Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hódmezővásárhely még mindig az egyik legbiztonságosabb város

Csongrád megye - Hódmezővásárhely az ország ötödik legbiztonságosabb megyei jogú városa a huszonháromból. Három éve még a második volt. Az összesített bűnügyi mutatók alapján nemcsak Vásárhely, de Szeged is rontott pozícióján.
Huszonhárom megyei jogú város bűnügyi adatait elemzi a Heti Világgazdaság (HVG) legfrissebb számában. Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika tavalyi adatainak felhasználásával készült rangsorból kiderül: Hódmezővásárhely az ország ötödik legbiztonságosabb megyei jogú városa. 2008-ban Vásárhely még a második legbiztonságosabb város volt. Akkor 1439, tavaly pedig 2089 volt a városban a felderített bűncselekmények száma. Ez a szám Csongrád másik megyei jogú városában, Szegeden 2008-ban 7983, tavaly pedig 12 ezer 301 volt. Ezzel a Tisza-parti város a középmezőnyből, a 13. helyről a bűnügyileg legfertőzöttebb városok élmezőnyébe, a 4. helyre került a tízezer lakosra vetített rangsorban.

Nyugodt az élet Vásárhely megújult belvárosában. Fotó: Karnok Csaba
Nyugodt az élet Vásárhely megújult belvárosában.
Fotó: Karnok Csaba

A bűnügyi szempontból leginkább fertőzött magyar város a tavalyi bűnügyi toplista szerint Székesfehérvár, a második helyen Debrecen, a harmadikon pedig Dunaújváros áll. Székesfehérváron tavaly átlagosan minden 9. polgárra (Szegeden minden 14., Hódmezővásárhelyen pedig minden 22. polgárra) jutott egy-egy bűntény vagy vétség. A székesfehérvári bűnügyi index vidéki viszonylatban feltűnően magas, amit a megyei kapitányság szóvivője elsősorban két nagyszabású csalássorozattal hozott összefüggésbe. A HVG-nek nyilatkozó szóvivő elmondta: az egyik esetben, amely egymagában a 11 ezer múlt évi fehérvári bűncselekmény közel negyedét (2669 ügyet) tette ki, valótlan álláshirdetésekkel „énekeltek ki" az elkövetők kisebb összegeket a sértettekből, akiknek emelt díjas telefonszámon kellett jelentkezniük.
Pár éve, amikor Csongrád volt a legfertőzöttebb város a megyében a HVG összeállítása szerint, hasonló módon az egy bűncselekményen belüli 375 rendbeli magánokirat-hamisítás dobta meg a statisztikát.

Az összesített bűnügyi mutatók alapján 2011-ben Debrecenben, Miskolcon és Szegeden történt a legtöbb, Salgótarjánban, Veszprémben és Békéscsabán pedig a legkevesebb rablás. A megyei jogú városok közül Érden voltak a vagyontárgyak relatíve a legnagyobb veszélyben. A 67 ezres városban tavaly több autót (összesen 61-et) vittek el, mint bármelyik más vidéki nagyvárosban. A lakásbetörések száma Debrecen és Pécs után abszolút értelemben ugyancsak itt volt a legmagasabb, a lakosság nagyságához viszonyítva pedig Érd lekörözött minden más megyei jogú várost. A statisztika szerint Vásárhelyen történt a megyei jogú városok közül tavaly a legkevesebb lakásbetörés – szám szerint 26. Szeged a 256 lakásbetöréssel tizenkettedik, így a tízezer lakosra vetített rangsorban a középmezőnyben szerepel.

A kriminalisztikai adatok arról is árulkodnak, hogy a legtöbb bűnelkövető Salgótarjánból és Miskolcról került ki a múlt évben. Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye központjában minden tízezer lakos közül 177, illetve 138 személyt gyanúsítottak meg tavaly valamilyen bűncselekmény elkövetésével. Szegeden ez a szám 113, Hódmezővásárhelyen pedig 122.

