Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Holdbéli táj a mindszenti Aranyparton

Mindszent - A megye egyik legnépszerűbb folyóparti fürdőhelye, a mindszenti tiszai strand még mindig nem fogadhat látogatókat kulturált körülmények között.
Az állapotok azt az időszakot idézik, amikor a part rekonstrukcióját leállították, a táj holdbéli. Viszont megérkezett a várt engedély, a munkát hamarosan folytathatják. De az még mindig bizonytalan, mikortól vehetik ismét birtokba a strandot a kikapcsolódni vágyók.

A mindszenti tiszai Aranypart Strandfürdő és Kemping a megye egyik legkedveltebb, leghangulatosabb fürdőhelye volt. Azért a múlt idő, mert az odavezető úton, a kuka mellett orrfacsaró bűzt árasztva halmokban áll a szemét, és a part még mindig holdbéli tájra emlékeztet. Pedig a strandszezon május 1-jén elkezdődött, és a hétvégére nyári meleget, 30 fokot jósolnak a meteorológusok. Ezt csakis medence vagy víz partján lehet kibírni. De nem Mindszenten.

– Borzasztó, katasztrófa, ami a stranddal történt – mondta egy neve elhallgatását kérő üdülőtulajdonos –, a Tisza hosszú évek, évtizedek alatt hordta, töltötte fel ezt a részt homokkal, ami szinte semmivé lett. Hallom, ezeket a szép, öreg fákat is kivágják, miért?

– Megbontották az élő partot, a fák körül kiszedték a homokot, majdnem beledőlnek a vízbe – közölte a 83 éves Hevesi Mihály. – Még zajlanak a vizsgálatok az ügyben, ezért pesszimista vagyok: lehet, hogy az idén már nem strandolnak itt a mindszentiek és azok a vidékiek, akik szívesen jártak ide. Itt nőttem fel, ezért kijelenthetem: a part soha nem lesz már olyan szép, mint amilyen volt.

Az agyaglerakódás miatt a strand használhatatlan. Fotó: Tésik Attila
Az agyaglerakódás miatt a strand használhatatlan.
Fotó: Tésik Attila

A táj lehangoló, szomorú képet nyújt. A rekonstrukció tavaly év vége óta semmit sem haladt, és a folyó legutóbbi áradása sem sokat javított, csinosított a környezeten. A megkezdett munkák folytatása, befejezése jelenthet megoldást. Az utolsó előtti akadály elhárult: az úgynevezett vízjogi létesítési engedély megérkezett az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől – tájékoztatta lapunkat Hevesi Tamás jegyző. Az erdőterületből igénybe vételre szóló „passzus" még hiányzik, ezt a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságától várják, erre a 12 öreg fa kivágása és az újak telepítése miatt van szükség. Utóbbit a felügyelet engedélye is tartalmazza, valamint meghatározza az 1:5 arányú rézsű kialakítását.

– Az engedéllyel szemben tizenöt napon belül fellebbezhetnek az illetékes szakhatóságok, amennyiben ez nem történik meg, akkor válik jogerőssé, és kezdhetjük meg az egyeztetést a vállalkozóval, majd a még hátralévő 16-24 órányi munkát. Bízom benne, erre hamarosan sor kerül, és a mindszentiek újra birtokba vehetik strandjukat – mondta Hevesi Tamás.

