Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Havi 50-55 millió forint bevételtől esik el az Erzsébet

A vásárhelyi Erzsébet-kórház várhatóan havi 50-55 millió forint bevételtől esik el a kormányzati intézkedések nyomán. A növekvő költségek miatt csak a béreken tudnak spórolni, illetve osztályokat vonnak össze. A városban és a környező településeken élők nem életmentő műtétjeit várólistán tartják számon, az ellátási körzeten kívülről érkező betegeket pedig nem veszik fel.
Kallai Árpád: Az életmentő műtétekre senkinek sem kell várnia! Fotó: Segesvári Csaba
Az elmúlt években dinamikusan nőtt a betegforgalom a vásárhelyi Erzsébet-kórházban. Hírneve miatt nagyon sok olyan beteg is felkereste az intézményt, aki az ellátási területen kívül él.

– Úgy tűnik, ennek most vége, a finanszírozás csökkenése miatt a kórház havonta 50-55 millió forinttal kevesebbet kap a társadalombiztosítástól. A visszamenőleges hatályú kormányzati intézkedés máris több mint százötven millió forint bevételkiesést jelentett – mondta lapunknak Kallai Árpád főigazgató. Hozzátette: Molnár Lajos egészségügyi miniszter körlevélben kérte az ország valamennyi egészségügyi intézményének vezetőjét, hogy az év utolsó negyedében próbálják megtakarítani az első háromnegyedévre tervezett költségek túllépését. A vásárhelyi kórház számára is azt jelentik a különféle megszorító intézkedések, hogy tavalyi betegeik számának csupán kétharmadának ellátását fizeti majd a társadalombiztosítás. A miniszter kérte, hogy biztosítsanak elsőbbséget a sürgős és az akut eseteknek, s az intézmények elsősorban az ellátási területükön élő betegeket lássák el.

Az adósság duplájára nőhet

– A kórház hosszú ideig nem szorult városi segítségre – mondta. – Tavaly a közgyűlés által megszavazott összegből is csupán 52 millió forintot használtunk fel működési kiadásra. A különféle takarékossági intézkedésekkel, a költségcsökkentéssel a 250 millió forintos adósságállományt úgy tartottuk szinten, hogy a szállítóinkat, ha késve is, de kifizettük. A havi 50-55 milliós forráshiány miatt azonban az adósságunk a jövő év elejére akár a duplájára is nőhet – tette hozzá.

– Az emberek igazán még nem érzik, hogy országos viszonylatban a kórházak költségeinek 6–8 százalékos növekedése, és az átlagosan 15–20 százalékos bevételkiesés mit is jelent. A betegek ugyanis évtizedek óta jellemzően nyaranta nem gyógyíttatják magukat, problémáikkal ősszel fordulnak orvoshoz. Amennyiben a finanszírozás nem változik, a műtétre váró betegeink hamarosan csak 2007 elejére kapnak időpontot, a korábbi egy-két hetes várakozás helyett. Az sem jelent megoldást, ha a szegedi klinikára mennek, ott sem tudják őket fogadni – mondta. Hozzátette: az életmentő beavatkozásokat azonban akkor is elvégzik, ha azt a társadalombiztosítás nem finanszírozza.

Kallai Árpád úgy véli, gazdasági eszközökkel kívánnak reformnak nevezett átalakításokat elvégezni, de e mögött nem látszik áttekinthető, nyílt koncepció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes fagyűjtés a vásárhelyi Kása-erdőben

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is lesz ingyenes, szervezett fagyűjtés a vásárhelyi… Tovább olvasom