Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Helyieknek is bentlakásos

Hódmezővásárhely - Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok tanulását segíti Vásárhelyen az Arany János Kollégiumi Program, amely a személyre szabott képzések miatt a helyiek számára is bentlakásos.
– Kicsit furcsa, hogy a kollégiumban kell aludnom, de nagyon jó ez a program, a tanárok sokat segítenek a tanulásban – mondta a 17 éves vásárhelyi Sulyok Árpád, aki második éve vesz részt az állam által támogatott, halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok beilleszkedését, tanulását segítő Arany János Kollégiumi Programban. Az első év a középiskolai tanulmányokra való felkészülést, a hiányok pótlását szolgálta, ősztől pedig a Németh László gimnáziumba jár. De az összes helyi középiskolával szerződésük van, vagyis bármelyikben tanulhatnak a fiatalok. A program a vásárhelyiek számára is kötelezően bentlakásos, a Cseresnyés Kollégiumban van a szállás, és ott is készíti a leckét az a 60 fiatal, aki a régió számos településéről érkezett a városba.

Kovács József, a programban dolgozó egyik nevelőtanár elmondta: azért szükséges a bentlakásos rendszer, mert a speciális egyéni képesség- és személyiségfejlesztés csakis így valósítható meg. Ebben szakemberek (fejlesztőpedagógusok, pszichiáterek, korrepetitorok) állnak rendelkezésre, térítésmentesen biztosítják a kollégiumi elhelyezést, napi ötszöri étkezést, átvállalják a beiskolázási költségeket, ösztöndíjat adnak, valamint ingyenes kirándulásokat, színház- és mozilátogatásokat szerveznek. Kovács Józsefelmondta: hétvégeken hazamennek a gyerekek, a vidékiek utazási költségét száz százalékban megtérítik. A hat éve működő programra azok a tanulók pályázhatnak, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, illetve mindkét szülő csak 8 osztályt végzett.

A vásárhelyi Sulyok Árpád hétköznapokon a Cseresnyés Kollégiumban lakik. Édesanyja szerint a program nagy segítséget jelent a szűkösen élő családnak. Fotó: Török Anita
A vásárhelyi Sulyok Árpád hétköznapokon a Cseresnyés Kollégiumban lakik. Édesanyja szerint a program nagy segítséget jelent a szűkösen élő családnak. Fotó: Török Anita

– Népes a családunk, és nem dúskálunk az anyagiakban, de igyekszünk mindent megadni a gyerekeinknek – árulta el Árpi édesanyja, Fehér Mária, aki már négy gyermeket nevelt fel jelenleg rokkantnyugdíjas férjével, és juttatta őket egyetemre. – Az Arany János Kollégiumi Program óriási segítség. Nagyon jó, hogy Árpit vásárhelyi középiskolába vették fel, mert így, ha az időbeosztása, órarendje megengedi, napközben is hazaugorhat egy órára – mondta az édesanya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nekünk nem lesz karácsony. Nincs karácsonyfánk se.˝

Mit tehetünk, ha a kötelező csatornázás miatt egy fillérünk sem marad? Mindszenti történet, hepi enddel. Tovább olvasom