Solti: Nem az én térfelemen pattog a labda

A strand rekonstrukciós munkáinak folytatásáról és befejezéséről az azt eddig végző kivitelezővel, Solti Viktorral, az Eurotitán II. Kft. ügyvezetőjével kíván tárgyalni a mindszenti önkormányzat. – Nyitott vagyok minden megbeszélésre, de nem az én térfelemen pattog a labda – közölte Solti. – Megegyezésre törekszem, de a tisztesség és az igazság miatt ragaszkodom ahhoz, hogy deklarálják: a strandon folytatott tevékenység során nem történt bűncselekmény, minden a szerződés, a tervek szerint zajlott. Nekem is az a célom, hogy minél hamarabb befejezzük a munkát, szeretnék én is Mindszenten fürdőzni.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. szomorú nyár 2008. június 03. 18:23
  „Az utat csinálhatnák,a fákat kivághatnák amelyik arra érdemes /akárcsak az önkorit /takaríthatnának,rendezhetnék ami épen maradt.
  A Tisza utcai közút állapota szinte 1 nyomsávos,ó borzasztó! Volna mit tenni !!!
  Sehol semmi mozgalmi munka,csak gödrök,romhalmaz.”
 • 71. ziza1 2008. június 03. 11:38
  „Jelenlegi információ (Mindszenti Hírek) nem tudják a partot csinálni,
  mert magas a vízállást stb. Egy hét múlva mi lesz a probléma? Ez csak költői kérdés volt.”
 • 70. szomorú nyár 2008. június 02. 19:51
  „Nevetni kell a mindszentieknek,vagy sírni ? Itt a strandszezon,a strandon,meg hadiállapotok.!A nagymellényű vállalkozó és a tehetetlen önkormányzat között mi a megállapodás ?
  Mikor lesz munka? A legnagyobb strandszezonban ?”
 • 69. az igazi galiba 2008. május 23. 18:58
  „A strand kész lesz,de milyen lesz és milyen áron...”
 • 68. x.y. 2008. május 23. 14:20
  „Client !
  Köszi az infót,végre egy jó hír!Addig biztos kész lesz a strand.Vagy nem.”
 • 67. client 2008. május 23. 13:38
  „x.y.
  Mindszenti Napok jövőre kerül megrendezésre.”
 • 66. x.y. 2008. május 23. 07:45
  „Sokszor úgy érzem,hogy a testület szinte hergeli a népet,és közben sunyin figyeli a reakciókat.Most jöhetne Vigyorgó a sajátos stílusával,a mindszentiek mocskolásával,hogy nekünk semmi sem jó.A történet nem erről szól.Örülünk minden programnak,rendezvénynek,de el is várjuk,hogy rendes körülmények között kerüljön megrendezésre.Ha a révben lesz a banzáj,a szervezőknek főhet a fejük az erős fogalom miatt.Ha a strandon,hát előnye is lenne,láthatná sok ide látogató a modern plázst.Június végén Mindszenti Napok,sok vendég várható. Igaz ,addig az a 16 órás munka talán el is lesz végezve.”
 • 65. az igazi galiba 2008. május 22. 22:05
  „bocs: Vizek éve
  Nálunk teljesen mindegy.Remélem a polg.hivatal,képv. és a vállalkozó lesznek a főzőversenyben,és megeszik ,amit főztek!!!”
 • 64. az igazi galiba 2008. május 22. 21:59
  „Olvastam a honlapot.Valóban,csak a regisztáció helye, ideje van jelölve,na meg a dínom-dánom !
  Van mit ünnepelni a "vizek napján" Mindszenten !!
  Szégyen,pláne ha a strandon tartják.Különösen most jól jön a halotti tor !!! Mit ünnepelnek ? A saját tehetetlenségüket,hogy sikerült tönkretenni a gyönyörű strandunkat?Inkább koszorút vinnének!
  Szegény Tisza,sokat kibir,de most,lehet megbosszulja,amit vele tettek.Árad! Jól teszi.Nem lehet büntetlenül beleavatkozni a rendjébe.
  Sokat írtam,de felháborított még ez a csinnadratta szervezés.
  Lehet,őszig nem is lesz strandunk !”
 • 63. az igazi galiba 2008. május 22. 20:45
  „Liza 2 !
  Köszi,hogy igazoltál!
  Meglepően nagy a hallgatás az önkorinál. Senki nem veszi a fáradságot,hogy megszólaljanak !Nagy Krisztiánt pedig a fák ügyében megszólítottam.
  Gyanús ez a hallgatás,v.mi nincs rendben !”
 • 62. Liza 2 2008. május 22. 19:35
  „61-es Galiba!
  Igazad van,Liza én vagyok,és Solti urat akartam diszkréten piszkálni,de hiába.
  Olvassátok már el a mindszent.hu-n a Vizek éve című cikket.Nagy buli lesz a Tisza parton.De hol? Hosszú a folyó Mindszentnél.Lehet hogy addig kész lesz a strand ,és ez lesz a meglepi ???
  Nem engedi a rendszer elküldeni ezzel a névvel,leszek Liza 2”
 • 61. az igazi galiba 2008. május 22. 18:24
  „Nem vagyok "liza ",legnagyobb sajnálatodra! Amint végignéztem a beírást, liza is a vállalkozóhoz intézte a mondanivalóját.
  Tehát Solti Úr / Dózer34 nick név alatt érezheti sértve magát !
  Ez aztán a megbízható vállalkozó !
  Jaj,neked Mindszent !!”
 • 60. az igazi galiba 2008. május 22. 18:08
  „Ehhez nincs mit mondanom.Az 59-es nem normális.Üldözési mániája van !Már ezt a nickkem is használja !!!!!!
  Nem lehet tőle fórumozni !
  Most néztem árad a Tisza,mikor tudják megcsinálni a plázst ?
  Mi lesz a fákkal,ki tudja ?Amennyiben ki vágják,nem lesz semmi védett árnyék !A büfé mikor tud leköltözni? 3 hét és itt a nyári szünet !”
 • 59. én vagyok galiba 2008. május 22. 17:50
  „A megbántást nem én kezdtem. De trágársággal folytatom.

