Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Hatvan éve élnek boldogságban Szabóék Algyőn

Hódmezővásárhely - Egy bálon ismerkedett meg egymással Szabó Lajos és Lele Ilona. A fiatalok egy év után össze is házasodtak, s azóta, 60 esztendeje élnek boldogságban. Egy ideig együtt is dolgozott a házaspár, a vajháti kendergyárban a férj karbantartó, a feleség pedig szakács volt.
Algyő, Sándorfalva, Vajhát és Tatabánya – ezek azok a települések, amelyek fontos szerepet játszottak, illetve játszanak a 82 éves Szabó Lajos és felesége életében. A házaspár most ünnepli 60. házassági évfordulóját.

– Egy bálon találkoztunk, s kezdtünk el beszélgetni még 1947-ben. Addig csak látásból ismertük egymást. Egy év sem telt el, s 1948 októberében egybe is keltünk – emlékezett vissza a múltra mosolyogva a 82 éves feleség, Lele Ilona.

Ilonka néni 9-10 évesen bérmunkában őrizte az úgynevezett farkréti tanyájuknál – Algyő és a Vásárhelyhez tartozó Vajhát között – a szomszédság libáit. A második világháborúban apja és bátyja Tatabányán lett bányász, s a férfiak után ment ő is az édesanyjával. A háború végén Algyőre költöztek, ahol napszámos lett a fiatal Ilona: helyi kosárfonóknak húzta le a megfőzött vesszők kérgét.

Még mindig töretlen a szeretet Szabó Lajos és felesége,
Még mindig töretlen a szeretet Szabó Lajos és felesége, Lele Ilona között
Fotó: Tésik Attila

– Három fiunk és egy lányunk született. Miután a legfiatalabb gyermekünk is iskolás lett, a vajháti kendergyárba kerültem szakácsnak, ahol a férjem karbantartóként dolgozott – folytatta a néni.

Lajos bácsi több mint 35 éven keresztül dolgozott. Géplakatos végzettséget szerzett, s első munkahelye a sándorfalvi gépállomás volt. Tíz év után átkerült a kendergyárba, ahol az öccse is dolgozott. Itt letöltött 25 esztendőt, s innen ment nyugdíjba.

A párnak hét unokája és három dédunokája van. Mivel Ilonka néni szakács volt, a nagy családi összejöveteleken ő főzi az ebédet. Az unokák többnyire töltött káposztát kérnek tőle, mert szerintük azt a mama tudja a legjobban elkészíteni.

Falmelléki szőlő

Házuk kertjében harminc éve ültettek egy sornyi szőlőt Szabóék. A fiatal vesszők eleinte olyan jó gyümölcsöt termettek, hogy a belőlük készült bor igazán erősre sikeredett. A házaspár egyik ismerőse annyit kóstolta a finom nedűt, hogy távozóban megtántorodott és nekiesett a falnak. Azóta falmellékinek nevezik tréfásan azt sor szőlőt, amit mind a mai napig gondoz Lajos bácsi.

Olvasóink írták

 • 5. egyszeru polgar 2008. október 27. 17:09
  „Rirka szerencsenek orvendezhetnek, hiszen sokan a 60 evet meg eletkorban sem erik meg. Tovabbi boldog egyutt eltoltott evet kivanok a hazasparnak.”
 • 4. hekaté 2008. október 27. 11:19
  „Isten éltesse sokáig a Szabó családot!”
 • 3. bibika 2008. október 25. 19:34
  „GRATULÁLOK!”
 • 2. Kinga és Árpi 2008. október 25. 11:36
  „Gratulálunk mi is mégegyszer ehez a 60 évhez!
  Reméljük, hogy még legalább ennyit megérnek együtt!
  Sok Boldogságot kívánunk nekik! A Falmellékiről annyit, hogy kóstoltuk és tényleg finom és erős!”
 • 1. ÉN" 2008. október 25. 09:39
  „Gratulálok a házaspárnak!
  Nagyon szép időt éltek meg együtt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországból is érkezett mű a vásárhelyi emlékkiállításra

Hódmezővásárhely - Almási Gyula Béla huszonegy alkotásából látható kamara kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A tárlatra még Németországból is érkezett mű. Tovább olvasom