Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Horthy és Charlie a falvédőn

Hódmezővásárhely - Száz évvel ezelőtti és mai falvédők láthatók a Tornyai-múzeum kiállításán, Vásárhelyen.
– Most jöttünk a falvédőről – mondhatnánk a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban rendezett, szeptember 7-éig látható kiállítás megtekintése után. Nagy Vera néprajzkutató két termet rendezett be a múlt század első felét idézőkből, a harmadikban Pittmann Zsófi alkotásai láthatók, aki 2002 óta készít modern falvédőket. De a régiek is aktuálisak, hozzánk szólnak.

„Egyszerűen jól élünk, senkivel sem cserélünk", hirdeti az egyik, majd rögtön mellette az intés: „Terefere, szóbeszéd, ebből nem lesz jó ebéd". A nyitott házasságra, szabadabb gondolkodásra is lelhető példa: „Ha meguntál már engemet szeretni, szabad neked más szeretőt keresni".

A falvédő ma már inkább nosztalgia tárgya. Fotó: Karnok Csaba (Képgaléria)

Akad szöveg nélküli hollandmintás, és olyan is, ahol pálmafák, piramisok teszik teljessé az idillt. A vallást sem felejtették el eleink. Két Utolsó vacsora látható, az egyiken ritkaságként ott áll, varrta: Demeter Krisztina, 1933. Van, aki büszkén vallotta, „Horthy Miklós katonája vagyok", az 1914– 1915-ös pedig közli: „Szomorúan szól a nóta július 28. óta, de rövidesen örülünk, ha a muszkát legyőzzük". Pittmann Zsófi ábrázolja többek között Elvis Presley, John Lennon, Yoko Ono, Zámbó Jimmy, Farkas Bertalan, Kubaszov, Bíró Ica, Deák „Bill" Gyula, Zalatnay Sarolta, Superman, Charlie, sőt a viszkis rabló, Ambrus Attila alakját is. Mert szerinte ők szerepelnének a mai, modern kor falvédőin.

Olvasóink írták

  • 1. Írástudatlan 2008. augusztus 01. 08:57
    „Őszintén csodálkozom hogy Rapcsák András képe még nem kerűlt fel a falvédőre.Mondjuk hogy az már inkább ágytakarónak lenne jó mert elég nagy mondhatnám hatalmas vánoszon szükségeltetik!Lehetségesnek tartom hogy a művész anyagtakarékosságból nem alkotta meg.Mondjuk hogy nem sokat veszítettünk vele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palicson találták meg az ellopott traktort

Hódmezővásárhely - Egy Hódmezővásárhelyen ellopott és Palicson megtalált traktort adtak vissza… Tovább olvasom