Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Hulladékból művészet

Mindszent - A mindszenti szobrász, Annus Gábor (62) nem mindennapi vállalkozásra adta a fejét: hulladékok újrahasznosításával szabadidőközpontot épít a Horváth Gyula utcában. A terv megvalósításához még 2–5 évre van szükség.
– A gépjárműgumikból épített kis műterem frontja, homlokzata és belső része elkészült – újságolta a 62 éves mindszenti szobrász, Annus Gábor –, de akad még bőven tennivaló, amíg az általam megálmodott, hulladékok újrahasznosításával felépített szabadidőközpont készen lesz. Támogatók segítségével 2 évbe telik, ha magamra hagynak, mint eddig, 5 év alatt készül el. Hátra van még a kisműterem hátuljának befejezése, az eredeti hasonmásaként a Lurdi-barlang gumikból, kis zuhataggal, majd a nagyműterem következik, és szeretnék egy kis színpadot is nézőtérrel, a kiállítótermet ezekkel párhuzamosan alakítom ki.Annus Gábor varázslatos világot épít újrahasznosított hulladékból. A kiállítóterem homlokzatát és a kerítést a Tiszát és élővilágát ábrázoló dombormű díszíti – csemperagasztóból „gyúrva". Korábban betonból csinált szobrokat – az udvaron a szoborparkban több megtekinthető –, az utóbbi időben azonban az általa kikísérletezett technikával csemperagasztóból készíti alkotásait, papírvázra dolgozva, késsel formázva a flexibilis anyagot, amely akár két napig is alakítható. De minden más, a háztartásban feleslegessé vált tárggyal tud mit kezdeni: műanyagredőnyt és -tálcát felhasználva készített domborművet, sörsátor lábaiból, egyéb alkatrészeiből fésülködő-tükrös szettet, vízipipából állólámpát, autók szélvédőjéből a kerítésre ablakot, lestrapált vasalódeszkából dohányzóasztalt és még hosszan sorolhatnánk.

– A helybeliek is értékelik ezeket a furcsa alkotásokat, 6 hónap alatt több látogatóm volt itt, mint az előző műtermemben 5 esztendő alatt – árulta el Annus Gábor. – Az „építkezéssel" lassan haladok, csak akkor tudok dolgozni, ha kapok anyagot, illetve az eladott szobrok árát fordítom anyagvásárlásra. Ez az életem. Mindszentnek csinálom, és úgy vettem észre, nem hiába, minden korosztálynak tetszik, hallom a véleményeket, amikor elhaladnak a kerítés előtt: „Figyeld már, milyen frankó, álljunk már meg, nézzük meg jobban!". Már ez is óriási elismerés, de a vendégkönyvben is sok méltató, biztató bejegyzés olvasható Debrecentől Angliáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

27 milliót kapott az Alföldi Galéria

Az Alfa-programra benyújtott pályázaton 27 millió forintot nyert a vásárhelyi Alföldi Galéria, amit az Alföld művészetéről szóló kiállítás megújítására, bővítésére költhet. Tovább olvasom