Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Hetvenévesen építi házát a kishomoki asszony

Hódmezővásárhely - Másfél esztendő alatt egy új fürdőszobát és egy kisszobát épített kishomoki házához Berta Antalné. A most 70 éves asszony egyedül él, szinte mindent maga csinál. Kézügyességét apjától örökölte. Matildka néni tervezi, hogy a nyáron befejezi a konyha előterét, illetve lépcső és betonos járda is vezet majd a bejárathoz.
Takaros ház áll az öreg-kishomoki Vörös-dűlő, jobban mondva, most már Vörös utca elején. Látszik, hogy szakavatott kezek új részeket raktak a már meglévő idősebb épülethez. Azt azonban senki sem gondolja, hogy mindez egy most 70 esztendős asszony műve.

– Lányaim éveken keresztül gyötörtek, hogy adjam el a kopáncsi tanyát, mert ott se telefon, se villany, de még köves út sem volt. Majd 2,5 kilométert kellett gyalog megtenniük a sáros földúton, ha meg akartak látogatni – kezdte mondandóját Berta Antalné, Matildka néni.

Gyerekei azonban arra nem tudták rávenni, hogy a városba költözzön. Végül is kiegyeztek egy kishomoki házban, ami bővítésre szorult. Öt évvel ezelőtt meg is vette, s azóta csinosítgatja.

– Nagyapám bútor- és játékasztalos volt, s azt szerette volna, ha a fia, vagyis a későbbi apám is ezt a mesterséget űzi. Aztán apám maradt a földművelésnél, de a kézügyessége valahogy „rám szállt" – mondta.

Ameddig mozogni tudok, a magam ura akarok lenni – mondja Berta Antalné.
Fotó: Miskolczi Róbert

A jó kéz mellett az is sokat segített, hogy Matildka néni gyermekként kivette a részét a munkából. Családjának nem volt pénze, így mindent maguk készítettek, a füstölőtől kezdve egészen az istállóig. Matildka néni már akkor falazott, vakolt és cserepezett.

Most is az a jelmondata: ameddig mozogni tud, a maga ura akar lenni, vagyis nem szeret segítséget kérni. Ráadásul ha mestert hívna, az óránként elkéri az ezrest is, a „culáger" meg az öt-hétszáz forintot. A veszekedés sem hiányzik neki, ha nem úgy csinálják, ahogy ő azt elképzelte. Meg aztán már látott olyan falat, melyben a téglák között akkora rés volt, hogy át lehetett rajta köpni. Neki ilyen silány munka nem hiányzik!

Inkább megveszi az anyagot és maga fog hozzá. Azt azonban elárulta, hogy a fürdőszoba vizesblokkját szakemberre bízta, s a tetőn segédkezett neki 32 éves „kis unokája", Robi, valamint a sógora.

Két lánya, illetve három unokája és egy dédunokája a közelben lakik, így sűrűbben is tudnak találkozni, mint egykoron Kopáncson. Ennek ellenére Bertáné teljesen önellátó, amint az idő engedni, kerékpárra száll és intézi is az ügyeit.

Olvasóink írták

  • 1. Marcsika 2008. január 18. 21:21
    „Jó egészséget hozzá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhely beadta pályázatát

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat a napokban benyújtotta a külső városrészek – Kishomok, Kútvölgy, Erzsébet, Szikáncs, Batida – csatornázásával, és a szennyvíztisztító korszerűsítésével kapcsolatos KEOP-pályázatát. Tovább olvasom