Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Helikopterrel érkezett Dócra a lövészraj

Hódmezővásárhely, Dóc - A vásárhelyi katonák helikopteren érkezett lövészraja hárította el a fegyveres támadókat, míg állig felfegyverzett társaik kimenekítettek egy magas rangú, sebesült békefenntartót tegnap a dóci lőtéren rendezett KFOR-zárógyakorlaton.
Két kitalált népcsoport etnikai összetűzései nyomán fellépő humanitárius katasztrófa miatt ENSZ-fennhatóság alá került egy tartomány.

Függetlenségét azonban nem ismerte el a kisebbségben maradt népcsoport, amelynek fegyveresei rálőttek egy magas rangú személyre. A sebesült kimentésére MI8-as katonai helikopteren érkezett a hódmezővásárhelyi katonák lövészraja, amely sikeresen fedezte társait, akiknek autókonvoja bravúros gyorsasággal kimenekítette a sebesültet. Ezt a valóságközeli helyzetet oldották meg sikeresen a Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi katonái a Kanyó László alezredes által parancsnokolt tegnapi dóci zárógyakorlaton.

Akcióban a vásárhelyi katonák. Fotó: Veréb Simon (galéria)

A KFOR-békefenntartók váltócsapatának felkészülése április eleje óta folyik 283 katona részvételével, akik közül csak 67-en érkeztek más alakulatból. A katonák közül 208-an utaznak majd augusztus közepén Koszovóba, hogy ott szeptember 1-jétől fél éven át az olasz vezetésű KFOR Többnemzeti Harccsoport parancsnoksága Villaggio Italia nevű katonai táborában éles körülmények között végezzék békefenntartó munkájukat.

Láda Mónika főhadnagy és Papp Attila őrnagy a hadgyakorlaton. Fotó: Veréb Simon
Láda Mónika főhadnagy és Papp Attila őrnagy
a hadgyakorlaton. Fotó: Veréb Simon

Kele István tizedes lövészként vesz részt első ízben a békemisszióban. Elárulta, elsősorban a tapasztalatszerzés miatt jelentkezett erre a feladatra, de persze motiválta a hazai fizetésével együtt körülbelül 400 ezer forintos havi illetmény is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig: Van mááásik!

Másfél kilométeres sort alkotnak a lakókocsik és kamionok, amikor az Eötvös Cirkusz útra kel. Bejárták már az egész világot, most Vásárhelyen vendégszerepelnek. Tovább olvasom