Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Házfirkálókat fogtak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Két 14 éves hódmezővásárhelyi fiút gyanúsít a vásárhelyi rendőrség azzal, hogy vasárnapra virradó éjszaka több a Béketelepi városrészben található ház falát is összefújták piros festékkel.
Vasárnap reggel a Nyárfa utcáról érkezett bejelentés, mely szerint az egyik ház falát ismeretlen tettes az éjszaka során graffitivel összefirkálta. A rendőrjárőrök a környék bejárása során nyolc házat találtak, melynek a fala hasonlóan járt.

A forró nyomon elvégzett adatgyűjtésnek és tanúkutatásnak köszönhetően már délután a rendőrség látókörébe került két 14 éves hódmezővásárhelyi fiú, akik előállításukat követően részletes beismerő vallomást tettek. Az általuk okozott kár kb. félmillió forint.

Ügyükben a nyomozás a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon rongálás bűntett megalapozott gyanúja miatt folyamatban van.

Olvasóink írták

 • 16. Írástudatlan. 2008. augusztus 31. 08:52
  „Félmillió forintos kár! De ez csak a felmért kár.Mert vannak olyan festékek amit a házfal szinével lehet csak eltávolítani.Akkor pedig újra kell festeni az egész felületet.Mert csak ha bejavítják az csúnya fóltos lenne.És a festék is több tízezer forint + munkabér ha valaki úgy csináltatja meg.A büntetés meg úgy lehet hogy csak ejnye-ejnye nem szabad ám ilyet csinálni!Igaz kiskorú gyermekekről van szó és ugye őket még nem lehet büntetni sem.Sajnos ezt ők is nagyon jól tudják ezért is merik csinálni amit csinálnak.Most mit lehettenni jól meg kell büntetni a szülőket és pedig jó keményen! Mivel lusták gyermekük nevelésére és számonkérésére.Főleg ha az a 14.-éves gyermek sötét éjszaka követi el a rongálást.Igen szerintem is a szülők a hibásak! Mert a gyerek csak játéknak fogja fel az égész dólgot. De amíg nem lessz hathatósabb büntetés addig sajnos még nagyon sokáig el fog tartani ez a folyamat.”
 • 15. uzsolt 2008. augusztus 26. 20:31
  „mackó: nos, igen. Ahogy már Lem is megírta a "Visszatérés" (ha jól rémlik, abban) utópiában, hogy a gyermeket "kérvényezni" kell, nem lehet mindenkinek gyermeke, különféle tesztek meg ilyenek, és majd ezután.
  Egyébként vannak olyan gyerekek, akik tényleg fegyelmezhetetlenek. És nem a szülő hibája, hanem a gyerek olyan. Egy ilyennek az idősebb testvére teljesen "normális", a kisebb valami (most mindenki ideképzel egy szép szót).
  Sőt, iskolában sokszor nem könnyű. Majd ha tanár leszel (a tegezés utólagos engedelmeddel), akkor meglátod. Gyakorlatilag hozzá se nyúlhatsz a gyerekhez, lassan ott tartunk, hogy nem szabad leordítanod, előbb-utóbb még rossz jegyet se adhatsz neki. Sajnos ez a gyerek-jogok eltúlzása (én is kaptam néhány körmöst, meg egyszer-kétszer akkora sallert, hogy majd összecsináltam magam).

  orbit: a saller után majd bátran elszaladok, a gyerek úgyse bír megjegyezni, ha elég gyors vagyok :D”
 • 14. mackó 2008. augusztus 26. 11:53
  „Nem igazán értelek benneteket, miért is nem lehet a gyereknek parancsolni, miért is nem lehet a gyereket iskolába fegyelmezni? Miért nem lehet számonkérni hol járt, mit csinált, és mikor jöjjön haza. Röhejes ezért ilyenek amilyenek.Hát itt az eredménye.”
 • 13. sajt 2008. augusztus 26. 11:13
  „A szülőnek (sajnos) meg kell tudnia védeni a gyerekét a társadalommal szemben. A gyerek saját (de)genereációjával szemben. Sajnos a mai fiatalok többségének igen elferdült a világképe, azon túl, hogy énképük sincs, a média által kreált igények és a társaik előtti megfelelési kényszer vezérli őket. (Persze tisztelet a kivételnek, ez nagyobb váosokban hatványozottan igaz.) Nagyon nehéz lehet megvédeni a fiatal gyereket ezektől a "káros", rontó tényezőktől. Ha nem sikerül, akkor annak többek között ez is az eredménye.
  Azért valahol az itt elhangzottak alapján milliós nagyságrendű kértérítésre kötelezett szülőket is szánnám. A családok igen nagy százalékát szinte kilátástalan adósságba sodorná. Ott van persze a másik oldalon ugyanez, az esetleg sok pénzen megcsinált ház renoválás tönkretétele...
  Mit mondjunk? Gyurcsány a hibás? ...”
 • 12. orbit 2008. augusztus 26. 10:31
  „Kedves hozzászólók!
  A sok jó ötletre egy példa: Nyaralóbetörés. Nyílászáró szétbarmolva, bent törés-zúzás. Gázpalack és apróbb értékek el. Az elkövetőt elfogták. Fiatalkorú. A elkövetett cselekmény súlya kismértékű...
  Pénzbüntetés nincs, nem keresőképes. A biztosító nem fizet, hisz az elkövető ismert. Polgári perben követelhetsz a szülőktől. Kb 3 év. Ez Magyarország!!!
  uzsolt!
  Lekevert saller: önbíráskodás! Téged tuti elővennének! Százezres bírság+lenne priuszod. Sajna ma ez van...”
 • 11. egyszeru polgar 2008. augusztus 26. 08:51
  „Ez is egy ordogi kor. Ha a szulok megverik "kelloen" a gyereket, ismet oket buntetik meg, esetleg a gyerekeket meg intezetbe is helyezik. Ez pedig, senkinek sem jo ismet. Szerintem a gyerekekkel kellene elsosorban a helyreallitasi munkak jelentos reszet elvegeztetni, hogy jobban erezzek masok munkajanak "sulyat". A szulok is kotelesek a karteritesre. Egy ilyen buntetesnek lehet visszatarto ereje a hasonlo szorakozast kedvelo fiatalokkal szemben.”
 • 10. uzsolt 2008. augusztus 25. 19:41
  „Letörném a lábukat, kinyomnám a szemüket, aztán mehetnének arra, amerre látnak.

