Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Holnap adják át a Bessenyei-díjakat

Hódmezővásárhely - A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a vásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította.
A kétszeres Kossuth-díjas színészóriásról, Hódmezővásárhely szülöttéről és díszpolgáráról elnevezett – az első 3 évben városi, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett – elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy és egy csoport kapja meg. A nettó 500 ezer forint jutalommal járó díj olyan személyeknek, csoportoknak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a nyelv ápolásában, a magyarság és a nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak, nyújtottak.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
A díjat első alkalommal 2009-ben ítélték oda, és a város akkori polgármesterétől, Lázár Jánostól a vásárhelyi származású Kónya Krisztina énekművész vehette át: – Nagyon boldog vagyok, és óriási megtiszteltetés, hogy megkaphattam, és hogy elsőként vehettem át ezt az elismerést. A díj és Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelve igyekszem folytatni énekesi pályafutásomat – nyilatkozta akkor lapunknak Kónya Krisztina.

A további Bessenyei-díjasok, 2010: Hegedűs Endre zongoraművész és a Kankalin Néptáncegyüttes, 2011: Zoltán Péter klarinétművész, tanár és a Városi Fúvószenekar, 2012: Bitskey Tibor színművész és a Fandante Kamarakórus.

Idén is a magyar kultúra napján, január 22-én díszközgyűlésen adják át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amelyet ezúttal Jordán Tamás színművész, rendező és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara vehet át. Köszöntőt Almási István polgármester, Lázár János országgyűlési képviselő, valamint B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye mond.

A díszközgyűlés után 17 órakor nyílik Holler László festő kiállítása az Alföldi Galériában, a napot a 19 órakor kezdődő gálaest zárja a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karcsi bácsi 80 éve jár a vásárhelyi strandra

Mátyus Károly 80 esztendeje kezdett járni a helyi strandfürdőbe, és 65 éve váltotta meg első bérletét. Tovább olvasom