Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Házhoz mennek vért venni

Nem kell sorban állni, hosszasan várakozni azoknak a vásárhelyi pácienseknek, akiktől otthonukban vesznek vért az asszisztensek. A városban néhány háziorvos munkatársa vállalja, hogy házhoz megy, az ingyenes szolgáltatást elsősorban az idősek vehetik igénybe.
Gábor Ferencnek és feleségének is jobb, hogy házhoz jön Deák Lászlóné Fotó: Tésik Attila
Hetente egyszer reggel 6 órakor csönget az első páciens otthonában Deák Lászlóné vásárhelyi asszisztens. A korai ébresztésnek nem más az oka, minthogy a táskájában lapuló tűk, fertőtlenítő, és fiolák használatával vért vegyen a háziaktól. A legutóbbi körútjára mi is elkísértük, igaz, egy kicsit később csatlakoztunk hozzá, így Gabriella már addigra biciklijével két pácienshez is eljutott, s a következő beteghez, Balogh Sándorhoz kerekezett.

A vérvétel közben a páciens jókedvűen ecsetelte, milyen nagy segítség számára Gabriella. Nem kell ugyanis bemennie a laborba a vérvétel miatt, s ott esetleg hosszasan üldögélve várni a sorát. Kiderült az is, hogy a nyugdíjas férfi szívproblémákkal küzd, ezért rendszeresen vizsgálják a véralvadását.

– Előbb vagy utóbb műtét lesz a vége – magyarázta Sándor, akinek
Ingyenes a szolgáltatás

A betegeknek nem kell fizetniük az otthoni vérvételért. Elsősorban az idősek, a mozgásukban korlátozott páciensek vehetik igénybe a szolgáltatást, de persze ha szükség van rá, akkor bárkihez elmennek, tudtuk meg Grezsa István háziorvostól, akinek a praxisában évek óta működik a házi vérvétel. Vásárhelyen csak néhány felnőtt háziorvos foglalkozik ezzel, mondta a doktor, aki egyébként az egészségügyi bizottság elnöke is. Ez a szolgáltatás ugyanis nem kötelező, viszont véleménye szerint az egészségügyben a terepmunka a leghatékonyabb. 
félévente kell járnia ellenőrző vizsgálatokra. Sőt nemcsak a vérvétel, hanem az eredmények miatt sem kell fáradnia, hiszen a szolgáltatásban az is benne van, hogy az asszisztens visszahozza a leletet. Időközben Gabriella már pakolt is, s egy utcával továbbállt. Nem volt sok ideje, délelőtt 9 óráig be kellett érnie a fiolákkal a véradóba, addig pedig tizenhét pácienshez kellett eljutnia.

A Lőrinc pap utcában lakó Gábor házaspár is nagyon várta már Gabriellát. Gábor Ferencné két éve nagyon beteg, hozzá havonta látogat el Gabriella. Annak idején az asszisztenstől tudta meg, hogy élhet az otthoni vérvétel lehetőségével.

– Így sokkal jobb, hiszen nem kell a laborban várakoznom, idegeskednem, hogy mikor kerülök sorra – magyarázta az asszony, akinek azért is nagy segítség ez, mert legyöngült az immunrendszere, s könnyebben elkaphatja a fertőzéseket. Ezen a napon egyébként nem csupán őt szúrta meg Deák Lászlóné. A férjétől is vett vért, rutinvizsgálathoz. Persze Gábor Ferenc is nagyon kényelmesnek találja ezt a lehetőséget.

Míg a házaspár kikísérte az asszisztenst, addig Gabriellától megtudtuk: 25 éve dolgozik az egészségügyben, s 14 éve jár rendszeresen a páciensekhez vért venni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bállal emlékeztek a száz évvel ezelőtti bálra

Száz évvel ezelőtt rendezte első bálját a Fekete Sasban a vásárhelyi gazdák 1879-ben alakult… Tovább olvasom