Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Honvédségi fegyverüzlet: nem lesz rendszerváltás

Hódmezővásárhely - Nem elég modern a katonáink által használt fegyver, ez bizonyosodott be a külföldön szolgáló csapatoknál. Lézerirányzék, gránátvető kellene rá. A minisztérium pályázatot írt ki a Kalasnyikovok korszerűsítésére, de a jelentkező cégek prototípusai csődöt mondtak a próbalövészeten. A HM most maga fejleszt, és gyártót keres. A szóban forgó fegyverek részben
az egykori makói FÉG-üzemben készültek.
Valószínűleg most sem vált fegyvertípust a Magyar Honvédség, a meglévő AK-63-asokat, azaz az 1978-ban kifejlesztett, s 2005-ben rendszeresített, Kalasnyikov típushoz tartozó gépkarabélyokat fogják modernizálni. A 7,7 milliárd forintos beruházásra a tárca szerint azért van szükség, mert a külföldön, éles helyzetekben dolgozó katonák már hat éve mondják: fegyverük elavult. Vöröspontos irányzékra lenne szükség, amellyel biztosabban célba lehet találni, éjszaka is. Többféleképpen állítható válltámasz kell, például azért, hogy közelharcban, kapáslövésnél is kézre álljon a fegyver – és gránátvető is kellene rá.

A minisztérium még nem fizetett senkinek, a sajtóban viszont már megjelentek olyan vélemények, miszerint a tervbe vett modernizáció drágább, mint ha teljesen új rendszerű fegyvereket – vagy épp modern, új Kalasnyikovokat – venne a honvédség. A tárca azzal védekezik, hogy az előbb említett kiegészítőket egy új fegyverhez is meg kellene venni, ezek „extrák".

Ráth ezredes egy módosított karabélyt mutat be a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága tagjainak Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Ráth ezredes egy módosított karabélyt mutat be a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága tagjainak Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila

A tárcánál lapunk kérdésére felhívták a figyelmet arra a közleményre, amely szerint a honvédségnek eleve van AK-63-as típusú fegyverekből mintegy 72 ezer darab, ez komoly érték, és most csak 7700-at kell modernizálni – ennyivel kellene ellátni a missziókban dolgozó katonáinkat. Ha most vennének 7700 új rendszerű fegyvert, a többi pedig maradna tartalékban, akkor kétféle technikai háttér kellene: kétféle lőszer, kétféle kiképzés. Ráadásul az AK-63-asokhoz 10 évre elegendő tölténye van a honvédségnek. Az átalakítás maga csak másfél milliárdba kerül, az új eszközök megvásárlására kell hatmilliárd.

Magyar katonák Afganisztánban. A missziókban részt vevő katonák szerint korszerűbb fegyver kell. Fotó: MTI
Magyar katonák Afganisztánban. A missziókban részt vevő katonák szerint korszerűbb fegyver kell. Fotó: MTI

Csak az a gond, hogy a tárca által elindított programra két kis cég adott be pályamunkát, és az általuk átalakított fegyverek a próbalövészeten csődöt mondtak. 10 ezer lövést kellett volna bírniuk, de 2 ezernél kilazultak az illesztések. Lapunk is közölte, hogy az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a május 26-i, kihelyezett ülésen Hódmezővásárhelyen úgy döntött, alapos kipróbálás előtt egyik típust sem szabad bevezetni. Most a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Technológiai Igazgatósága alakítja ki azt a prototípust, amelynek a gyártására majd pályázhatnak cégek, akár külföldiek is. A modernizált fegyvert fogják használni a külföldi missziókban szolgáló vásárhelyi katonák is.

