Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Hősök lettek Andrea megmentői

Hódmezővásárhely - Hivatalosan is hős lett a vásárhelyi Marczinka István és testvére, László. A két fiatalember egy éve megmentette szomszédjuk, Tatár Andrea életét, akire volt élettársa az otthona előtt kétszer rálőtt, majd fojtogatni kezdte. Istvánt és Lászlót a belügyminiszter tüntette ki.
– Interneten kerestem munkát az öcsém lakásában, amikor a nyitott erkélyajtón keresztül kiabálásra lettem figyelmes. Testvéremmel, Lacival lenéztünk az utcára, és láttuk, hogy egy férfi egy nő fölé hajol, akkor még nem tudtuk, hogy Andi az, és szorongatja a nyakát. Rákiabáltunk, hagyja abba, erre azt válaszolta: majd akkor hagyom abba, amikor én akarom – idézte fel a 2010. március 16-án történt eseményeket Marczinka István. A 30 éves vásárhelyi fiatalember és 26 éves testvére azonnal lerohantak az Ormos Ede utcai tízemeletes elé az utcára, és lerántották szomszédjukról, Tatár Andreáról a férfit, aki szó nélkül elsétált. Megírtuk: az egygyermekes édesanyára volt élettársa kétszer rálőtt, majd miután a fegyver nem sült el, fojtogatni kezdte. A férfit – akivel Andrea másfél év együttélés után szakított, de az nem törődött bele, továbbra is zaklatta a nőt – emberölési kísérlet és más bűncselekmények miatt állították bíróság elé, ügyében még nem született ítélet.

– Pistának és Lacinak köszönhetem az életemet. Gondolkodás nélkül a segítségemre siettek. Ha ők nincsenek, akkor valószínűleg már én sem lennék, ezért titokban felterjesztettem a fiúkat életmentő érdeméremre – magyarázta Andrea. A testvérpár március 15-e alkalmából Pintér Sándor belügyminisztertől Budapesten vette át a hősies magatartásukért járó oklevelet és életmentő érdemérmet. Andrea még arra is ügyelt, hogy a kitüntetéshez szükséges adatlapok aláírásánál ne sejtsen semmit a két fiatalember, akik végül nem is firtatták, hogy milyen papírokat látnak el kézjegyükkel.

István (balról) és László az életmentésért járó oklevelet mutatja Andreának. A szerző felvétele
István (balról) és László az életmentésért járó oklevelet mutatja Andreának.
A szerző felvétele

– A menyasszonyom szólt, hogy kaptam egy levelet, amely szerint meg kell jelennem a Belügyminisztériumban. Mondtam is neki, ne hülyéskedjen velem – mesélte István, aki öccsével együtt biztonsági őrként dolgozik.

A megmentett édesanya úgy érzi, ez a legkevesebb, amivel a fiúknak köszönetet tud mondani. Elárulta: pszichológus segít feldolgozni neki a történteket, ennek ellenére sokat álmodik arról a délutánról. Nem tudja, mi lett volna vele, ha nem segítenek rajta.

– Andi arca már kék volt, nem mozdult – tette hozzá Laci, ő hívta a mentőket. A két fiatalember nem érti, hogy az utcán lévő járókelők és a ház más lakói miért nem siettek Andi segítségére, amikor látták, mi történt. A 40 éves nő viszont az mondta, ő már túltette magát az emberek közömbösségén, neki csak az a fontos, hogy volt két bátor férfi, aki megmentette, és március 16-án megünnepelheti második születésnapját.

