Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Helytörténeti érdekességek a Szeremlei évkönyvben

Hódmezővásárhely - Összesen 150 példányban jelent meg idén a tizenhatodik Szeremlei évkönyv, mely többek között a 2012-es év helytörténeti érdekességeit, évfordulóit vonultatja föl, de megemlékezik több híres vásárhelyi személyiségről is. A közel 400 oldalas művet a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárában Benkő László és Presztóczki Zoltán mutatták be az érdeklődőknek.
Jövőre már a megjelenés éve szerepel az évkönyv borítóján - ígérte Benkő László, a Szeremlei Társaság elnöke az évkönyv bemutatóján-, ugyanis eddig sokakat megtévesztettek az előző évek dátumaival fémjelzett kiadások. Az idei kiadvány - mely Szeremlei Sámuel vásárhelyi lelkész születésének 175. évfordulója tiszteletére rendezett konferencia előadásait is tartalmazza-, alapítványi és magántámogatásokból valósult meg. A 16. kiadvány fotóit a jobb minőség kedvéért sikerült többnyire színesben megjelentetni.

Összesen 150 példányban jelent meg idén a tizenhatodik Szeremlei évkönyv.
Összesen 150 példányban jelent meg idén a tizenhatodik Szeremlei évkönyv.

Szeremlei Sámuel alakja előtt tisztelegnek

A Hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság 1991 óta működik azzal a céllal, hogy levéltárosok, történészek a város múltját, helytörténetét kutassák. A társaság Szeremlei Sámuel alakja előtt tisztelegve folytatja az egykori lelkész helytörténeti feltárásait. Hódmezővásárhely történetével foglalkozó monográfiájában Szeremlei a mezőváros társadalmi, gazdasági fejlődése mellett a város népéletének részletes bemutatásával is foglalkozott. 

A hódtavi csata, a mártélyi középkori halászat, a vásárhelyi nyomdatörténet, a kakasszéki gyógyfürdő egyaránt helyet kap az évkönyvben, ahogyan József Attila és sógora, dr. Makai Ödön kapcsolata is. A Vidacs utca hosszára, valamint a vásárhelyi kútfúrók és Óbecse közös ügyére is fény derül. Régi vásárhelyi mesterségek - szekér-és kocsigyártók, bognárok után kutatott Benkő László, de Nagy András János nagygazda és Toronyi József népszerűtlen polgármester személyisége is megelevenedik a lapokon. A Nemzeti Parasztpárt hódmezővásárhelyi szervezetének történetét Presztóczki Zoltán, a kötet társzerkesztője elemzi, az évkönyv nagy erénye az egykori vásárhelyi helynevekről szóló tanulmány. Vásárhely régészeti lelőhelyeiről, Vörös István költőről, Porjesz Klára zongoratanárról is olvashatunk a legújabb kiadványban.

Az idei évkönyvbe Benkő László és Presztóczki Zoltán mellett szerzőként Szigeti János, Nagy Gyöngyi, Dobos Irma, Szepsy Szűcs Levente, Makó Imre, Kőszegfalvi Ferenc, Rosztóczy Ernőné, Kovács István, Domonkos Tamás, Béres Dezső neve említendő, de az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő kiadványba is bárkitől várják az évkönyvbe illő írásokat.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2013. május 01. 13:31
    „Szerelmei vagy Szeremlei?
    A cikkben csak háromszor szerepel rosszul, ötször jól. Nem rossz arány!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi Fidesz - még egyszer a földbérletről

A földhaszonbérletről tartott sajtótájékoztatót kedden Hegedűs Zoltán és Benkő Zsolt önkormányzati képviselő a Fidesz hódmezővásárhelyi irodájában. Tovább olvasom