  Nem megbántás, ugye:
  "Ajánlom,fürdés közben ne mutatkozzon be senkinek,mert akkor futhat!"
  "ne onnan károgj,és uszíts"
  "mert csak a szenny jön a szádból !"
  "Szerintem,Pálinkó Bálintot hagyjuk ki,ne vegyük figyelembe"
  "A te uszító hozzászólásod fogja biztos előre vinni a fejlődést !Írj könyvet róla és adasd ki ,de itt ne tedd a törvényt ne játszd az eszed !"

  Most látom, liza is te voltál!”
 • 58. én vagyok galiba 2008. május 22. 17:10
  „57.client
  Nagyon egyetértek veled,különösen az utolsó mondattal.
  A 22. 30. szólásommal próbáltam erre visszatérni.
  Köszi.”
 • 57. client 2008. május 22. 15:58
  „Sajnos tudomásul kell venni, hogy ez nem egy fórum, így bárki úgy ír be ahogy akkor, azzal a névvel amivel akar. Ez egy komment blokk.
  Szerintem a lényegről kellenne értekezni és normális hangnemben minél kevésbé megbántva a másikat.”
 • 56. galiba 2008. május 22. 15:18
  „Ennyit tudsz, mi: VÉGE, BEFEJEZTEM, stb. Ugyan menj már! Roh@dt őszinte vagy, mi? Csak éppen fosol. Pedig te riogattad itt az embereket, még Egyszerű is megírta: "Nagyon meglepett "ipiapacs", az AVOSOK stilusara emlekezteto, fenyegeto hangneme." Mert ki más lenne ipi, mint gali vagy bumi vagy tiszti, vagy béki. Vagy x.y? Csak ami eszembejut. Őszinte. Megáll az eszem! Az apád f@szát!”
 • 55. én vagyok galiba 2008. május 22. 14:26
  „53.! Te állítólag BUMERÁNG lennél,nem?
  Bocsánat !állítólag a " szemétláda "szó,tőled származik,azaz BUMERÁNG- íra nekem !!!!!
  Érdekes,elég régen volt !Nem emlékszel,és most jutott eszedbe, meg áprilisba.stb.
  Én őszinte vagyok,nem sunyi.Sunyi te vagy, aki itt- ott mindent megtesz,hogy a nickem alatt engem trágárul lehordjon és alattomosan kitúrjon!
  Miért nem a saját nickked használod -vajon ?
  Ezekért fejezem be veled ezt az értelmetlen szópárbajt,mert azt sem lehet tudni melyik a rendes nickked,csak gyalázkodj !hajrá !!”
 • 54. egyszeru polgar 2008. május 22. 14:19
  „Bizonyara orulni fog a fo bajkevero, mert en is kiszallok.
  Ennek aztan nincs ertelme, hiszen az allando szerepcsere meghamisitja az egeszet. Ez mar a "veg", kelloen le lett jaratva az ugy. Sajnos nem tudok tisztelettel elkoszonni, mert azt kiiertotta valaki.”
 • 53. galiba 2008. május 22. 14:04
  „Nem vagyok áldozat. Az a szemétláda vagyok, aki veled szórakozik. Csak veled. A családozásért. Elég régen volt már, nem emlékszek melyik cikkben, de ha megtalálom közlöm.

  "mert csak a szenny jön a szádból !" idézet tőled. Te nem trágár vagy galiba. Te sunyi módon sértegeted becsületében a másikat. Nem vagy különb magánál a trágárságnál. Ne is várj mást tőlem!”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb ingyentelkeket adtak át Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Újabb tizenhárom, 500 és 600 négyzetméter közötti közművesített ingyentelket adtak át csütörtökön Vásárhelyen. Tovább olvasom