Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hervé fotóadomány Hódmezővásárhely városának

Hódmezővásárhely - Harminc Rodolf és Lucien Hervé mű a világhírű fotográfus özvegyétől.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Harminc különleges fotográfiát adományozott Madame Judith Hervé, avilághírű, vásárhelyi születésű fotóművész, Lucien Hervé özvegyeHódmezővásárhely városának. A 20. századi építészeti fotográfiamegújítójának és legnagyobb alakjának, valamint fiának, a szintén fotósRodolfnak 15-15 művét március 28-ától tekinthetik meg az érdeklődők azAlföldi Galériában.

A művek hivatalos átadására március 27-én, csütörtökön 11 óra 45 perckor kerül sor a sajtó képviselőinek jelenlétében az Alföldi Galériában; az eseményen Judith Hervé asszony adományát Sandly Orsolya, az Hervé hagyaték kezelője adja át Kószó Péter alpolgármesternek és Nagy Imre múzeumigazgatónak.


Mintegy kőbe vésett kánonként szerepel a 20. század legnagyobb kortárs művészei között Lucien Hervé (1910-2007), Hódmezővásárhely leghíresebb szülöttjének a neve, akit a 20. századi építészeti fotográfia megújítójaként és egyik legjelentősebb alakjaként tisztelnek. Hervé Elkán László néven látta meg a napvilágot a dél-alföldi városban. A Franciaországban letelepedett ifjú a második világháború idején az ellenállásban vette fel az Hervé álnevet, melyet később művésznévként használt. Legjelentősebb alkotásai az építészeti fotográfiához kapcsolódnak: különleges aspektusból, a fény és az árnyék ellentétével mutatja be a modern és régebbi korok épületeit, de portréi, zsánerképei, csendéletei valamint a természetről s a véletlen jelenségekről készült képei ugyanúgy magukon viselik egyedi látásmódjának karakterét. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlése 2012. március 15-én adományozott posztumusz díszpolgári címet Lucien Hervének.


Rodolf Hervé (1957-2000), a világhírű fotográfus fia Párizsban született. A fiatal művész 1989 utolsó napjaiban érkezett Magyarországra, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy dokumentálja a rendszerváltás utáni éveket. Magyar kultúrájú külföldiként sajátos szemszögből követte nyomon és rögzítette a változás éveit, miközben maga is intenzíven részt vett az időszak szubkulturális életében. Mintegy a "tűzvonalból" örökítette meg az átmenet korát, a kulturális underground felszínre törésének idejét a tömegkultúra térhódításának előestéjén.


Rodolf és Lucien Hervé műveiből, valamint a XI. Vásárhelyi Fotószimpózium művészeinek "Elmém lencsémen keresztül" mottóval, Lucien Hervé előtt tisztelgő alkotásaiból május 28-án, pénteken 14 órakor nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetente kétszer 45 perc lovaglás

Az egyik vásárhelyi lovardában szeptembertől indul a diákok lovasokatása. Tovább olvasom