Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hercegi sarj praktizál Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A szíriai Gheith Saoud hercegi család sarja, ősei – pár száz évvel ezelőtt – az ország uralkodói közé tartoztak. Saoud 19 esztendős korától, közel három évtizede él Magyarországon, hetedik éve Vásárhelyen.
Az Erzsébet-kórházban dolgozik nőgyógyászként, és mivel imádja a gyerekeket, most már nagyon szeretne végre megállapodni, családot alapítani.

A most 49 éves Gheith Saoud 1978. november 2-án érkezett Szíriából Magyarországra tanulni. A nemzetközi előkészítőben töltött egy év alatt elsajátította a nyelvet, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát. Ezt követően szülész, nőgyógyász, majd gyermeknőgyógyász szakvizsgát tett és kandidátusi fokozatott ért el. Folyamatosan tanul, képzi magát – talán ezért sem maradt ideje a családalapításra –, most készül harmadik szakvizsgájára, a klinikai onkológusira. Vásárhelyen 2001. július 1-jétől él, előtte Budapesten dolgozott.

A hercegi, uralkodói sarj, Gheith Saoud a vásárhelyi Erzsébet-kórházban dolgozik nőgyógyászként. Fotó: Tésik Attila

– Még nem alapítottam családot, talán éppen azért, mert nagyon tetszenek a magyar lányok – jegyezte meg hamiskás mosollyal Gheith Saoud, akivel munkahelyén, az Erzsébet-kórházban beszélgettünk –, de most már hiányzik. Így is késő egy kicsit, de egy éven belül szeretnék megállapodni, imádom a gyerekeket. Kilenc testvérem van, mind Szíriában élnek, éppen most jöttem otthonról, egy hónapig voltam náluk. Egyébként is napi rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot levélben, telefonon vagy interneten.

Famíliájáról még elmondta, egykor – több száz évvel ezelőtt – az ország uralkodói voltak, ő is hercegi sarj, de ennek ma már nincs különösebb jelentősége. Ha bemutatkozik, a családnevéből tudják, ki ő, tisztelik, de előnye ebből neki és hozzátartozóinak nem származik. Szíria a szélsőségek országa, nagyon gazdag és rendkívül szegény emberek lakják, de – ahogy fogalmazott – éhen senki sem hal, mindenkinek akad étel. Az övéi a középréteghez tartoznak. Gheith Saoud azonban Magyarországot választotta – az állampolgárságot nem kérte –, közel harminc éve él itt, és nagyon szépen beszéli a nyelvünket.

Vallás és terrorizmus

Gheith Saoud muzulmán, de nem gyakorolja vallását, úgy véli, a hitre csak annak van szüksége, aki támaszra szorul, aki nem elég művelt, tájékozott, nem bízik eléggé önmagában. Ő így is a jó, a helyes úton képes maradni, és elítéli a robbantókat, az arab fanatikusokat: – A terrorista csoportok éppen az iszlám vallás előírásai, tanításai ellen cselekszenek, a mi vallásunk is a szeretetet hirdeti. Olykor az az érzésem, a világ vezető nagyhatalmai felhasználják őket saját céljaik érdekében.

– Szégyellném is magam, ha ennyi idő alatt nem sikerült volna elsajátítanom a magyar nyelvet, bár az akcentus az mindig megmarad. Szerinte a legszebb két magyar szó a szerelem és a szeretet. A magyar nagyon toleráns, befogadó nép, végtelenül kedvesek az emberek – nem véletlen, hogy itt maradtam. Rossz tulajdonság? Az irigység sokukra jellemző. Magyarországot már jobban ismerem, mint a szülőhazámat. Szeretem Egert és környékét, Szilvásváradot, minden nyáron egy hetet a Balatonnál töltök, szép a Dunakanyar és Gyula is hangulatos város. Az ételekkel is megbarátkoztam, kedvencem a töltött káposzta, és a vörösbor is finom. Állandóan tanulok, a szakirodalmat magyarul és angolul tanulmányozom, de otthonról hozok szépirodalmi könyveket, azokat is szívesen böngészem. Utóbbira sajnos kevés idő jut, sokat dolgozom. Az átszervezés óta vállalkozóként tevékenykedem az Erzsébet-kórházban, az ügyeleteket látom el a nőgyógyászaton.

Bár országunkat úgy ismeri, mint a tenyerét, szülőhazájára nagyon büszke. Jézus Krisztust honfitársának tekinti, a zsidókat – mint ahogy a legtöbb arab – unokatestvérének. Szíriában még most is van egy kis település, ahol az ott élők Krisztus anyanyelvén, arameusul beszélnek. Megállt az idő. Az sem furcsa számára, hogy Vásárhelyen a kórház női nevet visel, ennek náluk is vannak hagyományai, példaként említi Palmyra királynőjét, Zenubiát, róla is neveztek el egészségügyi intézményt szír földön. A Közel-Kelet az emberiség egyik bölcsője, több ezer éves városokkal, fantasztikus kultúrákkal, civilizációkkal, ezért is vallja egy francia gondolkodótól vett mondással: „Minden embernek két hazája van, ahol született és Szíria. Nekem egy..."

Olvasóink írták

  • 1. alibaba 2007. november 15. 21:06
    „Gheith Saoud muzulmán, de nem gyakorolja vallását, úgy véli, a hitre csak annak van szüksége, aki támaszra szorul, aki nem elég művelt, tájékozott, nem bízik eléggé önmagában.


    Ezek szerint rengeteg műveletlen és tájékozatlan ember él a világon!!!

    Úgy gondolom elégé műveletlen, tájékozatlan ember mond ilyen hülyeségeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy kategóriában osztottak Az év diákja díjat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A mérnöki pálya nagyon vonzó a legjobb vásárhelyi tanulók között, ugyanis a négy… Tovább olvasom