Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Hőszolgáltatási huzavona Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Szerződésszegés miatt a vásárhelyi önkormányzat már tavaly felmondta a szerződését az E-Starral, teljesítették a cég pénzügyi követelését, azóta jogalap nélküli számlákat küld a társaság – reagált Korsós Ágnes címzetes főjegyző a szolgáltató azon közleményére: több mint 100 millióval tartozik neki a város.
Rendkívüli felmondással megszüntette az E-Star Alternatív Nyrt. a vásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését, és más önkormányzatokkal is így jár el – tudatta a társaság a BÉT honlapján. Az elmúlt közel egy év alatt a város nem teljesítette a fizetési kötelezettségét. A felhalmozott, 100 millió forintot meghaladó tartozása kiegyenlítésére sorozatos fizetési felszólítás, valamint egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot – olvasható közleményükben. „(...) a követelés békés úton történő érvényesítésére tett erőfeszítései eredménytelennek bizonyultak, az önkormányzat még az általa elfogyasztott földgáz ellenértékét sem fizette meg az E-Star részére, megkérdőjelezve annak tényét, hogy azt az E-Star szerzi be részére."

Az E-Star július 1-jétől nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeibe a földgázt, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább, a szerződés szerint járó követeléseit érvényesíti, ideértve a 100 millió forintot meghaladó díjtartozáson felül a felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, amelynek összege szintén meghaladja a 100 millió forintot – áll a közleményben. A cég 2012 őszéig a nemfizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez.

„Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az RFV ESCO Kft. (jelenlegi E-Star) 2011. szeptember 2-áig állt szerződéses jogviszonyban, amelynek keretében a cég fűtéskorszerűsítési projekt részeként biztosította a fűtőberendezések fenntartását és hőszolgáltatását. Az együttműködés során a cég súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított, amelynek következtében a vásárhelyi közgyűlés 2011. augusztusi határozatában döntést hozott, hogy a felek közötti megállapodás alapján a szerződést az önkormányzat 2011. szeptember 2. napi hatállyal rendkívüli felmondással megszünteti. Vásárhely önkormányzata a szerződés megszüntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette, a törvénysértés miatt pedig büntetőeljárást kezdeményezett. Vásárhely önkormányzata ezt követően, közel egy éve saját maga szerzi be a távfűtésben elfogyasztott gázt, a hőszolgáltatást pedig az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. biztosítja, tehát 2011 szeptemberétől semmilyen szolgáltatást nem vesz igénybe a cégtől. A szerződés jogszerű felmondása és az ügyben indult büntetőeljárás ellenére a cég továbbra is számlát állít ki a városnak, amely mögött azonban nincs semmilyen szolgáltatás, vagy teljesítés. Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli számlákat a jövőben sem fog teljesíteni, sem az E-Star, sem más cég részére." – olvasható Vásárhely címzetes főjegyzőjének, Korsós Ágnesnek lapunkhoz tegnap eljuttatott közleményében.

„Sarokba próbálják szorítani az önkormányzatot"

Az ügy kapcsán hétfőn sajtótájékoztatót is tartottak Vásárhelyen, ahol Végh Ibolya aljegyző egyebek között elmondta: többször is küldtek levelet a cégnek a szerződés megszüntetéséről, arról, hogy szállítsák el az eszközeiket, de ez nem történt meg. Az E-Star nem mondott le a gázkvótáról sem, hogy a város saját jogán vásárolhasson, joggal való visszaélést követtek el, az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést – „ráültek" a kvótára, és számlázási anomáliákat is tapasztaltak. Évente egy alkalommal lehet meghatározott mennyiségű gázkvótát igényelni. Zsarolják, sarokba próbálják szorítani az önkormányzatot – tette hozzá. 2006-tól 10 intézmény – óvodák és általános iskolák – fűtéskorszerűsítésében működött közre az E-Star Vásárhelyen.

Nem tud a feljelentésről
Soós Csaba, az E-Star vezérigazgatója hétfőn az Indexnek úgy nyilatkozott: nem tud arról, hogy az ügyben büntetőeljárás van folyamatban. A céggel szemben csak a magyarországi önkormányzatoknak 1,5 milliárdos tartozása van, azt, hogy hol terveznek hasonló lépést, egyelőre nem árulták el - írta az internetes újság.