Olvasóink írták

 • 10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. szeptember 18. 07:23
  „"Nyugodt az élet Vásárhely megújult belvárosában"
  Köszönhető ez a térfigyelő kameráknak, most ciganyaink eléggé rosszul vannak, mert tisztára kiszorultak a belvárosból, így marad a hódáruház környéke a keménykedésre.
  Lassan ki se tudnak mozdulni a putrijukból.
  9. besenyőmiskabácsi 2012.09.16. 22:03
  Helyesbítenék: nem birkaváros, hanem birka ország”
 • 9. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 16. 22:03
  „7. zehn 2012.09.15. 13:07
  Még szép! Birkavárosban ugyanis mindenki befogja szemétszájátfülét, rendesen viselkedik,ahogy Lázár és helytartója megkívánja tőlük.

  Kivéve azt a néhány ezer embert (közel 6000 fő), aki az ellenjelöltekre szavazott. Gyakorlatilag majdnem minden fideszes szavazatra jutott egy ellenszavazat. Ezt azért jobb ha nem felejtjük el. No és a távol maradt 25 696 fő sem lehetett annyira odáig a jelenlegi vezetésért, hogy egy félórát sem ért meg neki feláldozni az életéből.”
 • 8. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 16. 21:56
  „5. grafika88 2012.09.14. 15:28
  6500 fütyiszes --határozza meg : 46 345 lakó életét !!

  Részben ők, részben pedig a 25 696 nem szavazó döntött ilyen "okosan" . Azért róluk se feledkezzünk meg. Mert most valóban volt lehetőség más jelöltre is szavazni.”
 • 7. zehn 2012. szeptember 15. 13:07
  „Még szép! Birkavárosban ugyanis mindenki befogja szemétszájátfülét, rendesen viselkedik,ahogy Lázár és helytartója megkívánja tőlük. Éljen a feltétlen vak hűség! A bigott fideszesek szavaztak,a többiek beszarian kussoltak. Van mire büszkének lenni! Gondolom ott mindenki jól meg van elégedve és szájtátva figyeli a világnemzet egyre sokasodó sikereit. Rend,fegyelem, visszafogottság. Éljen! Éljen!”
 • 6. UtólagKapitány 2012. szeptember 14. 23:13
  „Fogynak a vásárhelyiek, fogynak a bűntények, ez ilyen egyszerű kedves munkatársak.”
 • 5. grafika88 2012. szeptember 14. 15:28
  „Vásárhely a legeladósodottabb város ! Meg a leg élhetőbb is ! Nincs bűnözés ! de jóóó ott lakni !
  Van munka bőven, csend-nyugalom ! Fő utca szép és parkosított , ninden szép és jóóó ! Gratula !!
  6500 fütyiszes --határozza meg : 46 345 lakó életét !! Ott a kááánaán !!!
  Milyen meglepő : Észak - Kelet Magyarországon a legtöbb ??? vajon miért ???? .........”
 • 4. bölcsleo 2012. szeptember 14. 11:36
  „a kapitányúr megígérte a fórumon hogy end lesz........én hiszek neki.......”
 • 3. pog 2012. szeptember 14. 09:37
  „Mióta Lázár elment elhiszem...”
 • 2. Ebgondolat 2012. szeptember 14. 09:10
  „Tegnap este egy hosszú, fekete hajú csaj állt előttem az egyik Tecsoban. Táskája teljesen nyitva, nagyméretű, vastag pénztárcája csak úgy kínálta magát. Felé fordulok, ekkor látom, hogy egy távol-keleti kiscsaj, aki még csak nem is beszél magyarul. Angolul megtárgyaltuk, hogy tartsa zárva a táskáját, mert nagyon könnyen meglopják.
  Ő talán már nem lesz rablás-lopás áldozata Szegeden, de ez se a (nem létező) rendőröknek köszönhető.”
 • 1. Ebgondolat 2012. szeptember 14. 08:46
  „És ki lepődik meg azon, hogy Szeged ekkorát zuhant? Rendőrt szökőévente látni a városban! Most állítólag fokozott rendőri jelenlét van a kerékpárosok miatt, de ezen a héten is csak a delmagyar.hu oldalán láttam rendőrt, noha naponta többször is jártam a városban.
  Megelőzés (rendőri jelenlét) gyakorlatilag nem létezik, így marad a felderítés. Szörnyű!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödével keresnek kevesebbet a nők

Ne kényszerüljenek a nők abba a helyzetbe, hogy a munka vagy család között kelljen választaniuk, a munkahely és a család működjön együtt – hangzott el Vásárhelyen. Tovább olvasom