Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Házhoz járnak ápolni a Dr. Csernai Katalin Kft. munkatársai

Hódmezővásárhely - Sebet kötöznek, vérnyomást mérnek, végső stádiumban lévő daganatos betegeket ápolnak és támogatják őket lelkileg a vásárhelyi Dr. Csernai Katalin Kft. munkatársai. Szolgáltatásuk ingyenes, gyakran családtagként várják őket.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Ági! Gyere, már vártunk! – invitálta kedélyesen a vásárhelyi Olasz Sándorné otthonukba Dámics Ágnest. A nővér a Dr. Csernai Katalin Kft. munkatársaként naponta jár Olaszékhoz, ahol a 60 éves férjet, Sándort kötözi, méri a vérnyomását, és lelkileg támogatja. A férfinak májusban amputálták a jobb lábát.

– Most már mindketten tudunk nevetni, de akkor csak sírtunk. Nagyon nehéz hónapokon vagyunk túl. Sokat szenvedett a férjem – magyarázta a feleség, párja egyetértően bólogatott. – Nem volt egyszerű elfogadni, hogy levágják az egyik lábamat. Érszűkületem volt, idáig fajultak a dolgok. Már sokkal jobban vagyok fizikailag, lelkileg is – vette át a szót Sándor, aki korábban forgalmista volt a Volánnál, de dolgozott műtrágyagyárban is.

Olaszék azért keresték meg szerkesztőségünket, hogy elmondják: milyen nagy segítséget kaptak az otthonápolással és hospice szolgáltatással foglalkozó kft. munkatársaitól – hátha másoknak is szükségük lehet rájuk.

– Annak idején édesanyámat is gondozták. Amikor a férjem hazakerült a kórházból, ismét tőlük kértünk segítséget. Egyedül nem boldogultunk volna, naponta kötözni kell a sebet, és csúnya felfekvései is voltak Sándornak. Akármikor hívhatjuk telefonon Ágit, aki nálunk már családtag. Fantasztikus, amit ő és a kollégái csinálnak. Ezt pénzért nem lehet művelni, csakis elhivatottsággal – jegyezte meg az asszony.

Olasz Sándornak sokat segít a gyógyulásban Kenéz Józsefné (balról) és Dámics Ágnes. Fotó: DM/DV
Olasz Sándornak sokat segít a gyógyulásban Kenéz Józsefné (balról) és Dámics Ágnes.
Fotó: DM/DV

Dámics Ágnes jelenleg naponta 5 pácienst látogat. Főállásban a szegedi klinikán nővér, 2 éve dolgozik a kft.-nél. Szikáncsról jár be, napi mintegy 100 kilométert utazik, de mint mondta: imádja a munkáját.

A Dr. Csernai Katalin Kft. mintegy 30 ápolója, gyógytornásza a megyében 12 településen dolgozik, összesen 100-150 páciensük van. A betegek többsége vásárhelyi vagy környékbeli.

– 1996 óta működik a cég. Azóta egyre többen fordulnak hozzánk. A szolgáltatásért nem kell fizetni, az egészségpénztár egy betegnél 56 vizitet finanszíroz, de engedéllyel tovább is ápolhatjuk. Olaszéknál már kétszer hosszabbították meg az engedélyt – magyarázta Kenéz Józsefné Julianna, a kft. szakmai vezetője.

Bár napi egyszeri látogatást támogat az egészségpénztár, ha szükség van rájuk, akkor akár többször is mennek. Ahogy hétvégenként, ünnepnapokon is. Munkájuk legnehezebb része a hospice szolgáltatás, a végső stádiumban lévő daganatos betegek gondozása.

– Sajnos egyre több fiatalhoz járunk. 20-30 évesek, gyógyíthatatlanok. Az 50-60 éves korosztályból is sok rákos beteg van. Náluk az a legfontosabb, hogy javítsuk az életminőségüket, lelkileg támogassuk őket. Fürdetjük, csillapítjuk a fájdalmukat. Többségük otthon szeretne meghalni. Gyakran hosszú hónapokig járunk hozzájuk. A család általában minket értesít, amikor elhunyt a szerettük. Mindegy, hogy éjszaka van-e, ha szükség van ránk, megyünk. Intézzük az öltöztetést, a temetést. Sokszor mi is ott vagyunk a kegyeleti szertartáson – mesélte Julika. A kezdetektől dolgozik a kft.-nél. Sok páciensét elvesztette már, de sírni ugyanúgy tud, mint az első alkalommal. Csakis szívvel-lélekkel lehet végezni ezt a munkát – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesteri szakképzés

Több mint 48 millió forintot nyert korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola intézménye a Szakképzés mesterfokon pályázaton. Tovább olvasom