Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Hódmezővásárhelyen az egyiptomi gyűjtemény

Hódmezővásárhelyen állítják ki a Szépművészeti Múzeum egyik leghíresebb, egyiptomi gyűjteményét: ilyesmire ötvennégy éve nem volt példa a városban. Az idén 100 éves fennállását ünneplő budapesti intézményben akkor döntötték el, hogy tájolni fognak, amikor látták, milyen sok vidéki utazott hozzájuk a Monet-kiállítás kedvéért. Az egyiptomi halotti kultusz emlékeit idén kilenc városban láthatja a közönség, lehet, hogy Szegeden is.
Magyarországon is egyre több embert érdekelnek az egykori nílusi civilizáció mindennapjai, halottkultuszának emlékei. Fotó: Tésik Attila
Papiruszra, vászonra vagy magukra a tárgyakra felírt, illetve vésett mágikus szövegeket, balzsamozott testrészek tárolására szolgáló úgynevezett kanopuszedényeket, valamint Oziriszről, a holtak birodalmának uralkodójáról készített szobrot is láthatnak többek között április 9-éig a vásárhelyi Tornyai János Múzeum látogatói.

– Ötvennégy esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újból a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének egy részét fogadhassuk. Az intézmény ablakaira 1952-ben kerültek vasrácsok, hogy óvják a fővárosból kapott holland mesterek munkáit, s a helyi értelmiségiek vállalták az őrzést – emlékezett a múltra a tegnapi, Élet a halál után, az egyiptomi halotti kultusz emlékei című kiállítás megnyitóján Nagy Vera, a Tornyai múzeum igazgatója.

Mihály Máriától, a Szépművészeti Múzeum igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy a nagy sikerű Monet-kiállítás megrendezésével döbbentek rá: a vidéken élő emberek pénzt, időt, fáradságot sem kímélve Budapestre jöttek a festmények miatt.
– Az intézményünkre eddig nem volt jellemző, hogy vidékre vigyünk anyagot. Évente közel 150 műtárgyat küldünk külföldi, neves múzeumoknak. Mivel idén ünnepeljük 100. születésnapunkat, elhatároztuk, hogy Remekművek vendégségben címmel kilenc magyar nagyvárosba jutatjuk el gyűjteményük egy-egy részét. Így kerültek Vásárhelyre az egyiptomi emlékek, a többi város múzeumával még tárgyalunk, lehet, Szegedre is elvisszük a kiállítást – folytatta az igazgatóhelyettes.

Azért esett a választás erre az ókori témára, mert hazánkban is egyre terjed az egyiptománia: minden korosztályt érdekel a múmia, a halotti kultusz, illetve az egykori nílusi civilizáció mindennapi élete.
– Eddig nekünk kellett elutaznunk a fővárosba, most pedig a budapesti tárgyak jönnek el hozzánk – mondta Frank József, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke.

A vásárhelyi kiállítást tegnap Vígh Annamária nyitotta meg. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának múzeumi főosztályvezetője kiemelte, hogy a múzeum azonnal kész volt a vándorkiállítás befogadására. Szerinte ez a mostani egyiptomi tárlat méltón egészíti ki a vásárhelyi múzeum eddigi gyűjteményét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arab kórházat építtetne Mindszenten Abdul Rahim

A katari emírtől kérne segítséget egy magánkórház építéséhez a mindszenti Abdul Rahim. A palesztin… Tovább olvasom