Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Híd a siketek és a hallók között

Hódmezővásárhely - Jelelnek, s közben mondják a szöveget is a Csade-Csuda Színház tagjai. A vásárhelyi minitársulat híd a siketek és a hallók között. A siketeket nem lehet lekötni hosszú monológokkal, csak pörgős produkciókkal.
Híd a siketek és a hallók között – ez a Csade-Csuda Színház. Vásárhelyi az ország egyetlen olyan minitársulata, amelynek előadásait siketek és hallók egyaránt élvezhetik. Jelelik, s közben mondják is a szöveget. Tót Edit és Györgyi Csaba jeltolmács alkotja most a csapatot, korábban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének helyi elnöke, Szőke Sándorné is tag volt.

– Annak idején a jeltolmács tanfolyam végén álltunk össze egy Ki mit tud?-ra. Így született meg a színház – magyarázta Tót Edit. 2006 óta számos fellépésük volt. Játszottak Shakespeare-darabokat, a Rómeó és Júliát és a Makrancos hölgyet, de meséket is. Ezeket Györgyi Csaba írta át a siketek nyelvére.

A fegyveres testületnél dolgozó Györgyi Csaba szülei hallássérültek. Tudja, mi érdekes számukra. Egy hosszú monológ semmiképpen sem. Az unalmas – mondta. Lendületes, mozgalmas produkciókra van szükség. Ha nekiül, akkor 2–3 óra alatt átírja a darabokat. Szerinte a siketek kultúrája eltérő. Miután nem tudják kibeszélni magukból a problémáikat a hallókkal – csak saját közösségükben –, ezért zárkózottá, magányossá válhatnak.

A vásárhelyi Csade-Csuda színháznak van egy 17–18 éves fiatalokból álló formációja. A lányok nem siketek, csupán szeretik a jelnyelvet és a színházat. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Csade-Csuda színháznak van egy 17–18 éves fiatalokból álló formációja. A lányok nem siketek, csupán szeretik a jelnyelvet és a színházat. Fotó: Tésik Attila

Időközben Tót Edit vezetésével a jelnyelvi színháznak egy 17–18 évesekből álló „kistestvére" is alakult, a Csuda Kezek-Csudák Ezek formáció.

– Milyen ügyesek ezek a lányok, pedig nem is hallanak! – jegyezték meg többen a közelmúltban a vásárhelyi Petőfi Művelődési Központban Gyermán Zsófia, Mohácsi Szabrina, Gazsi Edina és Pogyina Marina előadása láttán. A lányok azonban hallanak. Azért álltak össze, mert szeretik a jelnyelvet és a színjátszást.

– Nem könnyű megtanulni a darabokat jelelve, de nagyon élvezem. Csak jelekkel adunk elő, szöveget nem mondunk, mert az nagyon nehéz lenne – mondta Gyermán Zsófia. Most mintegy 100 jelet tud, főként azokat, amelyek az előadáshoz szükségesek. Idővel szeretné Tót Edittől az összes jelet megtanulni, amiből több ezer van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinőtt a földből egy buszmegálló

A volánosokat alaposan meglepték az útépítők: a 47-es főút négysávosításával egy időben buszmegálló épült a kishomoki Anno vendéglőnél az út mindkét oldalán. Tovább olvasom