Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Hétköznapok a vásárhelyi Hiltonban

Hódmezővásárhely - Hiltonnak nevezik szállójukat a hajléktalanok Vásárhelyen. Tévék, számítógépek, könyvtár, rend és tisztaság fogadja itt a jövevényt – és persze regénybe illő sorsok. Aki el akar szakadni, az először jobb ruhára gyűjt, hogy ha kilép az utcára, ne nézzék hajléktalannak.
– Legyen csend és tisztaság, erre mindenkinek ügyelnie kell – mondta a konyhában, kávéját szürcsölgetve Bánki-Horváth László (53), aki 2004 óta lakik Vásárhelyen, a Csomorkányi úti intézményben, s a hajléktalanszállón élők érdekképviseletét is ellátja. – Hajnalban kelek, segítek takarítani. Nehéz innen „szabadulni", többen voltak, akiknek úgy tűnt, sikerült, találtak munkát, szállást – aztán fél év múlva visszakerültek.

A közösség összetartó, legalább 30, évek óta a szállón élő, vagy oda visszajáró állandó taggal. A vezetőséggel együtt úgy döntöttek: dohányozni csak az épület előtt, az utcán lehet, inni tilos benn, és ittasan senkit sem engednek be.

A folyosón is sorakoznak ágyak, cipőtartókban tiszta lábbelik, a társalgóban és az ebédlőben tévé, a hálókban kulturált, fogalmazzunk úgy, kollégiumi körülmények, és akad, amelyikben az „előző életből" átmentett saját televízió üzemel. Mindenütt tisztaság, rend. Kora este: az ebédlőben többen verik a blattot – népszerűek az információs központ számítógépei és a könyvek is –, nézik a hírműsort, majd a filmet, közben vacsoráznak. Csendesen beszélgetnek, hogy ne zavarják társaikat.

Egy helyen üzemel a 22 férőhelyes átmeneti szállás, a 20 fő befogadására alkalmas éjjeli menedékhely és a melegedő. Fotó: Schmidt Andrea
Egy helyen üzemel a 22 férőhelyes átmeneti szállás, a 20 fő befogadására alkalmas éjjeli menedékhely és a melegedő. Fotó: Schmidt Andrea

– Egyedül, a tanyán nem biztonságos, villanyom sincs, két éve rendszeresen bejárok, olykor itt is alszom, minden kényelem adott – árulta el a 65 éves Jutka. – Itt jól érzem magam, olyan ez, mint egy nagy család. Persze kisebb súrlódások, viták előfordulnak, de hol nincs ilyen?

Közben letelepedett mellénk Peti, alias Kertész Farkas Péter (65). Mártélyi háza 2000-ben leégett, akkor vált hajléktalanná. 2008. október 21-én került a szállóra, addig „tanyázott", vagyis tanyákon élt, szállásért, ellátásért, kis pénzért vállalt munkát a ház körül. – Itt jól megvagyok, mégis szívesen vállalnék újra munkát tanyán, az szabadabb, kötetlenebb élet – közölte, miközben cigarettát sodort magának.

Tizennyolc éves

A hajléktalanszállót 1992-ben alakította ki a vásárhelyi önkormányzat, jelenlegi formáját – a Csomorkányi úton – felújítást követően, 2008. március 19-ére nyerte el. Egy helyen üzemel a 22 férőhelyes átmeneti szállás, a 20 fő befogadására alkalmas éjjeli menedékhely és a 30 fős nappali melegedő. A lakók kényelmét, ellátását fürdőszoba, orvosi rendelő, mosókonyha, konyha – mikróval, hűtővel, tűzhellyel – csomagmegőrző és számítógépekkel felszerelt információs központ szolgálja.

Aranka (50) egy hete lakik itt. Saját otthont tervez: – Tavaly októberben vették el tőlem a kislányomat, a most 8 éves Aidát; Mindszentre került nevelőszülőkhöz. Nagyon szeretném, ha újra együtt lehetnék vele, én gondoskodhatnék róla, addig harcolok, amíg ezt el nem érem. Tizenhárman vagyunk testvérek, de a többieknek is van éppen elég bajuk.

Furcsa sorsok. Volt, aki szorgalmasan gyűjtögette a pénzét, majd egy gyenge pillanatában egy-két óra alatt eljátékgépezte. Nem tudott kitörni. Van, aki szép, elegáns ruhára, márkás melegítőre költi megtakarított vagyonkáját, mp3-at hallgatva, abban sétál a folyosón – ez is egy kapaszkodó számára. Lehet, jobb lesz majd, amikor nem egy ágy jelenti az otthonát.

Az optimizmus megtestesítője a legendás prímás, Béla cigány vagyis Czutor Béla leszármazottja, a 82 éves Czutor Károly, aki bányában és a porcelángyárban is dolgozott. A por annyira tönkretette a hangszálait, hogy csak gégemikrofonnal, „dartvéderesen" tud beszélni. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 2 éve él az átmeneti szálláson. Egykor maga is zenélt, nagybőgőn és szaxofonon játszott: – A muzsikának régen vége, ráadásul 1997-ben azt mondták az orvosok: gégerákom van, pár hónap múlva meghalok; nagyon csodálkoznak, hogy még mindig élek – közölte nevetve, majd elsietett bort venni. Azzal tartja karban vérnyomását.

Olvasóink írták

 • 7. anatole 2010. március 17. 11:19
  „Látom azért ezek a kommentek emberiek. sajnos a nagyobb városokban az emberekből kiveszett az emberség. Hiszen a hajléktalan embert lenézik, durva cikkeket irnak rola. Pedig, csak egy másodperc és már ott is van az ember az élet peremén. S ahhoz nem kell alkoholistának lennie, csak egy tragédia, egy jól kifundált ocsmány terv és egyedül maradt az ember a bajaival. Sokat beszélgettem én is hasonló sorsú emberekkel, igy a hajléktalanok éjszakáján Szegeden. Csupa kegyetlen emberi sorsok amik önhibáikon kivül indult el a hajléktalanság felé.
  Anatole Hongrois
  www.anatolehongrois.hupont.hu”
 • 6. cikicakk55 2010. március 16. 17:46
  „Szerencsétlenek.Milyen könnyű ezeknek az embereknek egy kis boldogságot adni.Van akinek kacsalábon forgó háza van,csinos bakbetéttel, egy szép feleséggel ,aki imádja ( a pénzét) Még is boldogtalan.Jó hogy vannak ilyen szállások,bár halottam olyanról is, főleg a nagyobb városokban, ahol félnek a hajléktalanok bemenni,mert azt a kevéskéjüket amit össze szedtek, azt is ellopják tőlük.Mindenesetre így a választások előtt nagyon jó a kampánynak.”
 • 5. Én2 2010. március 16. 17:18
  „Lapozzunk már!”
 • 4. Én2 2010. március 16. 08:30
  „Jó lenne már cikkeket váltani!”
 • 3. ClarkGriswald 2010. március 14. 19:20
  „"dartvéderesen" pff..”
 • 2. Norman_Bates 2010. március 14. 13:00
  „"Legyen csend és tisztaság, erre mindenkinek ügyelnie kell "
  Ez jó volna, ha nem csak a szállóra, hanem az utcára is érvényes lenne!!!”
 • 1. Filctoll 2010. március 14. 10:35
  „..... és véralkoholszintjét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út épül a vakköz helyén

270 millió forintból köti össze a vásárhelyi önkormányzat Tabánt és Tarjánt a kőfalon keresztül a Kertvárossal. Tovább olvasom