Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Hódmezővásárhelyi diákok nyerték a robotversenyt

A II. Robotino Olimpián és Mobil Robot Kupán elért eredményeik alapján pécsi egyetemisták és hódmezővásárhelyi középiskolások képviselik Magyarországot a szingapúri és londoni robotvilágversenyen.
A Dunaújvárosi Főiskola és az ipari automatizálással foglalkozó Festo cég által immár másodszor megrendezett vetélkedőn 15 felsőoktatási és 9 középiskolás csapat bizonyíthatta az önműködő robotok programozásában való jártasságát - mondta el az MTI-nek szerdán Lak Gyönygi, a versenynek a hét első két napján helyet adó Dunaújvárosi Főiskola kommunikációs igazgatója.

A versenyzőknek olyan 30 centiméter magas robotokat kellett programozniuk, amelyek külső irányítás nélkül végezték a munkájukat. A feladatokat legjobban a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának, illetve a hódmezővásárhelyi HISZK Gregus Máté Tagintézményének a csapata oldotta meg, két-két fős csapatuk utazik majd a világversenyekre.

A rendezvény nyitott volt a nem szakmai közönség előtt is. Az érdeklődők egy "tudományos játszótéren" ismerkedhettek meg a robotokkal. Utasításokat adhattak nekik, a Robotino kapusnak pedig büntetőrúgásokat lőhettek.

Az utóbbi lehetőség némi előzetest adott abból a 2050-re várható eseményből, amikor a szakemberek szerint felállhat a világ első, robotokból összeállított futballcsapata, amely meg tudja majd verni a majdani legjobb fociválogatottat is.

A rendezvény sajtótájékoztatóján mutatták be a Festo által készített, biológiai alapú, festői mozgású, ezer liter héliummal töltött robotmedúzát, amely a jövő lehetséges repülési technológiájából adott ízelítőt.

Az önműködő robotokat a logisztika, az autógyártás területén használják, és veszélyes üzemrészek megközelítésére alkalmazzák őket. Bár ügyesek, az emberi kreativitást nem képesek pótolni.

Valenta László, a Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Gépészeti Intézetének igazgatója szerint bár Magyarországon jóval kevesebb pénz jut a robottechnika fejlesztésére, mint például Japánban, a magyar programozók tapasztalataikat és képzettségüket tekintve felveszik a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel.

Olvasóink írták

 • 4. gergőmami 2010. április 22. 08:39
  „Gratulálok a szép eredményhez!!!!!”
 • 3. gergőmami 2010. április 22. 08:36
  „Azért nem kell elfelejteni, hogy alapvetően nem egy mezőgazdasági iskola országos hírű, főleg nem robotikában. Szerintem a Vásárhelyieknek mindig is "a Kossuth" marad. De ez csak az Én véleményem.”
 • 2. Norman_Bates 2010. április 22. 07:56
  „Gratulálok a versenyben résztvevőknek, szép munka volt.”
 • 1. little_john 2010. április 21. 20:26
  „A robotikában mindig is országos hírű volt a Gregus. Ezzel is sikerült patinás nevét öregbíteniük...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferencet hazahúzta a szíve

Hódmezővásárhely - Fél évszázadig egyáltalán nem beszélt magyarul az amerikai Frank Z. Dajka, ám nem… Tovább olvasom