Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Holtszezon van a vásárhelyi hajléktalanszállókon

Nemcsak a jó időnek, hanem a több idénymunkának is köszönhető, hogy nyaranta jóval kevesebb hajléktalan keresi fel a vásárhelyi szociális intézményeket. A krízisszálló emiatt április 30-ától november 1-jéig zárva is van. Kiss Ferenc másfél évig volt a hajléktalanszálló lakója, de február óta élettársával albérletbe költözött, mert mindkettőjüknek lett munkája.
Középkorú férfi dolgozott tegnap dél körül a vásárhelyi József Attila utcai hajléktalanszálló udvarán. Kiss Ferenc a vén diófa alatt kialakított dohányzóhelyhez vezető járdát építette. A 45 esztendős férfi annak a négy közmunkásnak az egyike, akiket a Kapcsolat-Központ Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézményben alkalmaznak.

– Másfél éven keresztül laktam a hajléktalanszállón. Itt ismerkedtem meg a jelenlegi élettársammal, akivel februárban albérletbe költöztünk – mondta Kiss Ferenc.

Ezt azért tehették meg, mert nemcsak Ferenc, hanem párja is kapott munkát, az önkormányzat parkolóőrként foglalkoztatja. Mivel van állásuk, tudják fizetni a bérleti díjat, a rezsit.
– A szállón szinte minden nap egy évnek tűnt. A lakásunkban a magunk urai lehetünk, nem kell a többiekhez alkalmazkodni. Nekem sikerült újra visszakapaszkodnom. Ha az ember egyszer lecsúszik, nem azt jelenti, hogy ott is kell maradnia – tette hozzá.

A központ szakmai vezetőjétől, Pikali Sándornétól megtudtuk, hogy a városban mintegy 150 hajléktalanról tudnak. Az öt intézményüket pedig nyaranta jóval kevesebben keresik fel, mint a hideg téli napokban. A krízisszálló emiatt április 30-án be is zárt, s csak november 1-jén nyitják meg újra. A nemrég átadott Csomorkányi úti nappali melegedőhely harminc férőhelyén ilyenkor 12-17-en vannak. Az összesen 42 férőhelyes átmeneti szálló és éjjeli menedékhely azonban most is majdnem telt házzal üzemel.

– A József Attila utcai intézményünknek van a legnagyobb forgalma nyaranta is. A társasági élet túlnyomórészt az udvaron zajlik, amit különféle adományokból sikerült parkosítanunk a lakók aktív közreműködésével – folytatta a szakmai vezető.

Pikali Sándorné hozzátette, hogy júniustól augusztusig nemcsak azért vannak jóval kevesebben a központban, mert jó az idő, hanem azért is, mert ilyenkor több a munkalehetőség. Több hajléktalan dolgozik a mezőgazdaságban vagy építkezéseken, melyeknek most van a szezonja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatosan javítják a vízvezeték-hálózatot Vásárhelyen

Folyamatosan javítják a vízvezeték-hálózatot Vásárhelyen, emiatt időszakos vízhiány van a város… Tovább olvasom