Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Hogyan nevezték, hogyan nevezzelek?

Hódmezővásárhely - A közelmúltban három vásárhelyi létesítmény, az új sportcsarnok, a strandfürdő és a sportuszoda is nevet kapott. Rögtönzött felmérésünk szerint az utca emberének kicsit segíteni kellett, hogy eszébe jusson a három keresztszülő. Többen javasoltak más helyi hírességeket, akiknek ilyen módon méltó emléket állíthatna a város.
Az új belvárosi sportcsarnok a Balogh Imsi Sportközpont nevet kapta még tavaly, a strandfürdő Török Sándor, a sportuszoda Gyarmati Dezső pályafutása előtt tiszteleg Vásárhelyen. Utóbbi kettő névadó ünnepségét alig két hete tartották. Tegnap arról faggattuk a belvárosban sétálókat, tudják-e az új neveket. Azt is megkérdeztük, ők kiről neveznének el valamit a városban.

A 36 éves közmunkás, Mészáros Attila olvasott az eseményekről, de csak segítséggel jutottak eszébe a nevek. A 82 esztendős nyugdíjas tanár, Bozsér Áron ismerte id. Török Sándort és Balogh Imsit is, nagy tisztelettel beszélt róluk, s azt javasolta: a harmadik nagy pedagógus egyéniségről, Banga Sámuelről is elnevezhetnének utcát, teret vagy iskolát.
Többen egyáltalán nem hallottak arról, milyen nevet viselnek a létesítmények, vagy kijelentették: nem foglalkoztatja őket a kérdés. Egy fiatal nő a sportközpontot tudta, egy fiatal pár a strand „keresztapjára" emlékezett. Utóbbi ugrott be elsőként a 84 éves Csuka Mártonnénak is, a segítségként elárult Dezsőről pedig eszébe jutott a Gyarmati név is.
– Elolvastam Vásárhely történetét, több könyvet átlapoztam a városról, most mégsem ugrik be ezzel kapcsolatban semmi – mondta az 53 éves Szabó Gizella, aki Szegedről jár át dolgozni –, pedig az uszodát és a strandot naponta többször látom. Hogy kiről lehetne még elnevezni létesítményt? Antal Imre ugrik be elsőnek, de a színészóriás, Bessenyei Ferenc is vásárhelyi kötődésű volt.

Balogh Imre az édesapjáról elnevezett sportcsarnok előtt - Fotó: Tésik Attila
Balogh Imre az édesapjáról elnevezett sportcsarnok előtt - Fotó: Tésik Attila

Az egyéves kislányával, Amirával sétáló 33 esztendős Gojdár Beáta Török Sándort és a strandot azonnal összekapcsolta, de kisebb segítséggel a sportuszoda és a csarnok is ment – mondta, olvasott erről. Kitűnő választ a bethlenes diák, a 14 éves Mérai László adott, azonnal sorolta a „megfejtést". És azt is elmondta, amit tudni kell róluk: testnevelők, edzők voltak, fiaik folytatják az általuk elkezdett munkát, az uszoda keresztapja pedig olimpiai bajnokságokat nyert klasszis.
– Balogh Imre fia is a Bethlenben testnevelő, engem is tanít. Édesapám ismerte mindkét vásárhelyi tanárlegendát, Balogh Imsi a kosáredzője, Török Sándor a barátja volt, sokat mesélt róluk – árulta el Laci. Ő is úgy vélekedett: Banga Sámuelnek – róla szintén hallott történeteket –, Antal Imrének és Bessenyei Ferencnek is emléket állíthatna hasonlóképpen a város. Utóbbiról már elneveztek egy rangos művészeti díjat.

Olvasóink írták

  • 1. Én2 2009. június 23. 13:07
    „Mind a két ember nagyon ismerős vásárhelyen hiszen a volt nagy Bethlenben tanítottak, megérdemlik hogy róluk nevezték el az intézményeket, de Gyarmatival nem vagyok kibérkülve, hiszen nem tett vásárhelyért semmi. Lettek volna még itt vásárhelyi emberek is erre a célra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két évre bezárt a Tornyai-múzeum

Hódmezővásárhely - Egy titkos zuggal, a restaurátorműhellyel is megismerkedhettek szombat este a… Tovább olvasom