Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Hétvégenként gazdálkodik Kispál Ferenc

Könnyebb feladatnak gondolta az országgyűlési képviselőséget Kispál Ferenc. A Fidesz megyei listájáról a parlamentbe jutott újonc vásárhelyi képviselő tagja az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának. Hétvégenként a családi gazdaságot irányítja. Szerinte bármilyen nehéz helyzetben legyen is a mezőgazdaság, csak előre lehet menekülni. Fejleszteni kell. Ezért vett fel ő is 88 millió forint hitelt.
Kispál Ferenc szerint döcögős a területalapú és nemzeti kiegészítő támogatások kifizetése. Fotó: Tésik Attila
– Nehéz ütköztetni a véleményeket a parlamentben, mert mire odakerül egy-egy téma, már el is dőlt a kérdés. Nincs lehetőség érdemi vitára – foglalta össze az országgyűlési munkával kapcsolatos eddig tapasztalatait Vásárhely és térségének újonc képviselője, Kispál Ferenc. A Fidesz megyei listájáról a parlamentbe jutott honatya – bevallása szerint – kezd belerázódni a képviselői munkába, amit könnyebb feladatnak gondolt. Szolgálatnak tekinti a parlamenti munkát, amit szeretne jól végezni. A Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) megyei elnökeként a szakmát képviseli, ezért vállalta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagságát.

– Itt legalább ki lehet fejteni a szakmai véleményt, bár nem biztos, hogy lesz is foganatja – jegyezte meg a képviselő. Szerinte a kormány megszorító csomagjának a mezőgazdaságból élők is a vesztesei lesznek. Elmondta, az áfaemelés és a társadalombiztosítási járulék növelése leginkább az őstermelőket sújtja.

Kispál Ferenc továbbra sem elégedett a piacvédelemmel. Szerinte már az uniós csatlakozás előtt figyelmet kellett volna fordítani a hazai termékek védelmére. A területalapú, valamint a nemzeti kiegészítő támogatások kifizetése is döcögős, sőt az újdonsült honatya úgy vélte: forráshiány miatt jó, ha töredéküket kifizeti a kormány az idén. Az uniós nemzeti támogatásból 103 milliárd járna, ehelyett 78 milliárd áll a rendelkezésre.
Pedig csak Vásárhelyen és környékén 4500 gazdálkodó életét könnyítenék meg a járandóság kiegyenlítésével – mondta a képviselő.

Kispál kérdése a miniszterhez

Kispál Ferenc a közelmúltban kérdést intézett Gráf József földművelésügyi miniszterhez. A honatya azt akarta tudni: a bel- és az árvíz sújtotta területen gazdálkodók számíthatnak-e kártérítésre? A miniszter válaszában közölte: az állam és a termelők közös kockázatvállalásával nemzeti agrár-kárenyhítési rendszer létrehozását kezdeményezik. A kárenyhítésre ebből az összegből jutna. A kasszát fele-fele arányban termelői hozzájárulásból és állami támogatásból töltenék fel.

Bár mostanság Kispál Ferencnek a parlamenti munka az elsődleges, nem hanyagolhatja el a családi gazdaságát sem. Igaz, leginkább csak hétvégenként veszi ki a részét az otthoni teendőkből.
– A feleségem és a két fiam tartja a frontot. Nem is nagyon örültek az országgyűlési képviselőségemnek, hiszen így is akadt bőven munka – jegyezte meg a honatya, aki egyaránt foglalkozik állattenyésztéssel és növénytermesztéssel. – Van egy százkocás sertéstelepünk. Úgy tűnik, hogy a sertéságazat végre kilábal a válságából. Jobb áron, minőségtől függően, kilónként 240-250 forintért is átveszik a jószágokat. Ugyanakkor kalászos gabonát, kukoricát, napraforgót, valamint repcét is termelünk – sorolta a képviselő, aki szerint bármennyire is nehéz helyzetben legyen a mezőgazdaság, menekülni csak előre lehet. Az egyetlen kitörési pont a fejlesztés, ezért is vett fel 2001-ben 88 millió forint hitelt, amelyből gabonaszárítót építettet, bővítette a sertéskombinátot, valamint erőgépeket vásárolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer eurót nyertek

Négy vásárhelyi oktatási intézmény, valamint egy alapítvány sikeresen pályázott az Európai Unió… Tovább olvasom