Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -1°C | 8°C Még több cikk.

Hatvanezer a téves riasztás

Legutóbb vasárnap vonultak ki nagy felhajtással a vásárhelyi tűzoltók – fölöslegesen. A Hód-Mezőgazda Rt. egyik telepére riasztották őket, gázrobbanáshoz, aztán később kiderült, vegyi anyag párolgása ijesztette meg az ottaniakat. Egy kisfiú korábban rendszeresen ugratta az ügyeletest. Nem olcsó mulatság a kivonulás.
Két kamion frontális ütközésénél a 47-es főúton is akadt dolga a tűzoltóknak. Fotó: Tésik Attila
Állandó készültségben várják a segélyhívásokat a vásárhelyi tűzoltók. Nem csupán a városban és közvetlen környékén segítenek, hanem, ha kell, jóval messzebbre is vonulnak. Gyakran előfordul, hogy valaki meggondolatlanságból vagy rosszabb esetben durva poénból riasztja őket egy nem létező tűzhöz. Miközben, lehet, egy igazi tűzhöz kellene menniük.

– Óriási különbség van a vaklárma és a téves jelzés között. A téves jelzés valódi eset a telefonálónak. Csak a helyszínre érkező tűzoltó látja, hogy mégsincs olyan nagy veszély. Emellett előfordul, hogy valaki rosszindulatúan beugraszt bennünket – mondta Hegedűs László alezredes, a vásárhelyi tűzoltóság parancsnoka.

Téves jelzésnek számít például az, ha valaki a kertje végében égeti a gazt, s a sűrű fekete füstöt látva másvalaki azt hiszi, hogy ég a ház. Három évvel ezelőtt nem csupán a helyi, hanem a szomszédos városokból is riasztották a tűzoltókat, mert az a hír jött, hogy kigyulladt az egyik vásárhelyi tízemeletes panel. A kiérkező tűzoltók aztán megdöbbenve látták, hogy a fal mellett gomolygó, sűrű fekete füst nem más, mint egy hatalmas rovarraj.

Az elmúlt vasárnap is egy téves riasztáshoz száguldott négy jármű tízfős legénységgel. A mentősök szóltak nekik, hogy gázrobbanás történt a Hód-Mezőgazda Rt. egyik telepén. A helyszínre érve kiderült, hogy a gabonacsávázáshoz, rágcsálóirtáshoz használt vegyszer maradványa füstölgött. A telep biztonsági őre füstöt látott és egy pukkanást is hallott, ezért kért segítséget. Ez a hiábavaló kivonulás mintegy 60 ezer forintba került.

A téves jelzésnél sokkal rosszabb az ugratás. Ez főleg gyermekekre jellemző: felhívják a tűzoltóságot, hogy ég az iskola, vagy hatalmas baleset történt a Szántó Kovács János Iskolában.

– Ha életszerűen adja elő a hívó az esetet, akkor nem mérlegelünk, hanem vonulunk – folytatta a parancsnok. Pár hónappal ezelőtt sikerült tetten érni egy telefonbetyárt. A fiú már nem először hívta kétségbeesetten a laktanyát. Az ügyeletes megismerte a hangját, így egy kicsit elbeszélgetett vele, míg sikerült beazonosítani azt a nyilvános fülkét, ahonnan telefonált. A kiérkező tűzoltók meg is találták a megszeppent fiút. Elbeszélgettek vele. Úgy látszik megértette, miért nem szabad ilyesmivel viccelődni, mert azóta nem hívta őket.

A kilencvenes évek elején a városban sorra szerelték fel az úgynevezett dektes telefonkészülékeket. Ezekről az első hónapban teljesen ingyen lehetett hívni a segélyszámokat. Sokan csak azért tárcsázták a tűzoltóságot, mert az újdonság erejével hatott rájuk a készülék, s valakivel meg akarták osztani az örömüket. Ezért sokáig szinte folyamatosan foglaltat jelzett a laktanya vonala.


Hiába vonultak

A vásárhelyi tűzoltóság statisztikájából kitűnik, hogy az elmúlt esztendőket nézve a legtöbb téves jelzést 1998 és 2001 között kapták. A legnagyobb számban – összesen 66 esetben – 1999-ben riasztották őket hiába. Ennek oka a belvíz volt, ugyanis akkor is kérték segítségüket, mikor mindössze pár centis víz állt a pincében, ilyenkor azonban még nem lehet használni a szivattyút. 1995-től számolva évente 3-12 vaklármát regisztrálnak a Szent István téri laktanyában. Az idén október 10-éig hét esetben szórakoztak a tűzoltókkal a telefonbetyárok. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagytakarítás a sírkertekben

A mindenszentekre készülve a vásárhelyi önkormányzat is besegít a helyi temetők takarításába. A… Tovább olvasom