A vietnami háború hatása Makón

A  balul sikerült próba óta országos lapok internetes fórumain arról folyik a vita, hogy miért kellett „elprivatizálni" a magyar fegyvergyártást. Tény, hogy a szakmát képviselő utolsó céget, a Fégarmyt 2005-ben számolták fel, több mint 200 ember került utcára. Elődje, a FÉG látta el Kalasnyikov-rendszerű fegyverekkel a honvédséget. Az AK 63-asok is a FÉG-nél készültek. A cég 1967-ben alapított makói üzemében készült az alkatrészek jelentős része – halljuk az egykori gyár főmérnökétől, Zádori Ferenctől. Hozzáteszi: a gyártás a vietnami háború idején lendült föl, és tartott az irak-iráni háború alatt is. Akkor erről nem volt szabad beszélni, de a dolgozók sejtették: amit gyártanak, abból jut a harcoló feleknek is.

Olvasóink írták

 • 7. Hmmm... 2009. június 20. 12:07
  „Ki finanszirozza a haborut es vele egyutt a "modern" fegyvergyartast. Mindenki aki dolgozik, megha minimal berert is ugy mint Mr Kilgore Trout. Negy orszag a Vilagon tobbet fogyaszt mint termel: USA, Great Britain, Spain es Australia. Meg a szegeny MO is tobbet termel mint fogyaszt. El lehet gondolkozni ki finanszirozza ennek a negy orszagnak az etvagyat?”
 • 6. KilgoreTrout 2009. június 19. 22:19
  „bugriskin:
  a becsületes munka alatt a minimálbérre bejelentett feketézést értjük ugye?

  Norman_Bates : Jönnek a mélymagyarok:))”
 • 5. Norman_Bates 2009. június 19. 07:18
  „"Hódmezővásárhely - Nem elég modern a katonáink által használt fegyver, ez bizonyosodott be a külföldön szolgáló csapatoknál." (Sic!)
  nem a fenéket,minden relatív,elég modern az! ki mondta, hogy nem az? Csak nem egy amerikai? .... tényleg? azért vizsgáljuk már meg, hogy őket ki szponzorálja?
  Ne akarjunk már összehasonlítani egy szarba lévő tökig eladósodott országot, egy nagyhatalommal.
  Külömben is, belőlünk, meg az ilyen hasonszőrű falfék országokból él az ipara... védjen meg minket basszameg!
  Még ennyit se költenék rá!”
 • 4. JB007 2009. június 18. 21:44
  „3!

  A Kalasnyikov valószínűleg tényleg nagyszerű fegyver a mai napig, de nem a "világ legjobb fegyvere" kitüntető cím birtokosa. Gondolok itt egy föld-föld rakétára atomtöltettel pl. Olyankor hirtelen elértéktelenednek a kézifegyverek...”
 • 3. PipiczGabor 2009. június 18. 18:27
  „A Kalasnyikov a vilag legjobb fegyvere a mai napig is, tehat nem kellene lecserelni csak modernizalni.Arrol nem tehetnek a katonak, hogy kozben az orszagot szetosztottak, szetloptak.Nekunk meg miert kell minden marhasagban benne lenni, mit keresunk mi kulfoldon?40 evig az oroszt szolgaltuk most amerikat.Pont annyi keresnivalonk van ott mint a Donnal annak idejen!”
 • 2. JB007 2009. június 18. 18:27
  „OK, a távoli földrészeken elengedhetetlen a korszerű fegyver. Itthon meg csak elboldogulnak kőbaltával is, a civil biztonsági cégek (akik katonáinkra vigyáznak) hátha jól fel vannak szerelve.
  Vicc az egész katonásdi...”
 • 1. bugriskin 2009. június 18. 17:57
  „Taposó aknák nem kellenének? Henteslegények! Becsületesebb munkát nem találtok? A hazát sehogy sem vagytok képesek megvédeni a felvásárlóktól. Igaz nem is ez a dolgotok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely a Mi kis városunkban

Hódmezővásárhely - Szombaton 16 óra 40 perctől szerepel Vásárhely a Magyar Televízió 1-es… Tovább olvasom