Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Hétvégenként szinte felbillen Mindszent

Nem áll meg az élet a mindszenti strandon hétköznap sem. Mégis a hétvége az, amikor tele a part. Ilyenkor a víz felé haladva a látvány már-már búcsúra emlékeztet. Főtt kukorica, lángos, minifánk, pecsenyesütő. És persze sok-sok ember. Kicsi és nagy egyaránt jól érezheti itt magát.
A mindszenti képviselő-testület idén a Tisza Művelődési Ház gondjaira bízta a strand irányítását, ami június 16-án nyitotta meg kapuit.

– Kétségtelen, hogy az elmúlt évekhez képest nőtt mind a kempingezők, mind a strandolók száma – tudtuk meg Tisza Zoltántól, a művelődési ház munkatársától. Mivel a belépés ingyenes, így pontos adatuk nincs a forgalomról. De az itt parkoló járművek száma igen beszédes. A nyitás óta az autósoknak közel 2000, a kerékpárosoknak 1900, a motorral érkezőknek pedig 200 jegyet adtak el.

Egy erős hétvégi napon akár 110 autó is áll itt, az érkezők 70-80 százaléka nem helybeli. Sokan jönnek a szomszéd városokból, elsősorban Vásárhelyről. Ez valószínűleg annak tulajdonítható, hogy a mártélyi strandon a sulyom és más vízinövények miatt visszaesett a forgalom.

A mindszenti parton bővült a vendéglátás is. Két büfé, pecsenyesütő, lángos, minifánk, melegszendvics várja az úszásban, játékban megéhezőket. Tóthné Michaelisz Judit és párja idén árul itt először pattogatott és főtt kukoricát, illetve vattacukrot. Bár úgy látja, a lángos és a minifánk kelendőbb, hét végén nekik is szép forgalmuk van.

Augusztusi programok

A strandon hétvégenként délután egy órától a kicsik kavicsot festhetnek, nemezelhetnek a játszóházban. Augusztusban a Szent István-napi programok közül 17-én a falujáró fesztivált hozzák ki ide, ahol idén baszk néptáncegyüttes lép fel. Majd 19-én, vasárnap délután hat órakor a Budapesti Operettszínház Musicalgáláját láthatják az érdeklődők. Őket követi nyolckor a Kowalsky Meg A Vega együttes koncertje. A programot a strandon kilenckor tűzijáték zárja. 
Boldizsár Béla Dávid, aki a strandolók szomját oltja üdítővel és sörrel, úgy vette észre, hogy fizetés után, 10-e környékén az emberek még vásárolnak, fogyasztanak. De a hónap végén már hazaival megrakott hűtőtáskával érkeznek. Hétköznap főleg fiatalokkal telik meg a part.

Mihály Ágnes, Tóth Alexandra és németországi barátnőjük, Alexandra Semmelweis majdnem mindennap itt van. Jobban érzik magukat, mint egy fedett uszodában. Tiszta a Tisza vize, bár most zavarja a lányokat a napok óta sodródó békalencse. A part átrendezése nem igazán tetszik nekik, de elismerik, hogy a röplabdapálya például sokkal jobb lett.

A tereprendezés során az önkormányzat homokot vitetett el, így a part jóval lankásabb lett. A területet kitisztították, közben néhány fát is ki kellett vágni. Ezt az egyet sajnálja Samu Katalin védőnő. Tetszenek neki a változtatások, csak hiányolja az árnyékot adó fákat. Viszont látta a kiírást, hogy az ÁNTSZ már kétszer ellenőrizte a vizet, és mindent rendben talált. Ezzel nagyon elégedett.

Juhász Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb teher az ügyelet

A július elseje óta érvényben lévő új ügyeleti rend szinte megoldhatatlan feladat elé állította a… Tovább olvasom