Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Házhoz gurul a zöldség-gyümölcs

Hódmezővásárhely - Mérnek tejet autóból, de házhoz gurul a táp, a gázpalack és a zöldség-gyümölcs is. Vásárhelyen és környékén egyre változatosabbak a mozgóboltok kínálatai.
A kisteherautó rakterében polcok sorakoznak, rajtuk sárgarépával, uborkával, vagy éppen barackkal teli ládák. Az ajtókon hatalmas táblák, a zöldségek, gyümölcsök neveivel, áraival. A mozgóbolttal egy 23 éves vásárhelyi lány, Lőrincz Andrea járja a környékbeli kistelepüléseket. Napi 100–120 kilométert autózik, párja, Csatlós László és szülei segítik a munkáját.

– A mozgóbolt édesapám ötlete volt. A főiskola után olyan munkát akartam, amely szabadságot, kötetlen elfoglaltságot ad. Kertészeti diplomám van, ezért adta magát a zöldség-gyümölcs árusítás, igaz a megszokottól eltérően – avatott be a fiatal lány.

Andrea hajnal kettőkor már úton van, hogy a termelőktől beszerezze a friss árut. Délutánonként pedig irány Mártély, Kútvölgy, Vajhát, Erzsébet. Persze Vásárhelyen is próbálkoztak, elsősorban a társasházak környékén. Andrea szerint azonban nem jártak sok sikerrel. Hogy miért? Arról nem akart beszélni. Csupán annyit mondott: nem nézték jó szemmel a mozgóboltjukat.

Lőrincz Andrea már hajnalban hozza a friss árut. A vevőknek kényelmes a mozgóbolt. Fotó: Tésik Attila
Lőrincz Andrea már hajnalban hozza a friss árut. A vevőknek kényelmes a mozgóbolt.
Fotó: Tésik Attila

A Ne cipelje, vegyen itt! – feliratos kisteherautót már jól ismerik a környéken. Andreáék alkalmanként 40–50 láda zöldséggel-gyümölccsel, menetrend szerint indulnak útnak. – A kistelepüléseken sem művelik már nagyon a kerteket. A friss, megfizethető áru, főként ha szezonális, kelendő – osztja meg tapasztalatait Andrea, aki szerint a házhoz szállításnak van jövője.

– Nálunk nincs piac. A friss, termelői áruért jobb híján be kell utazni Vásárhelyre. A mozgóboltban viszont beszerezhető. Kényelmes és praktikus – állapította meg a mártélyi Szél Erika, aki gyakran vásárol zöldséget-gyümölcsöt autóról. A 30 éves nő szerint az sem hátrány, hogy nem kell cipelni a krumplis zsákot vagy a befőzésre szánt tetemes gyümölcsmennyiséget.

A mozgóboltok kínálata változatos Vásárhelyen és környékén. Autóból mérnek már valódi házi tejet, kapható jégkrém, fagyasztott áru, de „gurul" a táp és a gázpalack is. Ez utóbbival kereskedik a szintén vásárhelyi Olajos Sándor. A hét hat napján reggel 8 órakor 40–50 gázpalackkal kel útra.

Estére akár 200 kilométert is maga mögött tudhat. 1992 óta végzi a munkát, jó és rossz tapasztalata egyaránt akad. Elmondta: azért jó szóból, köszönetből többet kapott, mint támadásból. Leginkább azon háborognak, miért pont ott áll meg, ahol, s miért nyomja a dallamkürtöt. Sándor azonban hiszi: fiataloknak, időseknek egyaránt segítség, hogy házhoz viszi a gázpalackot.

Olvasóink írták

  • 2. Renchy 2009. szeptember 03. 14:37
    „Párom szülei falun laknak, szombat reggel fél 7-kor Für Elise-zel indul a reggel-kenyeres autó, délután két órakkor megy a gőzös Kanizsára - gázpalackos autó, aztán jön a Lambada-tápos autó, követi a szalmonellás fagyis-fagyasztott cuccokat áruló sárga autó, nyáron ez kiegészül még a dudaszóval és dinnyét ordítással. Őszintén mondhatom, hogy nagyon pihentető a hétvégi délután a falusi csendes nyugodt környezetben.
    Sokaknak nagy segítség a házhoz guruló autó, de szerintem több ember nyugalmát zavarja, mint akiknek segít.”
  • 1. pillecukor 2009. szeptember 03. 13:46
    „Szerintem ez egy nagyon jó ötlet! :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német vendégek Mártélyon

Mártély - Német testvérvárosi delegáció érkezett Mártélyra. A 12 települést tömörítő althenari… Tovább olvasom