Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Hódmezővásárhelyi próbaszavazás a népszavazásról

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen szerdán rendkívüli közgyűlésen beszélgettek, vitáztak a képviselők a március 9-i ügydöntő népszavazásról. A szocialista képviselők nem vettek részt az ülésen, a vita zárásaként a jelenlévők névszerinti szavazással foglaltak állást – két ellenszavazattal – a három igen mellett.
A szerdai vásárhelyi rendkívüli közgyűlésen a március 9-i ügydöntő népszavazás kérdéseit vitatták meg. Ismeretes: arról dönthetnek az emberek, hogy eltöröljék-e a vizitdíjat, a kórházi napidíjat, illetve a tandíjat. Az előterjesztés előtt Lázár János polgármester ismertette a szocialista képviselők, Hernádi Gyula, Nagy Ernő és Bacsa Pál nyílt levelét. Az MSZP-s képviselők levelükben közölték: a nyilvánvalóan Fidesz-kampányrendezvényen nem vesznek részt, mert „a város közgyűlését nem szabad önös politikai érdekből felhasználni."

– Sajnálom, hogy távolmaradtak a szocialista képviselők a mai üléstől – reagált Lázár –, ez a legsúlyosabb hiba, amit elkövethettek. Elbújni nem a legjellemesebb dolog, a választóknak joguk van megtudni az őket képviselők véleményét, és azt vállalniuk is kell előttük.

A fideszes hozzászólók – köztük Berényi Károly – amellett érveltek, miért kell három igennel szavazni. Fotó: Tésik Attila

A határozati javaslat három pontból állt: az elsőben arra buzdítják a vásárhelyieket, minél többen menjenek el voksolni; a másodikban mindhárom népszavazási kérdésben névszerinti szavazással foglaljanak állást a képviselők; a harmadikban arra kérik a lakosságot, fontolja meg a közgyűlés állásfoglalását. A hozzászólók amellett érveltek, miért kell három igennel szavazni. Berényi Károly szerint a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal a kormány áthárította a finanszírozást az ellátottakra, azzal a céllal, hogy így pótolja az egészségügyi ágazatot ért elvonásokat. A tandíj pedig – említették többen – a felsőoktatásban növelheti a különbséget gazdag és szegény között, és a minőségi képzés elérhetetlen lesz a kevésbé tehetőseknek.

A két SZDSZ-es képviselő, Takács Róbert és Kiss László más szempon-
tokra, például a versenyképesség növelésére hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy reformot végrehajtani és adót csökkenteni nem lehet egyszerre. Mindenki mondjon nemet a szociális demagógiára – kérték. Kiss módosító indítványát, hogy csak arról határozzanak, hogy az emberek minél többen menjenek el voksolni, leszavazta a testület.

A polgármester határozati javaslatának első pontját egyhangúan támogatta a közgyűlés, a másodikban a népszavazás mindhárom kérdésére – egyenként feltéve mindenkinek – a tizenkilenc jelenlévő képviselőből tizenheten mondtak igent, ketten pedig nemet. Azt pedig hogy ezt az állásfoglalást fontolják meg a vásárhelyiek, tizenhét igen mellett két tartózkodással fogadta el a testület. 

Olvasóink írták

 • 9. Hozzászoló 2008. február 15. 07:24
  „Ennyi erővel itt is lehetne népszavazást tartani akarjuk e tovább a helyi személyi kultusz megtestesítőjét tovább a poszton.”
 • 8. netuddki 2008. február 14. 14:22
  „A képviselők csak játszanak a saját f.kal, ne akarják kézbe venni a miénket is népszavazás ügyben.”
 • 7. Prüdéria 2008. február 14. 13:10
  „A jövö igennel kezdődik ,nem ,nem ,nem a fidesszel!
  Barbapapának teljessen igazza van.”
 • 6. stephanus 2008. február 14. 12:47
  „Az, hogy "népszavazok" vagy nem, kizárólagos jogom.
  Itt meg közgyűlési határozattal "népszavaztak"
  Nem sért ez törvényt?
  Aztán: volt egy érdekes okfejtés a tandíjról.
  Havi 85.000 pluszkiadás a család kasszájának mert utazást kell fizetni, albérletet kell fizetni, vannak ugyebár bulik is, a telefon is több ezer forint havonta, enni is kell...
  Az IGEN-nel ezeket töröljük el, hallotuk.
  Ha ingyenes marad a közaktatás akkorr ugye ingyen utazunk eszünk bulizunk....
  Ügyes kampányfogás a közgyűlésen ami véletlenül pont az évértékelő, amúgy kampánygyűlés, időpontjával egyezett.”
 • 5. Barbapapa 2008. február 14. 12:47
  „Igen Dr Lázár János Polgármester,Országgyűlési képviselő "úúúúr" és még jónéhány lovat megülő, fizetés és "tiszteletdíj"gyüjtögető nagyúr a jellemröl ne pont ön tartson előadást,sajnos én is elkövettem azt a hibát hogy önre szavaztam,igérem soha többet nem fog előfordulni szerintem nagyon jót tenne a városnak,valamint a családjának ha magába szálna (ha lenne ideje a gyüjtögetés zseb tömögetés helyett) esetleg nem kellene e a vtv-t hagyni és nem utasítani mit kell kérdezni,utánna meg ami nem tetszik azt kihagyuk ??????? mert az az ön számára kényelmetlen. Nem akarok regényt írni a dolgairól én csak egy benszülött polgár vagyok (ősi család)de a városért sokat tevők között nem fog előkelő hejen szerepelni a Lázár János fideszes név.”
 • 4. Dongó 2008. február 14. 12:12
  „Nem is tudom ki vezette be azt, hogy kivonulunk a parlamentből, ha Fletó beszél. Ugye könnyen visszaüt az igazság? Tulajdonképen kampányrendezvényt csinált a kis diktátor a város pénzén.
  Ismét bebizonyosodott az, hogy a kiskatonái hűséget esküdtek neki.
  Egyet vakkant a nagykutya és a kiskutyák rögtön elkezdenek csaholni.
  Totya66! igen nagy igazságot mondtál.”
 • 3. totya66 2008. február 14. 10:29
  „Városunk vezetése eltörli a vizitdíjat, ami nekem évi 300 forint megtakarítást jelent, cserébe bevezetik az építményadót ami 6000 forint kiadás, köszönöm.”
 • 2. Bibórka 2008. február 14. 09:54
  „A közgyűlés engem, egy osztályfőnöki órára emlékeztetett. Az óra
  80%-ban a "tanár úr" /mint minden közgyűlésen/ mondta a magáét
  A lényeg mindig az Ő "igazsága" mégha más-más megvilágításban
  mondta is el.A "hallgatók" végül elmondták/felolvasták/ a házifeladatként, kapott dolgozatukat.Arrol meg győztek :elmegyek szavazni!”
 • 1. skorpio21 2008. február 14. 07:46
  „"Elbújni nem a legjellemesebb dolog".............. Igen!
  A legjellemtelenebbek pedig a parlamentből vonulnak ki?
  Volt kiktől tanuljanak,bevált a JÓ PÉLDÁVAL JÁRJ ELÖL tanítási módszer!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajmeresztő kerékpáros mutatványok az Emlékpont környékén

Hódmezővásárhely - Közlekedési szakemberek és rendőrök tartanak helyszíni bejárást pénteken Vásárhely azon helyszínein, amelyeket a városlakók balesetveszélyesnek ítéltek. Tovább olvasom