Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Horgászok a pácban

Hódmezővásárhely - Rapsicok tarolják le a Vásárhely környéki vizek halállományát, legalábbis a helyi László István Horgászegyesület tagjai szerint. Elektromossággal csak bizonyos esetekben lehet halászni, különféle engedélyek birtokában. Ilyeneket az idén csak néhányat adtak ki.
Hiába váltják ki a területi jegyet egy-egy vízre, sok esetben egy idő után nincs kifogni való hal, azokat ugyanis villannyal kihalásszák valakik – kerestek meg bennünket a vásárhelyi László István Horgászegyesület tagjai. Az egyesülethez tartozó mintegy 1200 horgász speciális helyzetű, ugyanis nincs saját vízterülete. A panaszosok a szabálytalankodókat nem merik bejelenteni, mert attól tartanak, hogy atrocitás éri őket. Ezért kértek most is anonimitást.

Kapásra várva... A tistességes horgászok betartják a játékszabályokat. A szerző felvétele
Kapásra várva... A tistességes horgászok betartják a játékszabályokat.
A szerző felvétele

Pikali Sándor, az egyesület elnöke szerint aki elektromos halászatot végez akár a holtágakon, akár az élő Tiszán, az nagy valószínűséggel rapsic. – Hallottam már hasonló panaszról. Tagjaink jól tudják, s az a területi jegy hátoldalán is olvasható, hogy kit milyen telefonszámon lehet felhívni, ha szabálytalanságot tapasztalnak a vízparton. Ám nagyon óvatosak, ugyanis történt már olyan, hogy bejelentettek valakit, aki ezután őket próbálta meg elgázolni a város külterületén – tette hozzá.

– A váltakozó áramú eszközt használó elektromos halászat tilos, hiszen az megöli a halakat. Az egyenáramú berendezéseket, ha azok megfelelő működési engedéllyel rendelkeznek, lehet alkalmazni. De csak azután, hogy az megkapta a megfelelő engedélyt a Mezőgazdasági Szakigazgatóságtól, s használójuk is rendelkezik a berendezés működtetéséhez szükséges vizsgával. Azonban még így is csak kutatási céllal, rendkívüli állománymentésre vagy anyahalak befogására használható a módszer – mondta Papp András. A megyei halászati felügyelő hozzátette: ilyen engedélyt csak néhányat adtak ki a megyei vizekre. A szabálytalan elektromos halászat miatt is csak egy-két eljárás indult. A felderítést megnehezíti, hogy tetten kell érni a szabálytalankodót a felszereléssel és a kifogott hallal együtt. Hogy valaki ne bukjon meg, ahhoz elég, ha az eszközt bedobja a vízbe.

