Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Hódmezővásárhely veszi át a Szűrési Stafétát

Hódmezővásárhely - A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya idén áprilistól havonta igyekszik különféle programokkal ráirányítani a figyelmet a prevenció fontosságára.
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhely Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársai ezen a napon 12 órától az emlőszűrő központban videón bemutatják az emlő önvizsgálatának lépéseit, amit a helyszínen emlő mulázson gyakorolni is lehet majd. Ezen túlmenően az egészséges táplálkozásról, a mozgás fontosságáról, a káros szenvedélyekről való leszokás lehetőségeiről is szót lehet váltani a szakemberekkel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2014-ben Magyarországon elindította a „Szűrési staféta" rendezvénysorozatot. A szervezet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ebben az évben is kiemelt feladatának tekinti a népegészségügyi mozgósítást, ezen belül is a népegészségügyi szűrések népszerűsítését, az egyének egészségtudatosságának növelését. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya ennek érdekében idén áprilistól havonta igyekszik különféle programokkal ráirányítani a figyelmet a prevenció fontosságára. 2015. május 27-én a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely Emlőszűrő Központja veszi át a stafétát.

Hódmezővásárhelyen holnap az emlőszűrő központ 19 óráig tart nyitva. A szervezett szűrésre elkészített behívási listán Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent, Székkutas települések 45-65 éves korcsoportba tartozó nő lakosai szerepelnek. Gyurisné Pethő Zsuzsanna EVP programigazgató tájékoztatása szerint folyamatosan jelentkeznek telefonon erre a napra emlőszűrésre a behívó levelet kapottak. Azokat is várják, akik már korábban - egy éven belül - kaptak meghívó levelet a szervezett emlőszűrésre, de idáig nem tudtak azon részt venni.

A szervezők bíznak abban, hogy rendezvényükkel felhívják a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára, illetve arra, hogy a daganatos megbetegedések időben történő felismerésével a gyógyulási esély sokkal magasabb. Ebben segít a prevenció egyik formája, a népegészségügyi szűrésen való megjelenés. A lakosság feladata, hogy éljen ezzel az ingyenes lehetőséggel, hiszen az egyén felelősségteljes gondolkodása saját egészségére vonatkozóan semmi mással pótolható.

A szervezett emlőszűrésre mindazon Magyarországon élő, a 45-65 éves korcsoportba tartozó nő jogosult, aki TAJ-kártyával rendelkezik és 2 éven belül nem vett részt mammográfiai vizsgálaton. A megjelenteknél Hódmezővásárhelyi Egészségfejlesztési iroda dolgozói rizikó szűréseket is fognak végezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaüzem a szennyvíztelepen

- A hálózat és a szennyvíztelep gyakorlatilag elkészült. Kisebb elmaradások vannak, amiket most pótol a kivitelező - mondta Zsótér Károly. Tovább olvasom