Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Hónapokra letakarják Tornyai legendás Juss című képét

Hódmezóvásárhely - Hosszú hónapokra letakarják, becsomagolják a múzeumi szakemberek a XX. század meghatározó képzőművészeti alkotását, a Tornyai János által festett Nagy Juss című művet. Nagyszabású felújításra készül ugyanis a festménynek helyt adó hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria.
A közgyűjtemény munkatársai már becsomagoltak több mint százötven festményt, de még hátravan a hat négyzetméteres "Nagy Juss" letakarása és a szobrok csomagolása, amely a hét közepén megtörténik.

Tornyai János a hatalmas méretű "Nagy Juss"-t 1932-ben festette. Tornyai e művén érződik igazán Munkácsy Mihály hatása. Galyasi Miklós néhai múzeumigazgató szerint a festmény nagyszerű színkultúrája még az idegen nemzetek fiait is megdöbbenti. "Nem életkép a Juss, Tornyai Jussa, hanem életforma" - vallotta Galyasi.

A Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program keretében 1,1 milliárd forintos beruházásból - melyet a magyar állam és az Európai Unió több mint 857 millió forinttal támogat - újul meg Hódmezővásárhely belvárosa. A projekt nyomán megtörténik a dr. Rapcsák András út köz- és lakóépületeinek, valamint közterületeinek rendezése, felújítása a program névadó múzeumától egészen az egykori Ógimnázium épületéig.

Tornyai János: Juss
Tornyai János: Juss

Az Alföldi Galéria látogatóbarát és interaktív kialakítása közel 90 millió forintos beruházásból valósul meg. A következő hónapokban megtörténik az épület, így az emeleti állandó kiállítás teljes körű akadálymentesítése: új, a műemléki épülethez illeszkedő, lifttel ellátott lépcsőház épül. A legjelentősebb és leglátványosabb elemet a tető újracserepezése jelenti, de megújul az épület udvari homlokzata is.

Az Alföld és Hódmezővásárhely képzőművészetét bemutató kiállítás megújulva és az 1945 utáni vásárhelyi művészeti élettel kibővítve várja 2011 őszétől a látogatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új táblák a fizető övezetben

Hódmezővásárhely - Hétvégén Vásárhely belvárosában több helyen narancssárga, a fizető parkolási… Tovább olvasom