Olvasóink írták

 • 11. viza07 2011. november 23. 17:39
  „Booo! Stimmel....teljesen jól látod. Még a pocskondiázás megy, addig úgysem történik semmi érdemleges, ez pedig az orvhalászoknak, orvhorgászoknak tökéletes...”
 • 10. booo 2011. november 22. 17:24
  „Nos én nem akarok vádaskodni beleszólni az ügybe, csak lenne egy gondolatmenetem. Általánosítani sem szeretnék!
  Több cikk szólt arról hogy a horgászok nem tartanak rendet -szemetelnek-. Most az olvasható hogy egyesek etikátlan módon ölik le a halakat! Nem vagyok szakmabeli, nem tudom ki kivel van és a halat sem szeretem, de nekem az a véleményem hogy az egyesületeknek kellene ezeket a problémákat megoldani, vagy a víz tulajdonosának!
  Az egyesület( vagy egyesületek) szervezhetnének figyelő járőr szolgálatot, ami esetleg rendőri, polgárőri támogatással is működhetne. Aki nem tartja be a horgász etikát, szabályokat azokkal kökeményen fel kell lépni, az egyesületek megtisztulhatnának. Ha ez nem működik, akkor be kellene tiltani a horgászatot a problémás szakaszokon, helyeken.”
 • 9. viza07 2011. november 21. 16:44
  „Félreértések elkerülése végett...nem pártolom egyik oldalt sem...de, mintkét oldalról vannak barátaim, az hogy melyik eset milyen publicitást nyer, nagyban függ a média hozzáállásától is. Például Bakos úr, aki állítólag objektív újságíró kizárólag a halászok által elkövetett esetekből csemegézik, pedig a rendőrségi feljelentések alapján garmadával írhatna horgász-balhékról is..Annyit elért, hogy azokat is összeveszítette, akik puszi-pajtások voltak a Tiszán....Egy biztos: Ameddig - a szóbeszédek szerint- horgászboltban(!) is könnyűszerrel hozzá lehet jutni az elektromos halfogó eszközhöz,nem is kell nagy változásra számítani, a szaporulat tekintetében....Más, hamár vesszőst említetted:szinte nem volt olyan nap, hogy ne halászott, vagy horgászott volna engedély nélkül valaki a kubikban...üdv.”
 • 8. ráérő 2011. november 21. 13:21
  „"Marsovszky István előtt pedig Móritz Miklós töltötte be egy személyben a halászat és a vadászat felügyeletét.”
 • 7. Csontember 2011. november 21. 13:08
  „viza07, csak, hogy tájékozottabb legyél: az egyesületnek nincs saját kezelésű vize, ezért élővízre adnak ki engedélyt, pl. Tizsa és holtágai, mivel Vásárhelyen más nincs :) (értelmezni is kell a cikket)
  most történt meg, h. pont a körtrvélyest rabolták le a halászok. Ne legyenek illúzióink, nyilván máshol is ezt tették.
  Saját tapasztalat ezelőtt 3 éve a vesszőst egy éjszaka alatt pucolták ki. Utána már csak néhány felszínen úszó dög volt.
  és, hogy mennyire hitelesek a szemembe a halászok:
  "A hivatásos halász a hatóságok alapos gyanúja szerint háromszorosan is megsértette a törvényt. Nemcsak tiltott helyen használta az eszközeit, de tilalmi idővel védett hal is volt nála, és az engedélyét sem tartotta magánál - így nem tudták bevonni rögtön. Ráadásul ő az egyik vizsgázott, hivatásos halőre a Tisza Halászati Szövetkezetnek, amely a halászati jogok gazdája a megyei szakaszon.
  Kérdésünkre, hogy ennek mi lesz a következménye, Újhelyi Dezső elnök azt mondta, a nagyobbik fiáról van szó; és azt azért bizonyítani kell, hogy valóban tiltott helyen történt-e az eset, így egyelőre többet nem nyilatkozik."
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/rendszervaltas_a_tiszan_haduzenet_a_rapsicoknak/2159400/”
 • 6. Hsz 2011. november 21. 12:28
  „A cikk írója több esetben is tévedett. Nem Szent István Horgászegyesület. "László István" és nem Papp Sándor
  megyei halászati felügyelő. "Papp András" az ilető. Az, hogy ki milyen rabló, rapsic,orvhalász,orvhorgász stb.
  az nézőpont kérdése. Általában az aki halat is fog. Ne is beszáljünk arról, hogy nyílvánosságra is hozza. Az húshorgász, állatkínzó stb. Az viszont hangulatkeltés, hogy a horgászok nem tudnak halat fogni mert bárki is lerabolta a vizeket. Hal az volt és van csak nem mindenki fog annyit mint szeretne!!!”
 • 5. viza07 2011. november 21. 11:23
  „Ráérő! Nagyon tájékozott vagy a dolgokban....Marsovszky Istvánnak hívták Papp András elődjét.... Csontember! Elolvastad egyáltalán a cikket? Itt momentán egy horgásztóról van szó, vagy azt állítod idejárnak a Tiszai halászok villanyozni?? Ez igen.....persze név nélkül mindent lehet, mert nem kerül semmibe. viszont hangulat-keltésnek tökéletes.”
 • 4. viza07 2011. november 21. 11:02
  „Grat a szerzőnek! Végre valaki rávilágít a problémára, amitől a horgászok, és halászok egyaránt szenvednek, NEVEZETESEN: AZ INVERTERREL HALÁSZÓ BŰNÖZŐZŐK-től !!! Mit gondoltok a Tiszán mi a francot keres a "mentőmotor" ( ami elektromos ) a csónakokon? Nem igényel nagy logikát....legalizálja az akkumulátor jelenlétét, amitől,- ugye-, elég nehéz gyorsan megszabadulni. Ne is álmodjunk halról, míg a villanyozók szabadon rabolják a területet, ráadásul még itt van a túlszaporodott vidra, -és kormorán állomány is......nemrég történt, hogy az egyik halastót TÖMEGESTÜL pusztító kormoránok közül egyet, (azaz 1-et) ki merészeltek lőni, mire az "állatvédők+ feljelentése alapján, bilincsben vitték el az illetőt.... FELHÁBORÍTÓ! El kell dönteni: Hal kell , vagy tömegesen a vidra, meg a kormorán.......”
 • 3. ráérő 2011. november 21. 09:43
  „Nagyon hosszú ideig Papp András volt a megyei halászati felügyelő.
  Micsoda véletlen hogy szintén egy Papp nevű az utódja ebben a tisztségben!”
 • 2. Csontember 2011. november 21. 09:42
  „mindenki tudja, h. a halászok használnak ilyen eszközt! Gyalázat amit tesznek. Az lenne a legjobb, ha megszüntetnék a halászatot a természetes vizeken.”
 • 1. balihoho 2011. november 21. 07:49
  „Az az eszköz, amit használnak, nem gyufásdoboz méretű, és a hatóság is rendelkezik olyan eszközzel, amivel ezeket a vízbe dobott tiltott dolgokat megtalálja, és ki vegye a vízből. Egy bűnügy esetén a halászó szerszámnál jóval kisebb, vízbe dobott pisztolyt is megtalálják, úgy hogy nem kell még a hatóságnak is a rapsicokat védenie.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell fizetni az Erzsébet-kórház új parkolójában

Hódmezővásárhely - Mégsem kell majd fizetni, ingyen használhatják a kezelésekre, vizsgálatokra… Tovább olvasom