Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Hetvenéves a vásárhelyi tájfutás atyja

Véletlenül lett kémia–fizika szakos tanár, de végül huszonnyolc évig igazgatta azt az iskolát, ahová fiatalon felvették. A vásárhelyi Nagyillés Mihályt nemrégiben köszöntötték 70. születésnapján. Az ő nevéhez fűződik a természetjárás és a tájékozódási futás vásárhelyi meghonosítása is.
Nagyillés Mihály tanárnak készült, de a kémia–fizikát véletlenül választotta Fotó: Tésik Attila
Alaposan meglepték 70. születésnapján barátai a vásárhelyi Nagyillés Mihályt, aki éppen kertészkedett, amikor becsöngettek a házába.
– Azt hittük, hogy ismét házalók kínálják a portékájukat, hiszen csak egyszer nyomták meg a csengőt. Amikor azonban kinéztem, vagy harminc ismerősömet pillantottam meg, akik közölték: ünnepelni jöttek – idézte fel a történteket Nagyillés Mihály, hozzátéve, hogy a vendégek mindent, ételt és italt is hoztak magukkal.

A nyugdíjas napjait töltő Nagyillés Mihályt generációk ismerik Vásárhelyen és szerte a megyében, hiszen 1957 és 1995 között a ma Eötvös szakközépiskolának nevezett intézmény volt a munkahelye, ahol az utóbbi 28 esztendőben az igazgatói teendőket is ellátta.

– A Bethlen gimnáziumban érettségiztem, s tanáraim – főleg Gyáni Imre –, erősen hatottak rám, hogy én is pedagógus akarjak lenni. Az évfolyamunkból nagyon sokan választottuk ezt a pályát, s maradtunk is rajta. Én azonban majdnem rosszul választottam magamnak szakot. Régen és ma is kedveltem a történelmet, ezért a szegedi egyetem történelem szakára jelentkeztem – idézte fel a pályaválasztás idejét. – Annak idején Mindszenten éltünk, így a kor szokása szerint ott kádereztek le. A mindszenti tanácselnök, akit csak Kofa Vecának hívott mindenki, valamit melléírt édesapám foglalkozásának, ezért nem vettek fel. A pótfelvételin még is bejutottam – a kémia–fizika szakra. Nem bántam meg, ugyanis itt minden állandó, a kénsavról nem lehet bebizonyítani, hogy sósav. A történelemről pedig azt mondta egy gondolkodó: a múltat az Isten sem tudja megváltoztatni, arra csak a történészek képesek.
Nagyillés Mihály az akkori közgazdasági technikumban 1957 augusztusában állt munkába. Goldmann Erzsébet igazgató azután alkalmazta, hogy az egyik tanár tanév közben elhunyt. 1964-ben igazgatóhelyettesnek nevezték ki, majd 1967-től megbízott, 1968-tól kinevezett igazgató lett.

– Amikor én ide kerültem, családias iskola működött a mai Szent Antal utcai bordó épületben, az egykori katolikus iskolában, ahol még megvolt a nyoma a gyóntatófülkének is. A mai Eötvös új épületei helyén még kis házak álltak. Az iskola később fejlődött, gyarapodott a diákok létszáma, majd 1960-tól jött az intézmény – akkor Frankel Leó Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola – bővítése.
Nagyillés Mihály honosította meg a városban a tájékozódási futást mint sportágat. Egyetemista korában minden kiránduláson, túrán részt vett Tóth Imre sportvezető társaságában. A nyugalmazott igazgatónak ma is hobbija a kirándulás és a természetjárás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Queen szól a templomban

Beatles- és Queen-dalok is hallhatók a hagyományos énekek mellett a vásárhelyi belvárosi templomban,… Tovább olvasom