a múltunkat és azt, hogy kik tették tönkre az emberek százezreit a mocskos rendszerükkel!”
 • 4. Vásárhelyi 2007. november 19. 19:32
  „Sajnos nem értettétek meg a dumát. Pontosítok: nem Dr Rapcsáknak van köze a parkolókhoz, hanem a diktátornak, aki nem más mint az az ember aki Dr Rapcsák népszerűségét és halálát kihasználva előretolta saját személyét. Ma már tévedhetetlennek hiszi magát harmincegynéhány évével. Az erőssödő népszerütlenségét próbálja tompítani avval, hogy még mindig Dr Rapcsák népszerűsége mögé próbál bújni. Egyébként csak az aroganciát tanulta meg, a tudást nem, pedig Dr Rapcsák Andrásnak az bőven volt. Érted már a hülye Vásárhelyit Kaszakő?
  Ditti! neked csak annyit, hogy nézd végig a dilettáns módon felójított utakat és kérdezd meg az ottlakókat is a fizetős parkolókról. Tudod kellett a pénz az Emlékpontba.”
 • 3. ditti 2007. november 19. 16:46
  „Kedves Vásárhelyi!

  Mi köze van Rapcsáknak a fizetős parkolóhoz?
  Sajos ez is annak a következménye, hogy jóval kevesebb pénzt kap az önkormányzat az államtól és valamiből élnie kell! Amúgy a jóval kisebb szomszédos városokban már évek óta van fizetős parkoló, eddig ez kiváltság volt, de most már kényszer a bevezetése!
  De gondolom azért a felújított utakon jó közlekedni, ugye?”
 • 2. Kaszakő 2007. november 19. 16:32
  „Vasarhelyi, te hulye vagy.”
 • 1. Vásárhelyi 2007. november 19. 06:49
  „Még jó, hogy nincs villamos Hódmezővásárhelyen. Ha volna talán az egykori polgármester életkoráról számoznák be. Szerintem Dr Rapcsák András nem járulna hozzá ilyen személyi kultuszhoz. Ez csak arra jó, hogy a kis diktátor megkopott fénye javuljon és elterelje a figyelmet más fura dolgairól (mindenütt fizetős parkolók st,)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermektragédia a vásárhelyi Koszta József utcában

Hódmezővásárhely - A gázbojlerből visszaáramló szén-monoxid mérgezte meg csütörtök este a 13 esztendős vásárhelyi M. Evelint. Tovább olvasom