Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Hevesi Tamás a dachaui fotóról: nem pózolás

Mindszent - Történelmi emlékként tette fel a dachaui koncentrációs tábor kemencéi előtt tavaly márciusban készült képet az internetre Hevesi Tamás. A mindszenti jegyző szerint provokálni akarták a lapunkhoz eljuttatott levéllel.
A hétfői lapunk Kapcsolatok oldalán megjelent egy olvasói levél, amelyet Horváth János küldött be nekünk Mindszentről. Az íráshoz egy fotó is tartozott, amelyet a népszerű internetes közösségi portálról, az iwiwről töltött le: a képen Hevesi Tamás mindszenti jegyző áll az egykori dachaui haláltáborban, két kemence nyitott ajtajára támaszkodva. A levélíró már szerepelt lapunk hasábjain, ő volt az, aki annak érdekében kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy mondjon le a mindszenti képviselő-testület. Akciója azonban nem járt sikerrel.

A fotó és a hozzá tartozó írás nagy port vert fel. A megjelenés napján a delmagyar.hu internetes oldalunk legnézettebb cikke lett. Közel 5000-en töltötték le és kedd délután négyig 57-en szóltak hozzá.

– Sajnálatosnak tartom, hogy a lap a nevét adta ahhoz, hogy Horváth János olvasói leveléhez csatolva, eredeti szövegkörnyezetéből kiemelve, jegyzői pózolásnak értelmezte a képen látottakat. Tájékoztatok mindenkit arról, hogy az internetes portálon a következő olvasható a fotóm alatt: „A történelem legszörnyűbb eszköze, a dachaui koncentrációs tábor kemencéje" – nyilatkozta tegnap lapunknak Hevesi Tamás.

Zsótér István: Nem tudom, mi volt Hevesi Tamás célja a képpel

– Egy normális világban elfogadhatatlan, s egyszerűen gyomorforgató, amit Hevesi Tamás tett. Jegyzőként ezzel városunk bizonyítványát is kiállította. Nem tudom, mi volt a célja ezzel a képpel, kinek akart és mit üzenni vele – mondta lapunknak Zsótér István polgármester. Mindszent első embere úgy véli, a jegyzőnek bocsánatot kell kérnie, hiszen ilyen értékrenddel senki sem lehet szalonképes közszereplő. Zsótér hozzátette: a vásárhelyi zsidó hitközség vezetősége már jelezte, hogy tiltakozó levelet írnak neki, melyben többek között arra kérik majd, tegye meg a szükséges lépéseket. A legközelebbi testületi ülésen arra kéri majd a testületet, hogy egységesen határolódjanak el a jegyző tettétől.

Úgy véli, a képaláírásból egyértelműen kitűnik, hogy mélységesen elítéli a koncentrációs táborban történteket. A helyszínen családjával egyszerű turistaként még 2007 március első napjaiban járt, s csak ezt követően lett Mindszent jegyzője. A kemencék előtt pedig nemcsak ő, hanem ugyanazon a napon több ország magas rangú politikusa is fényképezkedett.

– Nem bűn, hogy a történelem szörnyűséges tetteiről az eredeti helyszínen kívántam meggyőződni, s ott több ezer látogatóhoz hasonlóan fotó is készült rólam. Történelmi emlékként tettem fel a képet az internetre, s egyelőre megfontolás tárgya, leveszem-e vagy sem – folytatta Hevesi Tamás. Nevetségesnek tartja Horváth János azon felvetését, hogyha együtt érez az elgázosítottak millióival, akkor nem áll a kemencék elé pózolni.

Hevesi úgy gondolja, hogy az olvasói levél célja semmi más nem volt, mint jó hírnevének megsértése és személyének lejáratása. Szomorú – véli –, ahogy egyesek ahelyett, hogy Mindszentért dolgoznának, írásaikkal és szóbeli megnyilatkozásaikkal folyamatosan félelmet és gyűlöletet kívánnak korbácsolni. A provokáló levéllel nem lehet őt megfélemlíteni, továbbra is halad azon az általa megkezdett úton, amelyen napi 12-16 órás munkával dolgozik a város fejlődésén.

Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. regmu 2008. július 13. 00:07
  „Kedves Hozzászolók!
  Nem értem ezeket a dolgokat amit íde írtok!
  Már ennyi hozzászólásból teljesen belementetek a politikába,ki így ki úgy!
  Végül is mindenkinek joga van írni ide és más lapoknak a hozzászólásaihoz.
  Egyre azért nem ártana pontot tenni, hogy így ismeretlennűl igen könnyű írkálni és "itélkezni" valóban az lenne az ideális, ha éppen a Dr. Hevesi Úr szólna a saját nevén ehhez a cikkhez, és megadatnák, azt, hogy igen is a 7500 lelket számoló város is dönthessen,és eltudják érni a céljaikat. Mivel sajnos a szó elszáll és az írás megmarad. Ez most valóban jó lett egy kis csámcsogásra. Olvasgatom és elég érdekes történelmet és stb. dolgokat hozznak fel az emberek. Éhn személy szerint senki pártján nem állok mert nem vagyok jelenleg Mindszenti,de oda kötnek a szállak, mert ott nőtem fel. Engem azok a dolgok bosszantanak csak, hogy nem tudnak egy normális képviselő testületett választani,mert sajnos "tudatlanok" és tanácstalanok a mindszentiek. Semmi nincs a tudomásukra hozva,csak a sok becsapás és visszaélve igen is sok embet "tudatlanságával" és ezzel szinte kényszerítve egyéb pályázatok befizetésére amit sajnos igazolni nem tud az önkormányzat,hogy azt meg is nyerte volna. Egyszóval sajnos ez a stratégia nagyon nem megfelelő egy város vezetésénél. Nekem ennyi a véleményem és én ezellen tudom tenni sem tudok csak dühítő dolgok ezek,hogy látom egyre jobban a szülő "falum" leépülni. Kérdezem én? Ez a cél, hogy "elpusztítsák vagy lehetetlené tegyék azt amit más felépített? ezeken is elkellene gondolkodniuk a Tisztelt képviselőknek és Önmagukba is bele-bele nézni,és higyje el mindeki,lehet bármilyen gazdag és csaló vagy lehet teljesen tiszteséges polgárfia, sajnos nem a népnek van szavazati joga Mindszenten!!!”
 • 88. megjegyzem 2008. július 11. 10:41
  „Brutalfalanx ! Hova járnak be dolgozni ? A parlamentből mindég kivonulnak,üres a helyük.Ezt a TV közvetítéseknél is látni.Nem csak kivonulnak,be se mennek.A busás fizetést meg költségtérítést meg felveszik.Akkor miről beszélünk ?
  A kormány dolgozna,ha nem tennének mindég keresztbe.Lásd utolsó népszavazás.
  Te ezeket nem veszed észre,viszont az önkormányzatnál,a polg.mesternél elítélendő,szerinted.
  Az én bűnöm bocsánatos,a te bűnöd vétek.Ez alapon nyugszik a véleményed.Egyoldalú látás !”
 • 87. Brutalfalanx 2008. július 11. 10:06
  „Tudomásom szerint a Fideszesek bejárnak dolgozni, mert köti őket a párt fegyelem. A kormánynak minden eszköze meg volt. Többségben azt csináltak amit akartak. Sajnos ennyit tudtak. Kérdezd meg a vállalkozásokat. KÉRDEZZ MEG EGY SZOCIALISTA ÉRZELMŰ VÁLLALKOZÓT! Ő is biztosan elítéli őket. Természetesen a szocialista képviselők azok nem életművészek, azok sokak szerint tolvajok. Mondom sokak szeint, én ezt nem tudom megítélni.”
 • 86. megjegyzem 2008. július 10. 19:59
  „Brutalfalanx !Nagyon jó példát hoztál a 80. kommentedben,ill. a parlamenti munkára is illik.A kormány próbál dolgozni,ha nem gáncsolják.A munkáját lehet kritizálni.
  A Fidesz-Ker.dem párt munkáját nehéz,mivel be sem járnak dolgozni,mégis több mint fél milliókat eltesznek. Igazi életművészek.”
 • 85. akárki 2008. július 10. 18:16
  „Azt hiszem a fenti cikk,téma nem Zsótérról szól ! Vannak akiknek érdeke másfelé vinni a gondolatokat !
  Pláne,semmi köze Vásárhelyhez !
  Ez a cikk megint Mindszentről szól,ill.jegyzőjéről.Sajnálatos.”
 • 84. Antal Pista 2008. július 10. 15:51
  „Pederzoli!