Olvasóink írták

 • 15. nus 2011. március 28. 12:12
  „tyúkanyó57
  Biztos tudna a" masik fel" is mondani valamit, biztos volt valami inditek tettere, de az az o maganugyuk!
  Az viszont mar kozugy ahogyan a "masik fel" onbiraskodott!
  Ezert ugygondolom, a "masik fel" kifejtette mar velemenyet olymodon amelyet a torveny elott kell majd elmagyaraznia!”
 • 14. Taraan 2011. március 25. 18:23
  „Kedves Tyúkanyó!
  "Mielőtt valakiről ítéletet mondasz, sétálj néhány kilométert a cipőjében. És így, ha elítéled, néhány kilométerrel messzebb vagy tőle, és a cipője is nálad maradt." (Frieda Norris) Lépj bele, éld át, csináld másképp, csináld jobban!
  Mind e mellett azt hiszem: " Amit érzel, az csak neked fontos. De az, amit teszel azokkal az emberekkel, akiket szeretsz : ez az egyetlen dolog, ami számít! " A tett, az számít. Csak a tett. Amit mondanak az emberek, az elszáll, amit erőszakosan közvetítenek, az semmi. Csak a szeretet számít, ez a mérték. Minden más semmi.
  Az ítélkezés Isten dolga, mint a megbocsájtás is - minden érintettnek egy lehetősége maradt: a felejtés. És mivel ez nem könnyű feladat, ne felejtsük el a két fiatalember tettét sem - bízzunk abban, hogy ha mi kerülnénk bajba, mellettünk is teremne két - életünket megmentő - segítő angyal! Egy életben legalább egyszer...”
 • 13. Hmmm... 2011. március 23. 09:53
  „Az agresszio elitelendo. Mi lenne, ha minden sertett ember oklot, bicskat vagy pisztolyt fogna es hasznalna is?
  Mondjuk anyuka eltiltja gyermeket kedvenc szorakozasatol, s erre a gyerek lelovi.”
 • 12. lepkehalo 2011. március 21. 16:55
  „tyúkanyó, mit mondhatna a másik fél? Hogy ő csak simogatott, és a pisztolyban is kölnivíz volt?”
 • 11. tyúkanyó57 2011. március 20. 20:43
  „Ki lehet törölni amit írok, a véleményem ugyan az.És nem csak az egyik felet kellene megszólítani.!!!!”
 • 10. _palla_ 2011. március 20. 14:47
  „Neked meg nem kéne személyeskedni és áldozatot hibáztatni, egy nő sem érdemli meg,akármit tett, hogy bántsák,megverjék,megöljék. (Nem ismerem egyik résztvevőt sem, de ez nem változtat a véleményemen) Ha valami olyat tett, ami a férfinak nem tetszett - arra a válást, különköltözést, szakítást találták ki, nem a megverést, megölést.”
 • 9. tyúkanyó57 2011. március 20. 13:02
  „A fiúkat ismerem és gratulálok nekik!!!<moderálva>”
 • 8. _palla_ 2011. március 19. 13:33
  „Minden elismerésem, gratulálok, szép volt!”
 • 7. Besenyő_Pistabácsi 2011. március 19. 13:15
  „3. Falcao 2011.03.19. 08:04! Akkor te azon kevesek egyike vagy! :) Szép napot!”
 • 6. szentmiki 2011. március 19. 09:14
  „Besenyő_Pistabácsi, megint beletrafáltál és én is gratulálok a fiúknak”
 • 5. VásárhelyiÁgi 2011. március 19. 08:42
  „Gratulálok a fiúknak, hogy mertek segíteni! Istvánt ismerem, de eddig nem hallottam, hogy ők mentették meg a fiatalasszonyt: csendes, szerény és kedves fiatalembernek ismertem meg.”
 • 4. eljensokaszeged 2011. március 19. 08:10
  „azta. volt lélekjelenlétük. a többség kikiabál h kuss legyen már! vagy becsukja az ablakot!

  grat neki, bátrak voltak.”
 • 3. Falcao 2011. március 19. 08:04
  „Én biztos nem hagytam volna.De nyilván Pistabácsi jobban tudja ezt is.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2011. március 19. 07:07
  „Ez tuti, hogy kevés DM kommentelő avatkozott volna bele! De az esetleges tragédiához való hozzászólásokból megtudtuk volna, hogy melyik párt a felelős a történtekért!
  Szép volt fiuk! :)”
 • 1. fonaszi 2011. március 19. 06:56
  „Nagyon bátort tettet hajtott végre a két fiatalember!
  Örülök,hogy vannak még olyan emberek,akik segítenek,ha baj van,mert az emberek közönyössége tényleg durva...
  A hölgy nagyon hálás volt,jó ötlet volt a kitüntetés!
  Jó egészséget mindannyiuknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmeghallgatás az új alaptörvényről Vásárhelyen

A gyermek után járó szavazati jogról, a génmanipulált növények betiltásáról is szó esett pénteken Vásárhelyen. Tovább olvasom