Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Hatvan éve államosították a vásárhelyi Bethlen-gimnáziumot

Hódmezővásárhely - Június 16-án nemcsak Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének ötvenedik évfordulójára emlékezik az ország, hanem arra is, hogy hatvan esztendővel ezelőtt államosították az egyházi oktatási intézményeket. Hatvan éve vették el a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumot a református egyháztól.
A „Bethlen" államosítása kapcsán folytatott kutatásairól számolt be az Emlékpont Múzeum áprilisi konferenciáján Kovács Kálmán történész.
A vásárhelyi református egyház már 1946 őszén minden szinten tiltakozott a református iskolarendszer tervezett államosítása miatt. A kor viszonyai közepette komoly bátorságról tanúbizonyságot számot adva hétszáz szülő írta alá a tiltakozó memorandumot.

Százhúsz éve járnak ugyanabba a patinás vásárhelyi épületbe a mindenkori bethlenes diákok
Százhúsz éve járnak ugyanabba a patinás vásárhelyi épületbe a mindenkori bethlenes diákok
Fotó: Tésik Attila

1948. április 15-én, két hónappal a végső döntés előtt a gimnázium tanári kara egyértelműen állást foglalt az államosítás ellen és kijelentette, hogy „szervezeti téren az egyházi iskolák államosítását az egyház nem fogadhatja el, mert az Krisztustól rendelt hivatásának megcsorbítását jelentené." A tantestület reményét fejezte ki, hogy a protestáns kollégiumok fenntartása egészséges színfoltja marad a demokratikus kultúrpolitikának, ifjúságnevelésnek. Az ellenállás természetesen nem lehetett sikeres. Az 1948/49-es tanévben az iskola adminisztratív úton részévé vált a szocialista kultúrforradalomnak.

„Összefoglalásként azonban elmondhatjuk, a Bethlen Gimnáziumban a polgári és a népi szellem ereje kivetette magából a kommunista szellemi átformálás kísérletét" – mondta az Emlékpont konferenciáján Kovács Kálmán.

Olvasóink írták

 • 8. emlék 2008. június 17. 20:41
  „Sipka Sándorné Rózsi néni, Kiss Károly a régi igazgató...a hajdani Kossuth Zs. tanárai”
 • 7. Kovács Kálmán 2008. június 16. 20:49
  „Sipka Sándor, Grezsa Ferenc, Földesi Ferenc éppen azok voltak, akik mintegy ernyőt tartotta a gimnázium fölé. Közéjük lehet sorolni (némi kitérő után) Gyáni Imrét is. Vörös Mihály - jelenlegi kutatásaim szerint főképp karrierizmusból és hatalomvágyból - kétszer hajtott végre szellemi és egyéb tisztogatást (1946-47-ben és 1957-ben). De még az ő neve mellett is álljon a teljes igazság kedvéért, hogy elismerte Németh László munkásságat, és fölismerte annak jelentőségét, amit ő az Iskolára és a városra nézve hozhatott.”
 • 6. patinás 2008. június 15. 00:34
  „patináNs?? :P”
 • 5. Titanilla 2008. június 14. 23:19
  „Amikor a kommenisták államosítottak nem volt nyafogás. Mindenki behúzta fülét-farkát. Az egyházak legalább megbecsülik az iskoláikat.”
 • 4. totya66 2008. június 14. 19:47
  „Még szerencse hogy ma már nem államosítanak.
  Ha most a szülök tiltakoznak valami ellen akkor eladják az iskolát, viszont nem biztos hogy ez jobb megoldás mert így végleg megszűnik.”
 • 3. Barbapapa 2008. június 14. 15:23
  „Na és ezt mikor kezdi fűalatt árulni a polgármester?”
 • 2. eleven 2008. június 14. 14:34
  „Majd ha a pm szembefordul a régi iskolájával, patináns kórházat alakíttat ki belőle, mondván ne termeljünk szakmátlan érettségizett gimnazistákat.”
 • 1. Helyileg 2008. június 14. 13:39
  „Én is a Bethlenben végeztem anno, de sohasem éreztem ott a kommunista szellemi átformálás kísérletét (Sipka Sándor, Grezsa Ferenc, Imolya Imre, Földesi Ferenc, és mások), azt viszont igen, hogy egyéb kategóriás lévén kitűnő bizonyítványom ellenére mégis megakadályozták a továbbtanulásomat egyetemen. Egyébként nagyon sok oktatási intézményt államosítottak, így a Bethlen csak egy a sok közül. Különben érdemes körülnézni az országban, hány helyen tiltakoznak most az iskolák egyházi kezelésbe vétele miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám péntek 13-a a vásárhelyi iskolákban

Hódmezővásárhely - Laza délelőttöt és szerencsés napot jelentett a vásárhelyi Nádor utcai iskola… Tovább olvasom