Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Havránek Ferenc csalást kiáltott

Csalást és garázdálkodást is emlegetett tegnapi felszólalásában a vásárhelyi közgyűlésben Havránek Ferenc munkáspárti képviselő, aki a költségvetés módosítása miatt emelte fel szavát. Lázár János polgármester azt mondta, a kampányt ki kellene hagyni a testület munkájából, egyébként pedig áll minden vizsgálat elé.
Több mint egyórás vitát váltott ki a tegnapi rendkívüli közgyűlésen a vásárhelyi költségvetés módosítása. Havránek Ferenc munkáspárti képviselő azért szólalt fel, hogy kifejtse, miért szavaz nemmel az előterjesztésre. Kifogásolta azokat az összegeket, amelyekkel például a tisztítószer-beszerzések, az önkormányzati intézmények és a hirdetési költségek eredeti előirányzatát megemelték. Az utóbbi kapcsán tért ki arra, hogy lapunkban többször látta az Emlékpont egész oldalas hirdetését – Havránek, ahogy a többi ellenzéki képviselő, csak „helyi Terror Házaként" emlegeti a leendő múzeumot –, szerinte ha ennek költségét a büdzsé módosításából fedezik, az tulajdonképpen a csalás tipikus esete. Hozzátette, ha a polgármester ehhez hasonló átcsoportosításokat végez, akkor nem gazdálkodik, hanem garázdálkodik a közgyűlésben, ezt pedig nem tartja követendő példának.

A kampányt ki kellene hagyni a testület munkájából, mondta erre Lázár János városvezető, aki úgy fogalmazott: ha Havránek úgy gondolja, hogy ő bármit törvénytelenül csinál, áll minden vizsgálat elé.

Végh Ibolya aljegyző elmondta, a büdzsét az előírásoknak megfelelően módosították. Lázár a tisztítószerekkel, és általában a közbeszerzésekkel kapcsolatban azt mondta: bizony előfordul, hogy alábecsülik az összegeket. Az önkormányzati intézmények működésére olyan alacsony tételeket terveztek a büdzsében, amelyek a kiadások folyamatos növekedése miatt nem tarthatók – tette hozzá. A hirdetési költségek kapcsán pedig azt mondta: két közgyűlési döntés is a polgármester feladatául szabja az Emlékpont beindítását, ehhez pedig bizony szükség van a hirdetésekre. A közbeszerzési eljárások közzététele is jelentős összeget emészt fel. Lázár végül azt mondta: szó sincs garázdálkodásról, csupán próbálja fenntartani a város likviditását, és nem kellene a képviselőknek egymást tisztességtelenséggel vádolniuk.

Tízezer körül van már azok száma, akik tiszteletbeli vásárhelyi polgári címet kaptak vagy kapni fognak, mondta el Kószó Péter alpolgármester abból az apropóból, hogy újabb hétszáz névvel bővült tegnap a lista. A képviselők döntöttek arról, hogy kiírják a közbeszerzési eljárást az Emlékpont kivitelezésére és a béketelepi ingyentelkek közművesítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélgetős előadások

Hegedűs Endre Liszt-díjas zongoraművész hangversenyt adott kedden este a vásárhelyi unitárius… Tovább olvasom