Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Hová iratkoztak át a Szántó Kovács János diákjai?

A megszűnő vásárhelyi Szántó Kovács János Általános Iskola diákjai közül a legtöbben a Szent István és a Tarjáni (leendő Varga Tamás) Általános Iskolát választották. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya így minden intézményben húsz százalék alatt marad.
Elérte célját a városi közoktatási hálózat átvilágítása, majd átszervezése abból a szempontból, hogy egyetlen vásárhelyi általános iskolában sem haladja majd meg a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya a húsz százalékot. Ebben a tanévben volt olyan intézmény, amelyben ez az arány 30 százaléknál is magasabb volt. A közgyűlési döntés értelmében július 1-jével megszűnik a Szántó Kovács János Általános Iskola. Ebben az intézményben tanultak a legnagyobb arányban a városban a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, akiket a szüleik már átírattak más iskolákba. Az intézményben több szülői értekezletet is tartottak, s négyszemközti tanácsadás keretében arra is megkérték az érintett diákok szüleit, hogy gyermekeiket a 2007/2008-as tanévre abba az iskolába írassák át, amely tehetségüknek, érdeklődésüknek vagy irányultságuknak is megfelel. E munkához nagy segítséget kaptak a pedagógusok, illetve az átszervezést irányító szakemberek a családgondozóktól, illetve Ajtai Évától, a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselőjétől.

A szántós diákok közül a következő tanévtől hatan járnak majd a Kalmár Zsigmond szakiskolába, nyolcan a Kiss Lajos Általános Iskolába. Három diákot írattak a Szántó eddigi beiskolázási körzetéből a városrésznyi távolságra lévő Klauzálba, tizenketten a Németh Lászlóban, nyolcan a Lisztben folytatják tanulmányaikat. Negyvennyolc gyermek kerül a Szent Istvánba, hetvenöten pedig a tarjáni (júliustól Varga Tamás) iskolában folytatják, amely a legközelebb található a Szántóhoz. Ketten választották a Kertvárosban lévő, a következő tanévtől katolikus fenntartású Tornyai-iskolát, míg a Kincsesház alapítványi iskolába hatan kerülnek át. A volt szántós diákok közül csak egy megy el a városból, ő Nagymágocson folytatja tanulmányait.

Az Klauzál- és a Kiss Lajos-iskolába szeptembertől 106 halmozottan hátrányos helyzetű diák jár, arányuk a 647-es tanulólétszám 16,38 százaléka. A Szent István-iskolában ez az arányszám 15,74 százalék, ez a 489 tanuló közül 77 gyermeket jelent. A tarjáni (Varga Tamás) iskolába 61 halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jár majd, ez a 417-es diáklétszám 10,48 százalékát jelenti. A Németh László 864 diákja közül 36 lesz csak halmozottan hátrányos helyzetű (4,17 százaléka). A legkisebb arányban, csupán 1,36 százalékban a Liszt Ferenc ének-zeneibe járnak majd hátrányos helyzetű tanulók, a 441 diák közül csak hatan.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb hobbi a családfakutatás

Az Elek család 1745-ben került Vásárhelyre az Ung megyei Nagykaposról, ahol még mindig élnek… Tovább olvasom