Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Holdfénnyel túráztak az erdőben

Fehér Zsolt háromévesen nem akart beszélni, csak mutogatott. A most ötéves autista vásárhelyi kisfiú a lovasterápiának is köszönhetően már beszél.
Holdfény, a póni hátán túráztak tegnap a vásárhelyi Kása- erdőben a sajátos nevelési igényű Aranyossy Ágoston Egységes Módszertani Központ óvodásai és iskolásai. A különleges erdei körútra szüleik is elkísérhették az apróságokat. – Ki akarja leápolni a lovat? – tette fel a kérdést indulás előtt a gyerkőcöknek Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta. Jelentkező akadt bőven, tolongtak a kicsik Holdfény körül, a póni pedig nyugodtan állta a simogatást, fésülést.

Lóra! Fehér Zsolt imádja a pónit. A kisfiú sokat fejlődött a terápiával. Fotó: Tésik Attila
Lóra! Fehér Zsolt imádja a pónit. A kisfiú sokat fejlődött a terápiával.
Fotó: Tésik Attila

– A ló az igazi terapeuta – mondta nevetve Erika, aki 12 éve foglalkozik autisztikus tünetekkel, vagy tanulásban, értelmükben akadályozott gyerekekkel. Elárulta: annak idején még Ausztriába kellett mennie képzésre, hazánkban erre nem volt mód.

Hogy mit ad az ovisoknak és az iskolásoknak a lovasterápia? Fejleszti a koncentrációt, a gondolkodást, az egyensúlyérzéket, a felelősségtudatot, az önbizalmat. Megtudtuk: a lovasterápia csak egy az intézményben használt fejlesztési módszerek között. Kutya-, illetve mozgásterápiát is alkalmaznak, és logopédus is foglalkozik a gyerekekkel.

Nagyot túráztak a Kása-erdőben KÉPGALÉRIA
Közben elindult a Dél-Alföldi Lovasudvarból a kis csapat az erdőbe. Az 5 és fél éves Fehér Zsolt szülei mellé szegődtünk. Megtudtuk: az anya figyelmét még a bölcsődében hívták fel arra, valami gond lehet az akkor 3 éves Zsolttal. A kicsi nem akart beszélni, mutogatással kommunikált.

– Kétségbeesetten kerestük a megoldást, végül sikerült az Aranyossy óvodába bekerülni. A férjemmel együtt nagyon nehezen éltük meg, hogy az egyetlen csemeténknek autista tünetei vannak. Szeptember óta azonban jelentős fejlődésen ment át a gyerek. A legfontosabb, hogy most már beszél, nemcsak szavakat, hanem már összetett mondatokat is használ. A társas kapcsolatai is javultak, nagyon szeret a gyerekkel játszani – mondta az édesanya, Fehérné Kis Gabriella. A fiatalasszony szerint mindez a terápiának és a jó szakembereknek köszönhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint gurulnak az alacsonypadlósok

Vásárhely - Kétéves kihagyás után visszatértek az alacsonypadlós buszok Hódmezővásárhelyre.
Tovább olvasom