  Komolyan, az ilyenekkel nem félmilliót, hanem legalább egyet kifizettetni. Aztán majd anyuka/apuka remélhetőleg helyreteszi. Ha mégse, akkor fizessen csak, így szinte mindenki jól jár. Ha én kapnám valamelyiket rajta, egy akkora sallert lekevernék neki, hogy nekem kéne fizetnem a tönkrement vakolatért. Ezek ellen kellene fellépni keményebben, nem azokkal, akik a Rózsa utcán "rossz irányba" bicikliznek.”
 • 9. klj_54 2008. augusztus 25. 19:12
  „Én csak azon gondolkozom, hogy a kedves szülő mit tett amíg csemetéje falakat fújkált?
  Anno, amikor még valóban gyermekek voltak lányaim, bizony este 8 után (kor függően) itthon volt a helyük.
  Én legalább próbáltam nevelni őket.”
 • 8. borító 2008. augusztus 25. 17:25
  „kekec: igen, az idézett szöveg felér egy falfirkával, annyira felháborító.”
 • 7. Fegor 2008. augusztus 25. 17:19
  „a kártérítésnek igen vaskosnak kellene lennie. nemcsak azt kellene tartalmaznia, ami kárt ténylegesen okoztak, hanem valahol meg kell fizettetni a tulaj idegeskedését, az utánajárást, a rendőrség költségeit és minden olyan apróságot, ami ilyenkor felmerül. különben az egész csak piac lenne (így is). én tönkretettem, de meg is javítom. csak sajnos a tulajdonos szempontjából ez nem csak ennyi. például kiesik egy jó pár nap, amíg élvezheti a saját tulajdonát újra. ezt és az ilyeneket hogyan lehet megfizettetni másképp, ha nem vastagon? szóval szerintem teljesen jogos a kár tökéletes, károkozás előtti rendbehozatása is a felmerülő kölltségek mellett. azonkívül én még tennék rá egy lapáttal, mert ugye így még mindig egálban vagyunk, hogy legyen is a dolognak visszatartó ereje. azaz forintosítanám 1., a kár helyrehozatalát, 2., a felmerülő mindenféle körülményt (például megalázottság érzése) valamint 3., a kezeinek és lábainak összetörését is. ezt a három tételt összeadnám, és megfizettetném velük, így nem kellene bántani senkit mégis lenne visszatartó erő, az eredeti állapot is helyreállna, az erkölcsi sérülés is kárpótolva lenne. hogy ez hogyan kivitelezhető? sehogy. sajnos.”
 • 6. kekec 2008. augusztus 25. 17:06
  „"Vasárnapra virradó éjszaka több a Béketelepi városrészben található ház falát is összefújták".
  Gratulálok a fogalmazásért és a helyesírásért!”
 • 5. aranka2 2008. augusztus 25. 15:17
  „Mackó a kezét még annak sem kell eltörni, aki ilyen hülyeségeket firkál. Egyébként vagy kártérítés, vagy lepucoltatás. A kettő együtt nem megy. Szerintem kártérítés, de vastagon, aztán csináljon vele a szülő, amit akar, vagy amit eddig elmulasztott.”
 • 4. buster 2008. augusztus 25. 14:54
  „mai!

  Szerinted büntetlenül megússzák, ha előállították őket a rendőrök? 14 évesen már büntethetők.”
 • 3. mai 2008. augusztus 25. 14:42
  „Ha kártérítés (javítás) kötelezettség nélkül és kiskorúságukra hivatkozással büntetlenül elengednék őket, akkor arra biztatnám a fiatalkorúakat, hogy korlátozás nélkül fessék, dekorálják az állami önkormányzati, rendőrségi épületeket. De csak azokat! Kérem, tájékoztassanak minket a fejleményekről.”
 • 2. mackó 2008. augusztus 25. 13:44
  „Én is eltörném a kezét, meg neki kellene lepucolni felügyelet mellett és a szülőkkel megtéríttetni. Mégis borzalmas amikor az ember rendbehozza sok pénzen a házát és ilyen szarházi, unatkozó gyerekek tönkreteszik.Felháborít nagyon, meg kell büntetlni.”
 • 1. sajt 2008. augusztus 25. 12:58
  „Na erre jöhetnek, az "eltörném a kezétlábát", "a szülei meg fizethetik", "le kéne vele vakartatni a körmivel" hozzászólások...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósüldözéssel is tarkított razzia

Hódmezővásárhely - Két éjszaka szűrték a rendőrök az ittasan vezetőket. A motoros rendőrnek is akadt dolga péntek késő éjszaka a 47-esen zajló átfogó razzia során... Tovább olvasom