Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Hirdetésekre is cseréltek iskolaépületet Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Raktárként, sérült gyermekek foglalkoztatójaként működnek, vagy magánkézbe kerültek Vásárhely utóbbi húsz évben bezárt iskola-, illetve óvodaépületei. De olyan is van, amelyet alapítványi iskola használ – oktatási célra.
A gyermeklétszám fokozatos csökkenése miatt zárt be a vásárhelyi közgyűlés az utóbbi két évtizedben számos óvodát, iskolát, hogy az utóbbi években a városi fenntartásban lévőkben nagyobb fejlesztéseket végezzenek. A végképp bezárt épületek sorsa különböző. Az egykori újvárosi tagóvodából a szülők kezdeményezésére sérült gyermekek napközi foglalkoztatója lett. A Csodaház Foglalkoztató Napközi és Fejlesztő Iskola Endre Béla utcai épületét alaposan modernizálták, a régi ovisok már rá sem ismernének. Átmeneti időszakra raktárként hasznosítja a város az idén júniusban bezárt Teleki utcai bölcsődét. Erre azért került lakat, mert az ide járó 35 gyereket átirányították a most modernizált Oldalkosár utcai intézménybe.

A város középiskolai célra hasznosítja a volt Központi Általános Iskola Mária Valéria épületegyüttesét. Az előző tanévben itt a HISZK Gregus tagintézményének, illetve az Eötvös székhelyintézmény diákjai tanultak. Az előbbi a Tóalj utcán, a bevásárlóközpontok közelében lévő földszintes épületéből most költözik át a felújítás alatt álló Árpád utcai, egykori József Attila iskolába, amely utoljára a Németh László Gimnázium és Általános Iskola telephelyeként működött. Jelenleg raktár az egykori Dáni utcai iskola. A Nyár és a Kistöltés utca kereszteződésében annak idején a Dózsa György Általános Iskola működött. Ezt a város bérbe adta előbb a Kincsesház iskolának, majd – miután az csődbe ment – a Táltos iskolának, amely tavaly 45 millió forintért vette meg az ingatlant, azzal, hogy még 30 milliót kell egy évtized alatt az épületre költenie. Ide ma is beilleszkedési, magatartási és részképességi zavarral küszködő gyerekek járnak.

Katonák költöztetik a József Attila iskola bútorait a Teleki utcai bezárt bölcsibe. A szerző felvétele
Katonák költöztetik a József Attila iskola bútorait a Teleki utcai bezárt bölcsibe. A szerző felvétele


Az egykor a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolának helyet adó Vöröskereszt utcai épületet a város 600 millió bannerért, azaz internetes hirdetési csíkért adta el a vásárhelyi székhelyű Generál Média Kft.-nek, hogy az egyik legnagyobb hazai webszolgáltató ott irodaházat építsen. A kívülálló által üresnek látott épületen eddig annyi a változás, hogy kikerült a cég névtáblája, illetve biztonsági kamerákat szereltek fel rá.

Nem maradt parlagon a régi Szántó Kovács János Általános Iskola. A Szék utcai két épületet ma is oktatási célra használják, ide költözött át a Nagy Sándor utcáról az Aranyossy- iskola, amely rövid ideig az előbb említett Vöröskereszt utcai iskolában is működött. A Nagy Sándor utcai iskolaépület megkapta a Wartha Vince Alapítvány, amely itt kerámiaközpontot működtet. Üresen áll régóta az egykori Metripond-óvoda, amely a privatizáció során először magánkézbe került, s végül 2008-ban az önkormányzat vette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom