Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Hiába a 900 tiltakozó aláírás, marad a telek- és építményadó Mindszenten

Hiába a 900 tiltakozó aláírás, marad a telek- és építményadó Mindszenten
Mindszent - Hiába írták alá 900-an a telek- és építményadó megszüntetését kérő petíciót Mindszenten, a képviselő-testület nem vonja vissza új rendeletét. A 10 milliós pluszbevételt a város fejlesztésére szánják.
– Ez egy civil kezdeményezés. Az elmúlt 2 hétben 900 aláírás gyűlt össze. Azt szeretnénk elérni, hogy töröljék a január elsejével bevezetett telek- és építményadót – mondta a mindszenti képviselő-testület szerdai ülésének végén Gémes Lajos. Csősz Gézával együtt adta át az aláírásokat tartalmazó íveket Zsótér Károly polgármesternek. A tiltakozó mindszentiek azt nehezményezik, hogy a kommunális adó helyett telek- és építményadót vezettek be, és így többet kell majd fizetniük, számításaik szerint évi 10-15 ezer forintot.

A mindszenti aktivista kérdezett is a városvezetőtől. Az új adóból mennyi bevételre számít az önkormányzat? Mire használják fel ezt a pénzt? Akik eddig nem fizettek, mert nem volt pénzük, azoktól hogyan fognak ezután többet bevasalni? A nagy ingatlannal rendelkező és egyedül élő nyugdíjasok hogyan fizetnek?
Zsótér Károly polgármester középen. Az építményadó miatt gyűjtöttek aláírást a Mindszentiek. Fotó: Antal Sándor
Zsótér Károly polgármester középen. Az építményadó miatt gyűjtöttek aláírást a mindszentiek.
Fotó: Antal Sándor

– Örülök, hogy a 7000 mindszenti emberből csak 900 nem akar adót fizetni, nem akar a közösség dolgaiból részt vállalni, és nem akarja a fejlesztéseket – reagált Zsótér Károly a gyűjtőívek átvétele után. Hozzátette, akik kihasználják az emberek esetleges tájékozatlanságát, és játszanak velük, kárt tesznek a közösségben.

– Eddig kommunális adót fizettek a mindszentiek, sávos rendszerben, ami miatt volt, aki rosszabbul járt, volt, aki jobban – folytatta Zsótér. A polgármester leszögezte, január elsejétől 1 négyzetméter 105 forintba kerül, mindenki arányosan fizet. – Egy 80 négyzetméteres ház esetében 8400 forintot kell fizetni, az eddigi 6700 forint kommunális adó helyett. Ez azt jelenti, hogy havonta közel 150 forinttal emelkedett a fizetnivaló – magyarázta a város első embere, aki kijelentette: nem vonják vissza az új adórendeletet.
Gémes Lajos (balról) és Csősz Géza (jobbról). Aláírást adnak át a mindszenti polgármesternek. Fotó: Antal Sándor
Gémes Lajos (balról) és Csősz Géza (jobbról). Aláírást adnak át a mindszenti polgármesternek.
Fotó: Antal Sándor

Akiknek anyagi gondjaik vannak, a jegyzőhöz fordulhatnak, kérelmezhetnek részletfizetést, de vannak, akik eleve mentesülnek az adó alól. A változással 10 millió forint pluszbevételre számít az önkormányzat, amit pályázati önerőnek használnak majd fel. A mindszentieknek január 31-éig kell bevallaniuk ingatlanjaikat.

Csősz Géza, az egyik aktivista az ülés után a Facebookon azt írta, sajnálja, hogy „a polgármestert nem érdekli, mit szeretnének Mindszent lakói", és hogy a testületből sem állt melléjük senki. Reméli, a következő választásokon mindenki emlékezni fog erre az estére. Szerinte ez tényleg egy igazi polgári összefogás volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok emlékvideója a holokauszt vásárhelyi áldozatairól

Diákok emlékvideója a holokauszt vásárhelyi áldozatairól
A szükséges anyagokat, dokumentumokat kedd délelőtt dolgozták fel, és rögzítették mind a 400… Tovább olvasom