Olvasóink írták

 • 13. xenopus 2012. június 30. 21:48
  „Én csodálom hogy az Önkormányzat mindig korrekt, csak az a "nyavaja" bíróság ítélkezik ellentétesen!”
 • 12. buckapatkany 2012. június 28. 09:03
  „Nyáron könnyű huzavonázni a fűtésről, ha egyszer télen fognak megfagyni a hidegben.”
 • 11. macs 2012. június 26. 16:33
  „Érdemes elolvasni:
  "A Hódmezővásárhelyi Önkormányzat honlapján egy külön menüpontban elérhetők az "Aht. 15/B §-a alapján közzétett szerződések". Ezek között a szerződések között öt olyan is szerepel, melyeket 2006. augusztusban kötött az E-Starhoz köthető RFV Regionális Fejl. Beruh. Termelő és Szolg. Zrt. A szerződések tárgyát óvodai és iskolai szolgáltatások képezik összesen 97 millió forint feletti összegben. Bár három szerződés esetében nincs megjelölve a szerződés lejáratának ideje, közülük kettő esetben a lejárat 2018.10.01-re esik. "
  http://www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/most_akkor_van_vasarhelyi_e-star_szerzodes_vagy_nincs.169272.html?env=live”
 • 10. Én2 2012. június 26. 08:59
  „Mindent letagadnak és a vásárhelyi emberek elhiszik, becsapják őket.”
 • 9. spiler 2012. június 26. 07:47
  „kiborult a szekrényből CSONTVÁZ ,,,JANIKA TE VAGY A HIBÁS ,TE VAGY A POLGI....ELJÁRNI ELLENE....”
 • 8. kilo 2012. június 25. 23:03
  „Teljesen szokásos fideszes vircsaft, több ilyen utólagos szerződés-felmondási ügyről hallottam már. Majd mennek bíróságra és bizonygatják, hogy ez egy túlárazott, számukra hátrányos szerződés volt és kérik, hogy a bíróság a kezdettől fogva nyilvánítsa azt semmissé, tehát majd ők követelnek pénzt a szolgáltatótól. Persze hoznak hozzá N db szakértőt is, akik kórusban zengik, hogy a janinak van igaza.
  Röpke 5-6 évre elnyújtott pereskedés várható.”
 • 7. macs 2012. június 25. 22:12
  „A gáz nem olyan mint a krumpli, jaj elfelejtettem, leszaladok a boltba 2 kilóért. A gázpiacon a szolgáltatók előre bejelentik mennyi gázt és milyen ütemezéssel akarnak venni, ez a kvóta. A szolgáltató és a gázkereskedő között szerződés van, tehát Hmvhely szerződés szegésre akarta rávenni az E-Startot, amikor a kvótát követelte tőle, vagy tévedek?
  Tényleg nem értem, az egyik pillanatról a másikra meggondolom magam, felrúgom a szerződést, és még fenyegetőzök is. Miért?”
 • 6. klj-54 2012. június 25. 19:40
  „A sátoroshoz hasonlít az amit a kormány tesz az országgal:(
  https://www.youtube.com/watch?v=TMmJ6EANxjo&feature=player_embedded”
 • 5. p71 2012. június 25. 18:56
  „Na ezért ment el János...................”
 • 4. DMagóg 2012. június 25. 18:16
  „Ha megkötök egy hűségnyilatkozatos szerződést, majd idővel rájövök, hogy mára hátrányossá vált számomra (meglehet, hogy átvertek), mégis mit tehetek? Fizetek, mint a katonatiszt! Sehol nem szerepel olyan kikötés, hogy csak addig köteleztem el magamat, ameddig az számomra kedvező. Nos, ehhez kell némi ész! Hiányzott, vagy hiányzik?”
 • 3. DMagóg 2012. június 25. 17:39
  „Lám-lám, a gonosz erők máris támadást indítottak a Mi Rendcsináló Jánosunk ellen. Ám, Ő állja majd a sarat, mi meg a számlát.”
 • 2. klj-54 2012. június 25. 17:23
  „Megy itt a másra mutogatás!
  Én bizony demagóg módon csak azt tudom mondani, ha én Kettering mellett D négyszámjegyű úton hajnalban elütök a baloldali kormányos kamionnal egy bringást akkor ott nincs helye a mellébeszélésnek, én voltam a hibás.
  Ez a sok pernahajder semmihez nem értő jogász mire veszi fel a fizetését, ha utólag derül ki, hogy semmit nem tudnak szakmailag és bevitték közösségüket az erdőbe?
  Nem lehetne a saját vagyonukkal részben kártalanítani a közt?”
 • 1. DMagóg 2012. június 25. 17:12
  „"... és próbálja az önkormányzatokat sakkban tartani, kikényszerítve a számukra hátrányos szerződés fenntartását" - mondta az aljegyző." (promenad.hu)

  Ugye, nem azt akarja mondani, hogy a Mi Jánosunk hátrányos szerződést kötött volna? Kizárt!
  Ha a megkötése pillanatában is már hátrányos volt, nos akkor nem kellett volna megkötni. Mit is mondott Simicska uram? "Hülyének lenni állampolgári jog" Egy a gond, hogy mi fizetünk érte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akkor most nem lesz távfűtés Hódmezővásárhelyen?

Az E-Star felmondta távhőszolgáltatási szerződését Hódmezővásárhellyel. Tovább olvasom