  Köszönöm , megtisztelő, hogy nem akárkinek gondolsz!

  Őszintén mondom, jól esett!”
 • 83. stfifo 2008. július 10. 15:48
  „Szeretnék infokat a mindszenti rokoni és baráti szálakról,persze a hódmezővásárhelyi kapcsolatokról is.Természetesen pm és önk.kép.
  főleg.Aki tud valamit kérem írja meg itt a tisztánlátás kedvéért.”
 • 82. pederzoli 2008. július 10. 15:20
  „Orbit,ezt Antal Pista is idevágta gigantikus nagy arccal,hogy a konzervatív vezetésű Hódmezővásárhelyt azért piszkálják,mert fejlődik. Aki ezt mondta,nem akárki,és itt most tekintsünk el a családi kötődéstől,ergo Leader Program-városvezetés 1:1 ,de nem ez a lényeg. F@szság ez az egész,Horváth Jánosnak gondolom ez az élete,hogy fogja a klaviatúrát,és fölszólal az ügy érdekében. De Zsótért sem értem,mert "egy normális világban elfogadhatatlan,s egyszerűen gyomorforgató" ,hogy polgármesterként összehív egy rendkívüli testületi ülést,és nem vesz rajta részt,még ki sem menti magát. Ha ezt egy melós csinálja,aki eltartja az adójából,hogy összeszed 3 nap igazolatlant,úgy kirúgják a munkahelyéről,hogy lába sem éri a földet. Ez a pofátlanság.”
 • 81. Lexi 1 2008. július 10. 15:14
  „A képviselőknek nem " próbálni ", hanem tudni kell dolgozni!Más választás is volt,nem kell vállalni,ha nem tudják.Ez nem totó játék !
  Brutalfalanx,lehet,hogy egy pár mindszentinek be van kötve a szeme,de a többség látja a dolgokat.
  Te biztos tudod Zsótér mit dolgozik,lehet,hogy egy képviselő vagy,nem érdekel.Akkor azt is tudod,mindent elkövetnek a kitúrásáért.
  Azonban a téma most nem erről szól !!”
 • 80. Brutalfalanx 2008. július 10. 14:41
  „A képviselők legalább próbálnak dolgozni. Így vagy úgy. A munkát lehet kritizálni.

  Zsótér munkáját nagyon nehéz, miután semmit nem csinál, és félmilliót keres. Igazi életművész!

  Valóban be van kötve a mindszentiek szeme!”
 • 79. Lexi 1 2008. július 10. 14:16
  „A képviselők lejáratásán nem kell dolgozni senkinek.Maguk is megtudják azt szépen csinálni.
  Mindszenti lakos,be van kötve a szemed ?”
 • 78. orbit 2008. július 10. 13:56
  „mindszenti lakos!
  Mi fejlődik szomszéd? Gyere már ide és nézz szét!Lakhatsz Te a világ legszebb helyén ami rohadt fejlett ha nincs egy filléred se és még esély sincs rá, hogy majd lesz! Mi Neked a fejlődés?”
 • 77. mindszenti lakos 2008. július 10. 13:14
  „Sajnos itt még akik a képviselők lejáratásán dolgoznak semmitől se riadnak vissza, egymás oldalait árgus szemmel vizsgálják: hol vét a közízlés ellen, hol mit hibázik.
  Ha összefognának talán lehetne egyről a kettőre jutni. Mindszenten sokan nem szeretik L... országgyűlési képviselőnket, DE nézd meg az Ő városa akárki akármit is mond fejlődik, halad. Mi állunk egy helyben soha nem történik semmi. De bízzunk-e még valamiben, valakiben?
  Majd az idő válaszol rá!”
 • 76. joy 2008. július 10. 01:07
  „H.Tamás úr?

