Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Hétfőtől hét, később nyolc patika ügyel Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen több mint tizenkét évig a Központi Gyógyszertár látta el az ügyeletet. Az ÁNTSZ döntése értelmében ez február 11-étől, hétfőtől megváltozik: hét, zömmel belvárosi intézményre hárul a feladat, ezek heti váltásban követik egymást.
Vásárhelyen az ügyeleti teher eddig a Szegfű utcai Központi Gyógyszertárra hárult, 1995 novembere óta egyedül látta el ezt a feladatot. Már egy éve szeretnének ezen változtatni, eddig eredménytelenül. Közben az új rendelet szerint az ügyelet teljes műszaknak számít, ezért külön alkalmazottat kell felvenni, ez komoly pluszterhet jelenthet. Ezt egyedül nem bírják tovább finanszírozni, a kötelezettség központi támogatásban sem részesül, nekik kell kigazdálkodniuk a bevételből. A jövedelmezőség pedig fokozatosan csökken, az ügyelet mindig veszteséges volt.

– A gyógyszerészkamara támogatta a megosztásra vonatkozó, elképzelésünket, kérelmünket – mondta Bereczki Veronika, a Központi Gyógyszertár vezetője. – Legutóbb számunkra kedvező döntést hozott az ÁNTSZ tiszti gyógyszerésze, és hét patikát jelölt ki ügyelet ellátására; ehhez a közeljövőben egy még meg nem nevezett nyolcadik csatlakozik. Nagy könnyebbség ez nekem és kollégáimnak, eddig minden ünnepet, karácsonyt, szilvesztert a munkahelyünkön töltöttünk.

A feladatot február 11-étől hét, főként belvárosi gyógyszertár, a Központi, a Dominó, a Zrínyi utcai, a Pingvin, az Erzsébet-kórház patikája, a Tescóban lévő Ibolya és a Family Centerben működő Máriatövis heti váltásban látja el.

A határozat ellen fellebbezhetnek az érintettek, de annak halasztó hatálya nincs, vagyis a megváltozott szisztéma hétfőtől életbe lép.

Az ügyeleti óraszám csökkent, este 8-tól 10 óráig tart, majd reggelig készenléti szolgálatot ad a soros patika. Utóbbi azt jelenti, hogy a gyógyszerész nem tartózkodik bent, őt egy kötelezően kiírt telefonszámon érhetik el, amennyiben szükség van rá, fél órán belül a beteg, a vásárló rendelkezésére áll. A hivatalos ünnepnapokon nem nyitnak ki nap közben sem, az ügyeletes intézmény reggel 8-tól délig zárt ajtók mellett ügyel, utána ismét a már ismertetett készenlét következik. A Központi Gyógyszertár – a fentiektől függetlenül, a szokott rend szerint – szombaton és vasárnap is reggel 8 órától este 8-ig nyitva tart.

Hétfőtől a Dominó kezdi az ügyeletet, majd az Erzsébet-kórház patikája, az Ibolya, a Központi, a Máriatövis, a Pingvin és a Zrínyi utcai következik. A listát mindenütt kifüggesztik.

Olvasóink írták

  • 1. Beth 2008. február 10. 11:54
    „Eddig tudtam, hogy hova kellett menni,ha az ügyeletes gyógyszertárat kerestem.
    Most majd nagyon keresnem kell! Vagy ki tudja! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetési filozófiát vált Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely - Mérsékelt és visszafogott költségvetést alkotott a vásárhelyi önkormányzat, melyet a csütörtöki közgyűlés el is fogadott. Tovább olvasom