Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Híd a siketek és a hallók között

Hódmezővásárhely - Jelelnek, s közben mondják a szöveget is a Csade-Csuda Színház tagjai. A vásárhelyi minitársulat híd a siketek és a hallók között. A siketeket nem lehet lekötni hosszú monológokkal, csak pörgős produkciókkal.
Híd a siketek és a hallók között – ez a Csade-Csuda Színház. Vásárhelyi az ország egyetlen olyan minitársulata, amelynek előadásait siketek és hallók egyaránt élvezhetik. Jelelik, s közben mondják is a szöveget. Tót Edit és Györgyi Csaba jeltolmács alkotja most a csapatot, korábban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének helyi elnöke, Szőke Sándorné is tag volt.

– Annak idején a jeltolmács tanfolyam végén álltunk össze egy Ki mit tud?-ra. Így született meg a színház – magyarázta Tót Edit. 2006 óta számos fellépésük volt. Játszottak Shakespeare-darabokat, a Rómeó és Júliát és a Makrancos hölgyet, de meséket is. Ezeket Györgyi Csaba írta át a siketek nyelvére.

A fegyveres testületnél dolgozó Györgyi Csaba szülei hallássérültek. Tudja, mi érdekes számukra. Egy hosszú monológ semmiképpen sem. Az unalmas – mondta. Lendületes, mozgalmas produkciókra van szükség. Ha nekiül, akkor 2–3 óra alatt átírja a darabokat. Szerinte a siketek kultúrája eltérő. Miután nem tudják kibeszélni magukból a problémáikat a hallókkal – csak saját közösségükben –, ezért zárkózottá, magányossá válhatnak.

A vásárhelyi Csade-Csuda színháznak van egy 17–18 éves fiatalokból álló formációja. A lányok nem siketek, csupán szeretik a jelnyelvet és a színházat. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Csade-Csuda színháznak van egy 17–18 éves fiatalokból álló formációja. A lányok nem siketek, csupán szeretik a jelnyelvet és a színházat. Fotó: Tésik Attila

Időközben Tót Edit vezetésével a jelnyelvi színháznak egy 17–18 évesekből álló „kistestvére" is alakult, a Csuda Kezek-Csudák Ezek formáció.

– Milyen ügyesek ezek a lányok, pedig nem is hallanak! – jegyezték meg többen a közelmúltban a vásárhelyi Petőfi Művelődési Központban Gyermán Zsófia, Mohácsi Szabrina, Gazsi Edina és Pogyina Marina előadása láttán. A lányok azonban hallanak. Azért álltak össze, mert szeretik a jelnyelvet és a színjátszást.

– Nem könnyű megtanulni a darabokat jelelve, de nagyon élvezem. Csak jelekkel adunk elő, szöveget nem mondunk, mert az nagyon nehéz lenne – mondta Gyermán Zsófia. Most mintegy 100 jelet tud, főként azokat, amelyek az előadáshoz szükségesek. Idővel szeretné Tót Edittől az összes jelet megtanulni, amiből több ezer van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinőtt a földből egy buszmegálló

A volánosokat alaposan meglepték az útépítők: a 47-es főút négysávosításával egy időben buszmegálló épült a kishomoki Anno vendéglőnél az út mindkét oldalán. Tovább olvasom