Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Heves vita a 47-es út apropóján

Másfél órás adok-kapok lett a vége a 47-es úttal kapcsolatos első napirend előtti felszólalásnak a tegnapi vásárhelyi közgyűlésen. Az ellenzék demagógiát emlegetett és a félpályás útlezárás módszerét kritizálta, a jobboldal a szélesítésért folytatott harc utolsó lépéséről és a kormány nem teljesített ígéretéről beszélt. A tüntetés ma délutánig tart.
Havasi Katalin és Lázár János. A tüntetést mindketten támogatják
A bátorság – ezt a címet adta napirend előtti hozzászólásának a fideszes Rárósi Imre a tegnapi vásárhelyi közgyűlésen. A képviselő azt mondta: bátorság kell ahhoz, hogy valaki a 47-es úton végigmenjen, hogy a szélesítéséért tüntessen, de erre volt szükség a beruházás elkezdéséhez, s most ez kellene a befejezéséhez is. Ismertette a statisztikát: 1997 óta 11 halálos és 56 súlyos sérüléssel járó baleset történt az úton.

Frakciótársa, Havasi Katalin kérte, a képviselők pártállástól függetlenül tegyenek hitet a négysávosítás fontossága mellett. Határozati javaslatában az állt: elfogadhatatlan, hogy a döntéshozók politikai okból büntessék az embereket, a kormány haladéktalanul kezdje el az építkezést, és minden megyei honatya támogassa, hogy a büdzsébe kerüljön bele a beruházás.

A szabad demokrata Horváth László elmondta: tiszteli a demonstrálókat, s hozzátette, nincs olyan vásárhelyi, aki ne akarná az építkezést. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sem Orbán Viktor, sem Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök nem tartotta be a szavát – az előbbi a 47-es négysávosítását és az elkerülő út megépítését, utóbbi a szélesítés befejezését ígérte.

Hernádi Gyula szerint tombol a demagógia. Fotók: Tésik Attila
A szocialista Hernádi Gyula azt mondta, rosszkedvű, mert demagógiát hall, s mert a városatyák a tervezett tüntetés előtt nem fogtak össze. Szerinte nem a félpályás útlezárás, hanem a lobbizás, tárgyalás, parlamenti munka a megoldás. Ezt erősítette meg Bacsa Pál is – a két baloldali városatya úgy véli, politikai célokra használják az út ügyét. Hernádi egyébként hozzátette: konkrét ígéretet kapott a tavaszi munkakezdésről.

Csorba Mihály alpolgármester erre úgy felelt: a demonstráció az utolsó lépése a harcnak. Lázár János polgármester pedig elmondta, elküldött leveleinek, interpellációinak, tárgyalásainak se szeri, se száma. Mint ahogy az ígéreteknek sem, amelyek a beruházás folytatásáról szóltak. Szerinte a szocialisták rosszul mérik fel a közhangulatot, a baloldali képviselőknek beszélgetniük kellene a tüntetőkkel. Éppen ezért Lázár ma reggel 8 órára az útra invitálta Hernádit és Bacsát, hogy találkozzanak a demonstrálókkal.

A közgyűlés a vita után tizenhét igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadta Havasi Katalin egyéni határozati javaslatát.


Közös tüntetés?

Közös makói-vásárhelyi demonstráció szervezését ígéri Martonosi György makói parlamenti képviselő arra az esetre, ha a kormányoldal a jövő évi költségvetés elfogadásakor ismét leszavazza azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a 47-es, illetve az M43-as út ügyében tesznek a megye fideszes honatyái. 

Rendőrrel ütközött

Motoros rendőrrel ütközött tegnap kora délután egy személyautó a 47-es főúton, Kishomok közelében. A hétfőn kezdődött, s ma délután 4 óráig tartó békés tüntetés helyszínét biztosította a rendőr, miközben a baleset érte. A motoros járőr a félpályás útlezárás mellett kísérte a kocsisort. A járművek mögött haladt, s közvetlenül előtte egy Nissan Almera ment. A személyautó hirtelen kifordult a sorból, s ekkor ütközött a motorossal, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy régi iskolát alakítanak át a hajléktalanoknak

Már elbontották Vásárhelyen a Csomorkányi úti volt iskola nagy részét, s a több mint 700… Tovább olvasom