Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Hatósági áras lehet a taxi Vásárhelyen

Megkezdődtek a tárgyalások arról, a drosztpénz elengedésének fejében piaci napokon a vásárhelyi taxisok mennyivel szállítsák olcsóbban az utazókat. Közben újra terítékre került a hatósági ár bevezetésének ügye – az egységes díjszabás az árengedmények nyomon követését is lehetővé tenné. Az általunk megkérdezett fuvarozók támogatják az elképzelést.
Lehet, hogy nemsokára mindegy lesz, melyik taxiba szállunk Vásárhelyen – mind ugyanannyiért visz majd. Fotó: Tésik Attila
Idén januártól nem fizetnek drosztpénzt a vásárhelyi taxisok – a képviselő-testület, ahogy arról már beszámoltunk, még november végén döntött arról, hogy elengedi a személyfuvarozók évi 16 ezer forintos közterület-használati díját. Felvetődött, hogy cserébe a taxisok piaci napokon árengedményt adhatnának az utasoknak, valamelyest pótolva ezzel a tömegközlekedés hiányosságait. Az önkormányzat decemberben tárgyalásra hívta a vállalkozókat.

Makó Andrástól, a lakosságszolgálati iroda vezetőjétől tudjuk, hogy a találkozón nem csak az árengedmény kérdéséről esett szó. A városban összesen körülbelül harminc taxis dolgozik több különböző csapatban, illetve akadnak teljesen önállók is. Talán épp ez az oka, hogy nincs igazán egyetértés köztük, és a tárgyalásra sem sokan jöttek el. Az önkormányzat részéről elhangzott: a drosztpénz elengedésének fejében az olcsóbb fuvarokon kívül szeretnék, ha a taxisok a munkájuk során tapasztalt városi problémákra, például úthibákra, közlekedési gondokra felhívnák a hivatal figyelmét. Elhangzott, az lenne a legjobb, ha a vállalkozók egységes tarifával dolgoznának, így az árengedmények nyomon követése is sokkal egyszerűbb lenne mindenki számára.

Taxis droszt Vásárhelyen. A fuvarozók mostantól nem fizetnek a közterület használatáért. Fotó: Tésik Attila
A hatósági ár bevezetése nem most került szóba először, korábban egyszer már tárgyaltak a kérdésről. A város még az elmúlt év közepén kérte a fogyasztóvédelem, a taxisok érdekvédelmi szervezete és a kamara véleményét az ügyről – az első két helyről érkezett válasz szerint az egyeztetett ár – amelyről egyelőre nem kaptunk tájékoztatást – elfogadható. Így most a hónap vége felé újabb tárgyalásra hívja a város a taxisokat, s ha a hatósági ár kérdésében egyezség születik, lehet a piaci napokon érvényesített kedvezményekről is beszélni.

Az általunk megkérdezett taxisoknak nincs ellenére az egységes tarifa. Mikulai József elfogadhatónak tartja a hatósági árat, ahogy Tóth István is. Sőt utóbbi szerint ez az egyetlen járható út. Jelenleg ugyanis az utasok nem tudják követni, ki mennyiért viszi el őket – mindenki annyiért taxizik, amennyiért akar. A vállalkozó szerint Európában ez a rendszer a szigorú szabályozás ellenére jól működik, a norma tehát követendő, az ár pedig garantálná a minőséget is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Risztov Évát eljegyezték?

Az egyik országos bulvárlap a minap azt a hírt röpítette világgá, hogy az egykori úszócsillag… Tovább olvasom