Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Herczeg Mihály nyolcvan esztendeje

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a napokban Herczeg Mihály helytörténész, nyugalmazott vásárhelyi levéltárigazgató, akinek most jelent meg a Pálinkafőzés Hódmezővásárhelyen című könyve. A Pro Urbe-díjas díszpolgár eddigi élete bővelkedett váratlan fordulatokban.
Ez a kis üveg két-három napig is kitart – mutatja Herczeg Mihály. Fotó: Korom András
Parasztcsaládból származik a vásárhelyi Herczeg Mihály helytörténész, nyugalmazott levéltárigazgató, aki egy fuvarnak köszönhette, hogy elindult a tanítói pályán. A számtalan tanulmányt és több könyvet is publikáló Pro Urbe-díjas díszpolgár „kulák" szülők gyermekeként állt munkába az egykori Földműves Szövetkezetben. Először raktári segédmunkás volt, majd parasztkocsival fuvarozgatott. Egy alkalommal – mesélte – a városi tanács művelődési osztályvezetője édesanyjának fuvarozott, s miután elbeszélgettek az asszonnyal, az azt kérdezte tőle, hogy érettségizett-e, s szeretne-e tanító lenni. Herczeg Mihály szeretett volna, de nem bízott abban, hogy felveszik. Három soros jelentkezésére azonban 1952-ben mégis felvették, s a mátyáshalmi iskolában kezdte meg pedagógus pályáját.

– Érdekes világ volt az az első időszak, a főnököm például megmondta, hogy ennek, meg annak a gyereknek nem szabad jó jegyet adnom, csak azért, mert azoknak kulákok voltak a szülei. Tavasszal álltam munkába, nem sokkal a tanév vége előtt, s a következő szeptemberben már a Kenyere-parti iskolában folytattam, Korom Dezső tanító beosztottjaként.
Tőle nagyon sokat tanultam – idézte fel emlékeit. – Abban az esztendőben, azaz 1953-ban halt meg Sztálin, s a gyerekek nagyon sírtak és zokogtak, hogy most mi lesz velünk. Én meg majdnem elnevettem magam, s azzal vigasztaltam őket, hogy majd csak túléljük valahogy – idézte fel egy letűnt kor hangulatát.

Dolgozott a csomorkányi iskolában is. 1953-ban tette le a minősítő vizsgát, éppen, amikor Nagy Imre jutott a kormányra. Azt, hogy szabadabbá vált a légkör, jól mutatta az is, hogy a Népfront égisze alatt újjáéledt mind a tizenhat, még 1949-ben betiltott vásárhelyi olvasókör.

A pálinka titka

– Régóta érdekel a pálinkafőzés története, magam is főzetek rendszeresen, s reggelenként egy kis kupicával iszom is – árulta el, felmutatva a parányi üveget és a poharat is. – Ugyan ez ipar, s a kultúra része is, mégsem találtam rá szakirodalmat, annak ellenére, hogy a vásárhelyi városi tanács már 1743-ban rendeletet alkotott róla. Ezért kezdtem neki az anyaggyűjtésnek, s született meg a könyvem.

– Bevittem engedélyeztetni valamilyen elvtárs füzetét azzal, hogy ezt szeretnénk mi odakinn előadni a népnek. Rábólintottak. Mi meg bemutattuk a Megkondul az öregtemplom harangja című darabot. Azt, hogy az engedélyezett füzetben nem ez szerepelt, azzal senki sem törődött, a rendőrök ugyan kijöttek az előadásra, de csak a borok minőségét ellenőrizték.

Herczeg Mihály nagyon szerette a paraszti környezetet, úgy érezte magát, mint az a vágott virág, melyet vízbe tettek, amikor bekerült a városba. A Rózsa Ferenc-iskolában tíz évig igazgatóhelyettesként dolgozott, majd amikor az iskola megszűnt, a Kiss Lajosba került.

– A levéltárosságba is véletlenül keveredtem. Már csomorkányi tanító koromban be-be bicikliztem kutatni, az volt a hiú rögeszmém, hogy megírom Vásárhely monográfiáját, közösen Bíró Józseffel, a művelődési osztály vezetőjével. Ő azért „hozott be" a levéltárba, hogy majd én összeszedem az anyagot, ő pedig feldolgozza. Ebből nem lett semmi, 1976 januárjában kerültem a levéltárba, ő pedig márciusban meghalt.

Herczeg Mihály sokáig a maga főnöke és beosztottja volt, majd mikor Makó Imre munkába állt, kinevezték címzetes igazgatónak. Tíz év után – alig töltötte be a 60. életévét – nyugdíjba küldték. Amikor ezt Almási István akkori könyvtárigazgató megtudta, felvette a könyvtár helytörténeti részlegébe, ahol még három évig dolgozott.

Hiába van majd két évtizede nyugdíjban, ma is nagyon elfoglalt: előadásokat is tart és a kerti munka is várja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Kampányzáró'' falfirka Vásárhelyen

Fenyegető falfirkát írt valaki Bacsa Pál kerítésére a péntekre virradó éjjelen Vásárhelyen. A… Tovább olvasom