Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hozzászoktak a vásárhelyiek a helikopterekhez, mint a vonathoz

Hozzászoktak a vásárhelyiek a helikopterekhez, mint a vonathozHelikopter indul Hódmezővásárhelyről. Ez a látvány – és a hozzá tartozó hang – a laktanya közelében élőknek már szinte fel sem tűnik.
Gyakran látni Hódmezővásárhely felett katonai helikoptereket, amelyek a laktanyában szállnak le, vagy onnan indulnak. A kaszárnyához közel élők hozzászoktak a légi járművek hangjához. Azt mondják, mintha ritkábban hallanák a népszavazás óta. A Honvédelmi Minisztérium közölte: a határ menti helyzettől függ, mikor kell repülniük.
A vásárhelyi laktanya fontos bázisa a megerősített határt védő honvédségnek. Légi járművek nap mint nap szállnak le és fel a kaszárnya területén. Az azonban több vásárhelyinek is feltűnt, hogy az október 2-i népszavazás előtt és az időponthoz közeledve egyre többször hallották a légi járművek hangját. „Szinte minden reggel erre keltünk, de a népszavazás óta kevesebbszer halljuk" – mondta el benyomását egy olvasónk, aki kérte, ne írjuk le a nevét. Közel lakik a laktanyához, ezért jól hallja a helikopterek zaját.

Másokkal is beszélgettünk, de megoszlottak a vélemények. Vannak, akiknek fel sem tűnik már ez a zaj, nem foglalkoznak vele. „Megszoktuk. Olyan ez, mint a vonat. Ha elmegy itt egy, szinte azt sem vesszük észre" – magyarázta egy, a Népkerti állomáshoz, így a laktanyához is közel élő férfi.

Azért fordultunk a minisztériumhoz, hogy megtudjuk, milyen munkát végeznek a helikopterekkel, kiket szállítanak, milyen esetekben használják a gépeket, és valóban csökkent-e a légi járművek igénybevétele az utóbbi időben. A válaszból kiderül, továbbra is lehet majd látni katonai helikoptereket Vásárhely felett. „A helikopterek felderítő és demonstrációs repüléseket hajtottak és hajtanak végre, a repülési feladatoknak megfelelően, amelyek tervezése mindig a határ menti helyzet alapján történt, és történik a jövőben is. Ezen repülések célja a határhoz közeli mozgások és a kerítés rongálásainak felderítése" – válaszolta a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mostantól pénzbe kerül a közterületi filmforgatás

Mostantól pénzbe kerül a közterületi filmforgatás
E hónaptól országos rendelet szabja meg a közterületeken zajló filmforgatás díjait. Tovább olvasom