Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Hegedűsné Dékány Magdolna 35 éve áll a kultúra szolgálatában

Hódmezővásárhely - Rengeteget tett Vásárhely kulturális életéért Hegedűsné Dékány Magdolna. Az 59 éves kulturális főtanácsadó erőfeszítéseit a város Pro Urbe Díjjal jutalmazta.
Hegedűsné Dékány Magdolna múzeumpedagógusként úttörő munkát végzett. Fotó: Schmidt Andrea
Hegedűsné Dékány Magdolna múzeumpedagógusként úttörő munkát végzett. Fotó: Schmidt Andrea
– Nagyon meglepődtem, hogy ilyen rangos elismerésben részesültem, jó szónál, dicséretnél többet soha nem vártam a munkámért – árulta el Hegedűsné Dékány Magdolna, aki 35 évet töltött a vásárhelyi kultúra szolgálatában. 27 esztendőn át együtt dolgozhatott férjével, Hegedűs Imrével. – Mikor megkaptam a levelet a díjról, párommal egymás kezét fogva sokáig megilletődötten, szótlanul ültünk a kanapén.

Akik ismerik, tudják, részéről ez nem álszerénység. Bár 2008-tól betegsége rokkantnyugdíjba kényszerítette, munkáját, tapasztalatát nem nélkülözhette az önkormányzat, kulturális főtanácsadóként dolgozik, és egyetlen eseményről sem hiányzik, legyen az Őszi Tárlat vagy Gyermekkarácsony. „Számomra nem létezett kis és nagy munka, feladat, az egy- órás rendezvényről ugyanúgy csináltam magamnak forgatókönyvet, mint a négynapos augusztus 20-i ünnepségről" – közölte Magdika, akinek életét 87 éves édesanyja, férje, két gyermeke, három unokája teszi teljessé.

– Általános iskolás koromban versenyszerűen úsztam a helyi egyesületben, Pánczél Tamás és Török Sanyi bácsi voltak az edzőim, meghatározó, karizmatikus személyiségek. Azóta sem tudom elképzelni az életemet, a mindennapjaimat víz nélkül, vagy a strandra, vagy a Tiszára járok. A főnökeim hasonlóak voltak, mint a trénereim, sokat tanultam tőlük és köszönhetek nekik, kezdve a sort a házipari szövetkezetnél Sárosi Mihályné Esztikével, folytatva a Tornyai János Múzeumnál Dömötör János igazgatóval, a városi tanács művelődési osztályának vezetőjével, Gál Józseffel, majd a rendszerváltást követően Rapcsák András polgármesterrel és a teljesen más vezetési stílust képviselő Lázár Jánossal. Az önkormányzatnál a mai napig dolgozom, Esztikével és Józseffel pedig tartjuk a kapcsolatot.

Társaságok, kitűntetések

Hegedűsné Dékány Magdolna több kulturális egyesület, társaság tagja: a Magyar Népművelők Egyesületének (1979-től), a TIT-nek (1986-tól), a Tájak Korok Múzeumok Egyesületének (1987-től), míg a Németh László Társaságnak 1987-ben alapítója is. 1988-ban Kiváló Népművelő címmel, 1994-ben Hódmezővásárhely Közszolgálatáért díjjal, 2010-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével tűntették ki. Március 15-én vette át Hódmezővásárhely Pro Urbe-díját.

Múzeumpedagógusként úttörő volt az elfeledett, kihalófélben lévő hagyományos mesterségek (nemezelés, kosárfonás, agyagművesség) megismertetésében, az Őszi Tárlat előkészítő bizottságának tagjaként pedig olyan művészek barátságát vallhatta magáénak, mint Németh József, Patai László, Szurcsik József, Vecsési Sándor és Szalay Ferenc. Videointerjúkat készített a Vásárhelyen élő festőkkel, szobrászokkal, iparművészekkel, ezek a város művészeti életének felbecsülhetetlen értékű dokumentumai lettek.

– Pályafutásom egyik legkedvesebb emlékében, sztorijában összefonódik az irodalom és a képzőművészet – mondta Hegedűsné Dékány Magdolna. – Csoóri Sándor és Németh József elválaszthatatlanok voltak, de az 1978-as Őszi Tárlatra Csoóri nem tudott eljönni, hogy megtekintse barátja öt legújabb festményét. A kiállítás zárása után, a raktárban mutattam meg neki a képeket, mire tréfásan azt kérdezte: Magdika, akkor most láttam az Őszi Tárlatot? Nem feleltem, hallgattam, de sejthette, sok szép alkotást láthatott volna még.

Olvasóink írták

  • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 03. 17:29
    „Ennek örülünk, de hol vannak a színvonalas szórakozóhelyek? A fiatalság nem múzeumba akar járni.
    Ha nincs szórakozóhely akkor berúg a tesco előtt, meg megy kocsmázni, nem így kell kultúrára szoktatni a társaságot, hiába is erőlködik DKNY”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálypályán a vásárhelyi biciklisek

A bicikliutak rossz állapota, a sokak számára értelmezhetetlen táblák: a vásárhelyi közgyűlés májusi ülésén tárgyalja a helyi közlekedési felmérésre érkezett több ezer választ. Tovább olvasom