  Uram, ön a magyar szavak alapvető jelentésével sincs tisztában?
  Ha valaki egy fotomasina előtt beáll valahova, hogy lefényképezzék akkor az pózol!

  A kép prolitikai szekértábortól függetlenül ízléstelen.
  Pont annyira az, mint az utcán randalírozó csürhe árpádsávos álarca, nemzeti jelképeink meggyalázása, vagy a "tantóbácsi-igazgató" náci egyenruhában PÓZOLása!

  Akinek ez "szép" emlék, tegye el magának, de az internetre ne pakolja ki!
  Ha megtette, vállalja, hogy nagyon sokan élünk e kis országban, akiknek kifordul a gálája az ilyesmitől, és joggal fölháborító gusztustalanságnak tartjuk!
  Pont annyira, mint más viccelődését a krematóriummal!”
 • 75. kisnyalánk 2008. július 09. 23:10
  „Gyors darafelfújt
  Hozzávalók:
  o 2 tojás
  o 2 evőkanál kristálycukor
  o 2 dl búzadara
  o 1/2 dl tej
  o 1 dl édes tejszín
  o vanília
  o Málna- vagy baracklekvár
  Elkészítés: 2 tojás sárgáját habosra keverünk 2 evőkanál kristálycukorral, beletesszük a 2 dl darát, leöntjük a vaníliával felfőzött fél dl tejjel, jól elkeverjük, és fél órát állni hagyjuk. Ekkor hozzáadjuk a fehérjékből vert habot, kivajazott tűzálló edénybe öntjük, 5 percig forró sütőben sütjük, majd 1 dl édes tejszínnel leöntve 5-10 percig állni hagyjuk. Málna- vagy baracklekvárral tálaljuk.
  innye ezt ezt elb...tam ez nem az a sütő! BOCSÁNAT jegyző "úr"”
 • 74. tovaris 2008. július 09. 22:52
  „Sto éto takóje Ludi mamása ? Nye ponyimáty.”
 • 73. zombor 2008. július 09. 22:34
  „Szép estét!
  Ez a sok kavarás eltörpül a évszázados Tiszapart szétrombolásától!!!”
 • 72. 1 vélemény 2008. július 09. 22:13
  „Nagyon eltértetek a lényegtől.A dachaui koncetrációs táborban készült fotóról van szó,és nem a polgármesterről,Zsótérról.Nem ő készítette azt a képet !!Napsugár kiosztja Zsótér feadatait,de a jegyző által készített fotóról,netre rakásáról eltekint.Pedig ez a nyitja indítója a cikknek és a vitának! Akár megszólal a hitközség,akár nem, a lényegen nem változtat.A jegyző csinált egy megbotránkoztató fényképet,és ezért nem lehet felelősségre vonni csak őt,amiért dicsőségnek még a netre is feltette! Közéleti embernek jó ízlésről ,példamutatásról kell bizonyságot tenni.Ez botrányos,és nem Zsótér a felelős érte!Ne próbáljuk a felelősséget áthárítani másra.
  Ne forgassukki a tényeket,nem kell másvágányon kombinálni.
  A jegyző van a fotón félreérthetetlen módon,és a netre rakást
  is ő tette.Vállalja a következményeit.Ne mossuk tisztára,mást
  okolni helyette, kedves napsugár !”
 • 71. De Jure 2008. július 09. 22:00
  „Kedves Olvasótársaim!

  Kérem javítsonak ki, ha netalán tévednék...
  Azthiszem ez az egész ügy nem szól másról, mint egy magát túlságosan is fontosnak érző politikus(?) szereplési vágyáról.
  Továbbá nem értem azt, hogy egy köztisztviselő cselekvősége, aki nem tarozik a hagyományos értelemben vett "politikai elithez" miért kavar ekkora port, holott szélsőséges megnyilvánulások és tettek tarkítják napi szinten felső vezetést.”
 • 70. Henry Ford 2008. július 09. 21:41
  „A zsidóság cionista elitje a 20. században világháborúkban gondolkodott, mit nekik helyi etnikai konfliktusok.”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen terem az igazi görögdinnye

Hódmezővásárhely - Véget ért az előszezon, a következő három hétben érik a görögdinnye zöme… Tovább olvasom